Kun nuori itsenäistyy, omasta taloudenhallinnasta tulee entistä tärkeämpää. Nuori aikuinen saa itse päättää, kuinka hän haluaa rahojaan käyttää. OP:n verkkomyynnistä vastaava Product Owner Minna Latola rohkaisee laittamaan rahaa säästöön aina, kun se on mahdollista.

– Kun kerryttää itselleen pesämunaa vuosien mittaan, nopeisiinkin tilanteisiin on mahdollista tarttua. Jos vaikkapa löytää unelmien asunnon, haluaa ostaa auton tai kaipaa elämyksiä vaihto-opiskelun aikana, se ei jää ainakaan säästöjen puutteesta kiinni, Latola kuvailee.

Pitkällä aikavälillä säästöistä on iloa myöhemmin työelämässä. Kun sukan varteen on kertynyt ylimääräistä sopivasti, talous ei mene heti miinukselle yhden lomamatkan takia. Ennen pitkää kertyneestä säästö- tai sijoituspotista voi olla arvaamatonta iloa myös eläkepäivillä.

– Säästäminen ja sijoittaminen ovat mielenkiintoisia ja koko elämän kestäviä oppimisprosesseja. Samalla oppii ymmärtämään, miten maailman talouden rattaat pyörivät, Latola sanoo.

Säästämisestä elämänmittainen tapa

Säästämisen voi aloittaa jo alaikäisenä vanhempien avustuksella. Esimerkiksi ensimmäiset kesätyötienestit ja valmistujaislahjarahat kannattaa pistää poikimaan saman tien. Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän korkoa korolle -ilmiö kasvattaa säästöjä.

– Viimeistään säästämisen maailmaan on hyvä tutustua ennen kuin muuttaa asumaan omilleen. Ylimääräiset tonnit tuovat turvaa itsenäiseen arkeen. Opiskelijaelämäkin rullaa leppoisammin ilman jatkuvia rahahuolia, Minna Latola vinkkaa.

Kun kerryttää itselleen pesämunaa vuosien mittaan, nopeisiinkin tilanteisiin on mahdollista tarttua. Jos vaikkapa löytää unelmien asunnon, haluaa ostaa auton tai kaipaa elämyksiä vaihto-opiskelun aikana, se ei jää ainakaan säästöjen puutteesta kiinni, OP:n verkkomyynnistä vastaava Product Owner Minna Latola vinkkaa.

Säästöt eivät myöskään vaikuta opinto- tai asumistuen saamiseen. Tukien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jos omista sijoituksista lunastaa myynti- tai osinkotuloja. Ansiotulojen lisäksi myös pääomatulot vaikuttavat opintotukea saavan vuositulorajaan. Kela auttaa tarkemmin tukiin liittyvissä kysymyksissä.

Jos opiskeluaikana säästäminen on ollut satunnaista, työelämään siirtyessä siitä kannattaa tehdä säännöllistä. Latola ehdottaa laittamaan jatkuvista ansiotuloista 5–10 prosenttia säästöön kuukausittain.

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että esimerkiksi palkankorotuksesta laittaa puolet sivuun, jotta ei sorru suotta käyttämään ylimääräistä rahaa heti, Latola toteaa.

Sijoitussuunnitelma auttaa alkuun

Ennen kuin alkaa säästää tai sijoittaa varojaan suin päin, Latola suosittelee tekemään oman sijoitussuunnitelman. Se antaa suuntaviivat kestävälle rahanhallinnalle ja oman talouden turvaamiselle.

Sijoitussuunnitelma vastaa muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Kuinka paljon pystyt laittamaan rahaa sivuun säännöllisesti? Kuinka kauan haluat pitää rahoja kiinni sijoituksissa? Miten paljon olet valmis ottamaan riskiä? Millaisia tavoitteita sinulla on säästämisessä tai sijoittamisessa?

Lisäksi kannattaa miettiä, kuinka paljon on halukas käyttämään omaa aikaa säästämiseen tai sijoittamiseen. Vaikkapa kuukausisäästäminen rahastoon on helppo tapa kerryttää pesämunaa, kun taas ETF-rahastot ja osakesijoittaminen kaipaavat enemmän vaivannäköä.

– OP:n verkkosivuilla on erilaisia työkaluja, kuten korkoa korolle -laskuri, joka auttaa hahmottamaan itselleen sopivaa tapaa säästää ja sijoittaa. Samoin OP-mobiili tarjoaa erilaisia keinoja hallita omia säästöjä ja sijoituksia, Latola mainitsee.

Säästäminen tai sijoittaminen ei siis vaadi suuria alkuinvestointeja eikä piinkovaa tietotaitoa. Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän korkoa korolle -ilmiö‍stä voi hyötyä.

.Lue myös:

Paljonko nuori tarvitsee rahaa itseänäistymiseen?

Nuoren sijoittajan suunnitelma: taloudellinen riippumattomuus

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.