Kassatyöntekijä Tinja Tähtinen, 29, säästi 64 000 euroa: ”Mummoni opetti tervettä rahankäyttöä”
Lisää aiheesta
Pienistä tuloistaan huolimatta Tinja Tähtinen on onnistunut pistämään syrjään suuren summan rahaa. Hänen ei ole kuitenkaan tarvinnut pistää vyötä liian kireälle. Mutta miten hän on tehnyt sen?
Kun Tinja Tähtinen oli pieni, hän halusi oppia ratsastamaan. Hän kuitenkin tiesi, ettei hänen perheellään olisi varaa harrastukseen. 13-vuotias Tähtinen meni ratsastustunteja varten kesätöihin.
– Innostuin säästämisestä jo lapsena, kun tajusin, että sen avulla pystyin toteuttamaan asioita. Säästäminen on tuonut myöhemminkin turvallisuuden tunnetta. En ole koskaan ottanut lainaa.
Alle 10-vuotiaana Tähtinen kartutti säästöjään esimerkiksi poimimalla marjoja ja tekemällä tuttavaperheen vaarin luona kesäisin pihatöitä. Perheen kanssa hän keräsi pulloja tienvarsilta kauppalaskun pienentämiseksi. Hänen äitinsä oli kotiäiti, ja isä ajoi jonkin aikaa rekkaa.
Olin ihan pökerryksissä: että saa valita mitä tahansa, eikä tarvitse katsoa hintoja? Miten voi olla?
Nykyisin vanhemmat kiertävät kirpputoreja ja huutokauppoja ja myyvät antiikkiesineitä.
– En muista, että vanhempani olisivat puhuneet minulle rahasta. Mummoni opetti minulle säästämistä ja tervettä rahankäyttöä.
Tähtinen asui pienellä paikkakunnalla, eivätkä tuloerot korostuneet ystäväpiirissä. Vaikka perhe oli pienituloinen, lapset saivat kaiken tarpeellisen.
– Muistan, kuinka kävin opiskeluaikana Helsingissä, ja tuttava sanoi, että hän voi ostaa kaupasta mitä tahansa ruokaa. Olin ihan pökerryksissä: että saa valita mitä tahansa, eikä tarvitse katsoa hintoja? Miten voi olla? Meillä vertailtiin aina hintoja.
100 000 euron tavoite
Vaikka säästäminen on ollut osa Tähtisen elämää lapsesta asti, omasta mielestään hän on elänyt kuin muutkin. Läheisetkään eivät käytä rahaa ylimääräiseen.
Budjetoinnista hän pitää, ja lukuja pyörittäessään hän haaveilee siitä, mitä säästöt mahdollistavat. Matkoja, kameran, kenties auton tai oman asunnon.
Tampereen seudulla asuva Tähtinen on työskennellyt esimerkiksi Tokmannilla, K-Raudassa, ruokakaupoissa ja kirjakaupassa.
Ihmiset sanovat, että ensimmäinen 100 000 euroa on vaikein saavuttaa.
Vähitellen hän kerrytti kaupan alan palkastaan 5000 euroa säästöjä. Se tuntui hirveän suurelta summalta. Sen jälkeen tavoite on noussut yhä ylemmäs, ja nyt se on 100 000 euroa. Mitään aikarajaa hän ei ole summan saavuttamiselle asettanut.
Tähtinen perusti Instagram-tilin nimeltä Matkallasataan, ja seuraajia on jo yli 22 000. Tilillään Tähtinen jakaa käytännönläheisiä vinkkejä säästämiseen.
– Ihmiset sanovat, että ensimmäinen 100 000 euroa on vaikein saavuttaa. Ajattelin, että siitä saisin vähän tavoitetta elämään.
Tyytyväinen asiakaspalvelija
Mitä raha sitten on mahdollistanut? Tähtinen oli viime vuonna kumppaninsa kanssa kolme kuukautta Espanjassa, ja hän on muutenkin reissannut. Säästöjen kertyessä Tähtinen on alkanut arvostaa vapaa-aikaa entistä enemmän.
– Ettei elämä olisi pelkkää oravanpyörää.
Hän on asunut 16-vuotiaasta asti vuokralla. Aluksi hän laittoi asuntosäästötilille 50 euroa kuussa. Myöhemmin summa kasvoi. Oman asunnon hankkiminen ei vielä ole tuntunut ajankohtaiselta, sillä Tähtinen on muuttanut usein työn, koulun ja ystävien perässä. Ylioppilaaksi valmistuttuaan hän opiskeli jämsäläisessä ammattiopistossa puutarha-alan perustutkinnon.
– Minulla ei ole koskaan ollut korkeita koulutustavoitteita. Työni on aina ollut minulle tarpeeksi, ja rahat ovat riittäneet. Olen ollut tyytyväinen pieneen, ja tykkään asiakaspalvelusta.
Jatkossa hän haluaisi valokuvata ja työllistää itseään enemmän sosiaalisen median kautta.
Itse rahoitettua elämää 16-vuotiaasta asti
Nyt Tähtisellä on säästössä 64 000 euroa. Muutama vuosi sitten hän sai vajaan 9000 euron perinnön mummultaan, mutta loput hän on säästänyt omista tuloistaan. Tähtinen ei ole saanut taloudellista tukea perheeltään 16 vuotta täytettyään.
Alussa hän ei tuntenut ketään, joka sijoittaisi. Hän tutustui aiheeseen kuuntelemalla podcasteja, lukemalla kirjoituksia Facebook-ryhmistä ja opiskelemalla perusasioita. Yli viisi vuotta sitten Tähtinen avasi sijoitustilin.
Ensimmäiset 20 euroa hän sijoitti rahastoon. Kun se alkoi vaikuttaa turvalliselta, hän sijoitti vielä 200 euroa. Puoli vuotta sijoitustilin avaamisen jälkeen hän osti 500 eurolla Fortumin osakkeita.
Sittemmin hän on laittanut joinain kuukausina sijoituksiin 500 euroa, ja joinain kuukausina sama summa on mennyt puskuritilille tai asp-tilille.
– Olin lukenut, että 500 euroa on hyvä minimisumma laittaa osakkeisiin, etteivät kaupankäyntikulut syö tuottoa.
Alussa Tähtinen seurasi osakemarkkinoita tiiviisti, myi osakkeita ja osti uusia. Juuri nyt rahastot tuntuvat kuitenkin paremmalta vaihtoehdolta.
– Olen ollut vähän laiskalla tuulella. Suorissa osakkeissa on toki aina jännitystä mukana, ne ovat oikein mukavia.
Nyt sijoituspotti on kasvanut 17 000 euroon.
Ei pelkkää kituuttamista
Tähtinen laittaa säästöön tai sijoituksiin kuukaudessa noin 500 euroa ja lisäksi kaikki lomarahat. Summa vaihtelee sen mukaan, onko tiedossa isoja ostoksia.
Hänen nettopalkkansa kaupan alalla on ollut viime vuodet 1600–1900 euroa kuussa. Pakollisiin menoihin uppoaa 750 euroa. 445 euroa siitä menee vuokraan, 200 euroa ruokaan ja loput veteen, sähköön, nettiin, puhelinliittymään, vakuutuksiin ja suoratoistopalveluihin.
Kun Tähtinen saa palkkalaskelman, hän tarkistaa samalla, mitä laskuja ja muita menoja on tulossa, ja kirjaa ylös, miten paljon menee minnekin.
Tähtisellä ei ole autoa, ja kaupasta hän ostaa usein 60 prosentin alennustuotteita. Valmisruokia ja virvoitusjuomia hän ostaa harvoin, ja töissä hän syö aina eväitä. Vuoden kuntosalikortti maksoi 200 euroa. Liittymät hän kilpailuttaa säännöllisesti.
Tähtisen elämä ei kuitenkaan ole pelkkää kituuttamista. Hän käyttää rahaa itselleen tärkeisiin asioihin, kuten ravintoloihin ja elektroniikkaan.
– Kyllä minä varmaan silloin tällöin humpuukiakin ostelen. Harkittua humpuukia!
Tilin kautta saan melkein pelkästään hyvää palautetta. Yritän pitää sen selkeänä ja positiivisena. Mietin, mitä itse haluaisin lukea.
Hän budjetoi itselleen pakollisten menojen lisäksi noin 300 euroa käyttörahaa kuukaudessa.
– Sitä käytän elämyksiin. Tykkään kirjoitella kalenteriin, mitä menoja on tulossa, ja suunnitella niitä. Monet elämykset ovat edullisia: pelaamme esimerkiksi lautapelikahvilassa pelejä.
Lähipiiri on inspiroitunut Tähtisen esimerkistä. Hän saa itse inspiraatiota sosiaalisesta mediasta muilta säästäjiltä.
Tähtinen perusti Instagram-tilinsä kolme vuotta sitten. Seuraajamäärä lähti räjähdysmäiseen nousuun, ja palautetta tulee viikoittain. Lisää seuraajia tuovat uudet videot ja Tähtisestä kertovat lehtijutut.
Niiden myötä on tullut ikäviäkin kommentteja: ihmiset ovat päätelleet, että joku muu maksaa Tähtisen elämisen.
– Mutta tilin kautta saan melkein pelkästään hyvää palautetta. Yritän pitää sen selkeänä ja positiivisena. Mietin, mitä itse haluaisin lukea. Kyllä sen huomaa, että ihmisiä kiinnostaa. He haluavat vaurastua.