Mahtavaa, olet säästöhaasteen viidennellä viikolla! Olet varmasti jo ehtinyt saada onnistumisen kokemuksia säästämistaipaleellasi.

Aina raha-asiat eivät kuitenkaan ole helppoja ja mukavia. Hukkuuko lasku sähköpostin syövereihin tai laatikon pohjalle? Tuntuvatko tulot ja menot aivan ylitsepääsemättömän hankalalta asialta? Et ole tämän asian kanssa yksin. Raha-ahdistus on tuttu tunne monelle.

Tehtävä 1: Helpotusta raha-ahdistukseen

Raha-asiat voivat ahdistaa ja tämä voi johtaa myös lamaantumisen tunteeseen. Syyt ahdistukseen voivat olla moninaiset. Rahaan liittyvät kysymykset saattavat tuntua vieraalta tai nousevat kustannukset voivat nostaa huolen omasta pärjäämisestä.

Raha-asioihin liittyvä pelko ja ahdistus on yleistä ja pyrimme monesti välttelemään asioita, jotka tuntuvat hankalilta ja aiheuttavat meille epämukavuutta. Vältteleminen ei kuitenkaan ole paras keino käsitellä asiaa. Huomattavasti hyödyllisempää on pyrkiä kohtaamaan tuo epämukavuus, mutta hallitusti ja omaan rauhalliseen tahtiin.

Erikoispsykologi ja psykoterapeutti Maarit Lassander antaa kaksi käytännöllistä neuvoa, joilla voit lieventää raha-asioihin liittyvää ahdistusta:

  1. Kun saat laskun, istahda alas sen kanssa. Hengittele ja tunnustele mitä kehossasi ja mielessäsi tapahtuu. Minkälaisia ajatuksia ja tunteita tilanne sinussa herättää? Anna itsellesi hetki aikaa. Ratkaisut asiaan eivät välttämättä löydy aivan heti, eikä ole tarkoituskaan. Pyrkimyksenä on, että annamme itsellemme aikaa sekä stressireaktiolle aikaa laantua. Näin rauhoitumme ja mielemme alkaa tuottaa vaihtoehtoisia ratkaisuja.
  2. Mikäli huomaat murehtivasi raha-asioita usein, kokeile seuraavaa: Kirjoita murheesi ylös ja jaa ne kahteen ryhmään – niihin, joihin voit vaikuttaa sekä niihin, joihin et voi. Keskity niihin, joihin uskot voivasi vaikuttaa ja ota pieniä askelia niiden ratkaisemiseksi.

Tehtävä 2: Taloustaidot apuna raha-ahdistuksessa

Säästöhaasteen talousvalmentaja ja OP:n seniorivarainhoitaja Jukka Klemetti uskoo, että omia taloustaitojaan kehittämällä myös raha-ahdistus kaikkoaa – tai ainakin merkittävästi lieventyy.

"Säästäminen ja budjetointi ovat perustaitoja, joita jokainen meistä tarvitsee. Taloustaidot ovat itse asiassa osa elämänhallintataitoja", Klemetti sanoo.

Listaa tilanteita, joissa raha on aiheuttanut sinulle negatiivisia tunteita. Onko se laskujen maksaminen vai viikko ennen palkkapäivää, kun tilillä on vähemmän rahaa kuin haluaisi? Vai onko se silloin, kun rahaa onkin mennyt enemmän kuin olisi ajatellut?

Useassa raha-ahdistusta aiheuttavassa tilanteessa ratkaisu löytyy taloustaidoista. Voisivatko omat taloustaitosi auttaa sinua, jotta vältyt jatkossa tilanteilta, joissa koet rahaan liittyviä ikäviä tunteita?

Pohdi, mitkä näistä neuvoista voisivat olla apunasi.

  • Oman taloustilanteen kartoittaminen. Tiedätkö, kuinka paljon sinulla on tuloja ja kuinka paljon menoja? Jos et vielä ole selvittänyt taloustilannettasi, voit tehdä sen säästöhaasteen kulutaulukolla tai kulu-excelillä.
  • Oman taloustilanteen seuraaminen. Seuraatko jo, mihin rahasi menee kuukausittain? Jos et, voit seurata sillä OP-mobiilin Talouden tasapaino -sovelluksessa.
  • Varautuminen yllättäviin menoihin. Oletko kerryttänyt tai kerryttämässä puskuria, johon voit tukeutua, jos sinulla menee rahaa yllättävään menoon? Puskuria voi kerryttää esimerkiksi OP Säästölippaalla.
  • Suunnitelmallisuus ja budjetointi. Oletko lähdössä lomamatkalle tai ostamassa perheelle joululahjoja? Kuinka paljon tähän menee rahaa ja onko se huomioitu kuukausimenoissasi? Avuksi kannattaa ottaa vinkit tästä jutusta.
  • Menojen karsiminen. Mistä toistuvista menoista voisit pihistää? Tutustu näihin arjen säästövinkkeihin.
  • Säästäminen. Pystytkö säästämään haaveisiin ja tuleviin menoihin? Oletko automatisoinut säästämisen? Lue lisää säästämisen automatisoinnista.

Olet kerryttänyt taloustaitoja säästöhaasteen aikana jo runsaasti! Esimerkiksi oman talouden suunnittelu ja omista menoista perillä oleminen ovat olennainen osa oman talouden hallintaa ja taloustaitoja.

"Kun omat taloustaidot ovat kunnossa ja talousasiat saa tasapainoon, saa vapauden tunnetta elämään. Silloin voit keskittyä niihin asioihin, jotka ovat sinulle merkityksellisiä. Tämä taas lieventää rahaan liittyviä ikäviä tunteita", Klemetti muistuttaa.

Kaikki säästöhaasteen sisällöt voit lukea OP Mediasta. Ensi viikkoon!

Aloititko säästöhaasteen nyt? Ei hätää, ehdit vielä hyvin mukaan säästämään rahaa. Voit lukea aiempien viikkojen ohjeet tästä:

Viikko 1. Kuinka paljon voin säästää loppuvuonna?

Viikko 2. Mihin rahani kuluvat?

Viikko 3. Miten säästää rahaa?‍

Viikko 4. Miten teet säästämisestä helppoa?