Säästötalletukset kannattaa tehdä heti palkkapäivänä eikä jäädä odottelemaan. Näin vinkkaa OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin päällikkö Joakim Reinius.

Moni tekee sen erheen, että jää odottamaan kuun loppuun, jääkö palkasta jotain ylimääräistä säästöön laitettavaksi. Silloin on kuitenkin ehkä kuluttanut rahaa vähän turhiinkin asioihin. Parempi on laittaa rahaa säästöön, jolloin kokonaisvarallisuus kasvaa.

– Neuvot eivät tietenkään tarkoita, etteikö osaa palkankorotuksesta voisi myös kuluttaa. Varmasti suurin osa niin haluaakin tehdä. Mutta jos ei ole vielä koskaan säästänyt ja sijoittanut, niin palkankorotus on hyvä hetki aloittaa, Reinius sanoo.

Tapa yksi: automaattinen säästö rahastoon

Yhä useammat ovat Reiniuksen mukaan tietoisia säästämisestä ja sijoittamisesta. Pandemia-aikoina korostuu se, että elämässä voi tulla yllättäviä asioita, joiden vuoksi rahaa kannattaa aina olla säästössä. Halutaan myös edelleen säästää ainakin osa palkasta tulevaisuuden haavetta varten tai vaikkapa omille lapsille.

Jos tavoitteena on kerätä säästöjä monia vuosia pahan päivän varalle, parasta on laittaa rahat rahastoon. Pitkäaikaisessa säästämisessä varat keräävät hiljalleen korkoa, eivätkä ole alttiita arvon muutoksen vaihteluille. Rahastossa varat jakautuvat automaattisesti kymmeniin tai satoihin sijoituskohteisiin, kuten osakkeisiin tai korkosijoituksiin.

Kannattaa tehdä rahastosäästösopimus ja asettaa säästettävä summa menemään automaattisesti rahastoon aina palkkapäivänä.

- Jos säästäminen jää riippuvaiseksi omasta muistista, niin sitä ei luultavasti tule tehtyä, Reinius sanoo.

Summa voi olla aluksi pienikin, vaikka muutamia kymppejä. Jos saa esimerkiksi 200 euron palkankorotuksen, sopiva säästettävä määrä voisi olla vaikkapa 50 euroa.

Tapa kaksi: tilisiirto suoraan säästötilille

Toinen tapa säästää on säästötili. Verkkopankista voi laittaa haluamansa summan menemään tilisiirrolla omalle säästötililleen.

- Tilille säästäminen sopii hyvin siihen tilanteeseen, että säästökohde on selkeänä mielessä, ja rahat ovat tilillä korkeintaan kolme vuotta, Reinius neuvoo.

Tilillä säästöjen arvo ei pääse vaihtelemaan lyhyessä ajassa niin paljoa kuin rahastoissa, mutta toisaalta ne eivät yleensä kerää juuri ollenkaan korkoakaan – esimerkiksi tällä hetkellä tuottoa ei tule yhtään.

Muista myös OP Sijoituskumppani!

Jos ei tiedä, miten aloittaa, kannattaa avata puhelimesta OP:n sovellus ja avata Sijoitukset-välilehti. Sieltä löytyy OP Sijoituskumppani -palvelu. Se kyselee varoistasi, riskinsietokyvystäsi ja toiveistasi ja antaa sitten juuri sinulle sopivan sijoitussuosituksen. Palvelun kautta voit aloittaa sijoittamisen ja myöhemmin seurata sitä, kuinka lähellä olet tavoitettasi.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue myös:

Suunnitteletko häitä tai siintääkö haaveissa kesämökki? Säästämällä voit toteuttaa unelmasi

Miten sijoittaa perintö? Muista varautua perintöveroon

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki. OP Sijoituskumppani -palvelun tarjoaa osuuspankki. Palvelussa tarjottavia rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.