Kuin märkä rätti olisi heitetty päin naamaa. Siltä vaasalaisesta Petra Sten-Heinosesta, 41, tuntui, kun hän tajusi niukan rahatilanteensa.

Päiväkodissa henkilökohtaisena avustajana työskentelevä Sten-Heinonen oli aiemmin elellyt melko huolettomasti. Kahden työssäkäyvän aikuisen ja kahden pienen lapsen perheessä rahat riittivät menoihin hyvin, eikä säästäminen tuntunut ajankohtaiselta.

Viisi vuotta sitten puoliso ilmoitti haluavansa avioeron.

– Oli pieni järkytys, kun tajusin, että joutuisin miettimään pärjäämistäni. Minulla oli matalapalkkainen työ ja todella vähän ylimääräistä rahaa, Sten-Heinonen muistelee.

Lisää murheita tuli pankkikierroksen jälkeen. Kun Sten-Heinonen haki asuntolainaa, lainatarjoukset olisivat riittäneet vain yksiön ostoon.

Jokaisen pitäisi hallita paremmin sitä, kuinka paljon rahaa kuukausittain tulee ja menee. Pitää myös osata katsoa tätä kuuta pidemmälle.

Onneksi tuttu pankkivirkailija ymmärsi hänen tilanteensa. Eksän kanssa otettu asuntolaina siirrettiin Sten-Heinosen nimiin, ja hän jäi asumaan lasten kanssa perheen vanhaan kotiin.

– Silti se pysäytti, että jouduin murehtimaan raha-asioita samaan aikaan kun elämässä oli kriisi. Ymmärsin, että minun pitää alkaa säästää itselleni puskurirahastoa, jotta yllättävistä menoista ei tulisi jatkossa katastrofi.

Kaikki liikenevät eurot säästötileille

Sten-Heinonen on aina tykännyt tehdä listoja. Niinpä hän kirjasi yksityiskohtaisesti ylös kaikki tulonsa ja menonsa.

Päiväkotityöstä hän tienaa kuussa noin 2000 euroa bruttona, ja tukiviittomien opettamisesta tulee yleensä 150–350 euroa sen päälle. Tulopuolelle hän kirjasi myös elatustuet ja lapsilisät.

Sten-Heinonen kirjasin listaan myös kuukausittaiset laskut, kuten lasten harrastusmenot ja lainanlyhennyksen. Harvemmin tulevien laskujen summan hän laski yhteen ja jakoi 12:lla.

OP_Media_Petra_01.jpg

Laitoin jääkaapin oveen ruutupaperin, josta väritimme lasten kanssa yhden ruudun aina, kun saimme säästöön 50 euroa.

– Jokaisen pitäisi hallita paremmin sitä, kuinka paljon rahaa kuukausittain tulee ja menee. Pitää myös osata katsoa pidemmälle.

Tiliote paljasti, että monesta asiasta oli vielä varaa nipistää.

– Päätin, että ostan uusia vaatteita jatkossa vain tarpeeseen. Minulla oli jo kaappi täynnä niitä. Olin aiemmin ostanut kaikkea ylimääräistä, kuten kynttilöitä, kynsilakkoja ja kirjoja, mutta lopetin sen kokonaan.

Sten-Heinonen otti säästämisessä alkuun kaksi tavoitetta. Puskurirahastoa tarvittiin esimerkiksi auton tai pesukoneen hajoamisen varalle. Toinen tavoite oli ulkomaanmatka lasten kanssa.

– Totesin, että lähiaikoina emme tule matkustelemaan, mutta joku päivä haluamme Thaimaahan. Aloimme säästää matkakassaa. Tein tavoitteesta lapsille konkreettisen: laitoin jääkaapin oveen ruutupaperin, josta väritettiin yksi ruutu aina, kun saimme säästöön 50 euroa.

Kolmaskin tavoite oli: ostaa uusi auto vanhan tilalle.

– En halunnut ottaa siihen lainaa vaan säästää koko summan.

 "Kilpailen itseni kanssa"

Sten-Heinonen avasi tavoitteiden mukaan nimetyt säästötilit ja siirsi niille rahaa aina tilipäivänä. Jos käyttötilillä oli rahaa jäljellä juuri ennen seuraavaa palkkapäivää, sekin meni säästöön.

– Tiedän, ettei tämä ole monelle taloudellisesti mahdollista, mutta minulle siitä tuli kilpailu itseni kanssa. Jos käyttötilillä on loppukuusta 200 euroa, otan tavoitteeksi, että säästän siitä ainakin 150 euroa.

Ruokaostoksiin kuluvaa summaa pystyi kutistamaan tarkalla suunnittelulla. Sten-Heinonen määritti ruokakauppabudjetiksi 350 euroa kuussa ja alkoi tehdä viikkoruokalistoja.

– Ruuan kanssa olen tosi tarkka. Jo sillä, että käy kaupassa harvemmin listan kanssa eikä joka päivä mielitekojen mukaan, voi säästää ihan hirveästi.

Hän kävi myös tarkkaan läpi kodin kaapit ja varastot ja myi ylimääräisiä tavaroita. Myyntituotot hän siirsi säästötileille.

Säästöön yli 8000 euroa vuodessa

Tarkka kulukuri palkitsi: ensimmäisen vuoden jälkeen säästöjä oli kertynyt 8500 euroa.

Säästeliäs elämäntapa jäi päälle. Lainaa Sten-Heinonen aikoo ottaa vain asunnon ostoon.

– Shoppailun olen lopettanut kokonaan, sillä ajattelen, ettei se ole taloudellisesti eikä ekologisesti kestävää. Harkitsen jokaista ostosta melko tarkkaan.

Olen opetellut uudenlaisen, niukemman elämäntavan, jossa nautin siitä, mitä minulla jo on.

Välillä säästöön jää pari sataa euroa kuussa, lomarahojen tai veronpalautusten tullessa jopa pari tuhatta euroa. Vuosittain Sten-Heinonen on saanut säästöön noin 8000–9500 euroa.

– Säästämisestä on tullut minulle harrastus. En koe, että se olisi vaikeaa tai että olisin joutunut luopumaan mistään. Olen vain opetellut uudenlaisen, niukemman elämäntavan, jossa nautin siitä, mitä minulla jo on.

Hän on opettanut rahankäytössä malttia myös lapsille.

– Jos säästämme esimerkiksi matkaa varten, voimme pohtia, käytämmekö rahat hampurilaisravintolaan nyt vai hieman myöhemmin johonkin ihanaan ravintolaan Thaimaassa.

OP_Media_Petra_02.jpg

Lähes kymmenen eri säästötiliä

Sten-Heinosen säästötilit on nimetty tavoitteiden mukaan: Italia-tili, autonkorjaustili, puskuritili… Tilejä on yhteensä lähes kymmenen.

– Kun säästöt on nimetty, tileiltä ei tule otettua rahaa niin helposti muihin asioihin.

Lisäksi hän laittaa kuukausittain tietyn summan rahastoihin eläkettä varten.

Naisilla on yleensä pienempi eläke kuin miehillä, ja siksi heidän kannattaa miettiä tulevaisuuttaan.

Hän kirjaa edelleen ylös tulonsa ja menonsa, jotta pysyy kärryillä rahankäytöstään.

– Katson noin puolen vuoden välein muistiinpanoistani, minkä verran rahaa on mennyt eri tarpeisiin. Eri vuosien kulutusta on hauskaa vertailla.

Säästäminen tuo mielenrauhaa

Sten-Heinosen mielestä ihan jokaisen kannattaisi ruveta säästämään – erityisesti naisten.

– Naisilla on yleensä pienempi eläke kuin miehillä, ja siksi varsinkin heidän kannattaa miettiä tulevaisuuttaan. Jos joskus tulee avioero, tulevaisuuden minä kiittää, jos on laittanut sivuun edes vähän.

Sten-Heinonen on saavuttanut kaksi suurta säästötavoitettaan: hän osti uuden auton pari vuotta sitten, ja Thaimaan-matka on varattu tulevaksi hiihtolomaksi.

– Matka tuntuu palkinnolta, jos olet ensin tehnyt töitä säästämisen eteen. Jos taas otat matkaa varten lainaa, koet jälkikäteen suurempaa stressiä, kun murehdit, saatko sen maksettua.

Myös yllättäville menoille tarkoitettu puskurirahasto on ollut hyödyksi: Sten-Heinonen pystyi maksamaan osuutensa taloyhtiön remontista heti pois.

– Säästäminen tuo minulle mielenrauhaa. Jos joskus alan murehtia, miten pärjään, katson säästötilieni lukemia. Voin todeta, että ei hätää, kyllä minä pärjään.

OP_Media_Petra_03.jpg

Petran parhaat säästövinkit

  1. Perehdy ja ennakoi. Ota selvää, minkä verran rahaa saat ja kulutat joka kuukausi. Kirjaa summat ylös tilitapahtumiasi mukaan ja huomioi myös harvemmin tulevat laskut. Joulukin tulee joka vuosi, joten aloita säästäminen ajoissa.
  2. Pohdi, mitä varten haluat säästää. Kun tavoite on selkeä, säästäminen on helpompaa. Avaa tavoitetta varten erillinen tili.
  3. Tee säästämisestä hauskaa. Kiinnitä jääkaapin oveen paperi, johon väritätte lasten kanssa ruutuja sitä mukaa kun rahaa säästyy. Se opettaa, ettei raha ei kasva puussa ja että säästäminen on hidasta, mutta se kannattaa. Tai väritä ruutuja kumppanisi kanssa!

Lue myös:

Aloita säästäminen ja ota vastaan OP:n säästöhaaste! Mieti ensin kuinka paljon voit säästää loppuvuonna. Kaikki säästöhaasten jutut löydät täältä.

Päivin tili oli tyhjä jo palkkapäivänä kahdesta työstä huolimatta, nyt hän säästää vanhempainvapaalla yli 500 euroa kuukaudessa