Hienoa, olet päässyt säästöhaasteen neljännelle viikolle! Voit taputtaa itseäsi olalle. Säästäminen on pitkäjänteistä työtä ja homma alkaa pikkuhiljaa jo rutinoitua. Tämän viikon harjoituksissa haaveilemme ja ulkoistamme säästämisen eli teemme siitä mahdollisimman helppoa. 

Jos olet aloittanut säästämisen 5.9. ja seurannut säästöhaastetta, kertyvät säästöt sinulle näin:

Harjoitus 1. Kirjaa ylös haaveitasi ja unelmiasi  

Mistä haaveilet? Mitä tekisit, jos sinulla olisi varaa? Kirjaa ylös vähintään muutama ja korkeintaan kymmenen haavettasi. 

Tarkastele kirjoittamaasi listaa. Mitä listaamiesi haaveiden toteuttaminen vaatisi rahan näkökulmasta? Kuinka paljon ne vaativat rahaa? Vaativatko ne könttäsumman vai extrarahaa kuukausittain?  

Konkretisoi unelmiasi kirjaamalla jokaisen unelman viereen, edellyttääkö sen toteuttaminen rahaa. Jos tiedät jo, millaisen summan haaveen toteuttaminen vaatisi, voit myös merkitä sen listaan.  

Harjoitus 2. Tee säästämisestä helppoa ja automaattista 

Olet aiemmin tarkastellut omaa talouttasi ja pohtinut, mistä turhia menoja kertyy. Nyt on aika miettiä, miten turhat menot voi kääntää helposti säästöiksi eli miten säästäminen ulkoistetaan!    

Säästäminen osaksi arkea: 

Säästämisen ulkoistamisessa tärkeää on tehdä säästämisestä yksi pakollinen meno muiden ohella. Kannattaa pyrkiä pois ajatuksesta ”säästän, jos jotain jää tilille”. 

Säästämisen automatisoiminen, kuten esimerkiksi Säästölipas tai automaattinen tilisiirto, on hyvä keino madaltaa kynnystä. Muista, että pienikin säästö on eteenpäin. Talousvalmentaja Jukka Klemetti korostaa säästämisen tärkeää sääntöä: ”Säästämiseen ei tarvitse suuria summia, ja pienetkin askeleet ovat eteenpäin. Myös säästämisessä pätee tärkeä sääntö – onnistumiset kasvattavat onnistumisia.” 

Kirjasit viime viikon säästöhaasteen tehtävässä menoja, joista voisit pihistää. Palaa näihin laskelmiin, sillä ne kertovat, millaisen säästösumman voisit automatisoida. Paljonko pihistettävät menot tekevät yhteensä? Aseta automaattinen säästösumma mobiilipankissasi niiden mukaan. 

Hienoa! Voit nyt olla varma, että säästöjä kertyy jatkuvasti ainakin hieman! 

Haluatko vielä pohtia, kuinka paljon säästöön liikenee? 

Mikäli haluat vielä uudemman kerran tarkastella menojasi, jotka laittaisit mieluummin säästöön, on tässä sinulle vinkki! Jukka Klemetin konkreettinen vinkki liittyy mobiilipankin hyödyntämiseen: 

”Käy läpi säännölliset suoraveloitukset OP-mobiilin Talouden tasapaino -Toistuvien menojen hallinta -palvelusta. Löysitkö nyt jotain sellaista, mikä ei ole välttämätöntä? Siirrä tämä summa automaattisen tilisiirron kautta säästöön!” 

Kun ulkoistus toimii hyvin, tulee säästämisestä tapa, jota ei juuri tarvitse ajatella. Yleensä säästäminen onnistuu hyvin vasta silloin, kun se ei vaadi ponnistelua ja jatkuvaa pohtimista. Ole siis kärsivällinen – onnistumiset tulevat ajan kanssa! 

Kun säästöjä alkaa myöhemmin kertyä, kannattaa säästämistä alkaa kohdentaa ja asettaa sille tarkempia tavoitteita. Tämän myötä voi tulla ajankohtaiseksi pohtia sijoittamista pidemmällä aikahorisontilla tuotto-odotuksen parantamiseksi. 

Tämä kuitenkin vasta hieman myöhemmin, nyt keskitytään säästämiseen! 

Aina raha ja säästäminen eivät aiheuta pelkkiä positiivisia tunteita. Ensi viikolla aiheenamme on raha-ahdistus. Saat säästöhaasteen ohjeen ohjeet sähköpostiisi maanantaina 3.10.2022. Jos et ole vielä tilannut ohjetta sähköpostiisi, voit tilata sen tästä‍.  

Mitä haluaisit kysyä säästämisestä juuri nyt? Mietitkö, miten hoitaa arjen raha-asiat, kun menot nousevat? Osallistu Facebook-liveen ti 27.9. klo 11.30

Nyt sinulla on tilaisuus kysyä säästövinkkejä OP:n säästöhaasteen talousvalmentajalta Jukka Klemetiltä OP Ryhmän Facebook-livessä. Tule kuulolle lähetykseen tiistaina 27.9. klo 11:30 ja osallistu mukaan keskusteluun OP Ryhmän Facebookissa.

Aloititko säästöhaasteen nyt? Ei hätää, ehdit vielä hyvin mukaan säästämään rahaa. Voit lukea aiempien viikkojen ohjeet tästä:

Viikko 1. Kuinka paljon voin säästää loppuvuonna?

Viikko 2. Mihin rahani kuluvat?

Viikko 3. Miten säästää rahaa?

Kaikki säästöhaasteen sisällöt voit lukea myös OP Mediasta. Ensi viikkoon! 

Lue myös

Helpoin tapa säästää rahaa? Näin kerrytät rahaa säästöön huomaamatta

Luulitko, ettet voi säästää? Väärin! Katso paljonko eri säästösummista kertyy ajan myötä

Sirpa hyppäsi puskurin avulla pois oravanpyörästä: ”Jatkuva myyminen ei enää vastannut arvojani”