Kuinka välttyä riskisijoitukselta sijoitusasuntoa hankkiessa?
Lisää aiheesta
Vuokralla asumisen suosio kasvaa, mikä tekee asuntosijoittamisesta monelle houkuttelevan vaihtoehdon. Sijoitusasunnon tuoton ratkaisevia tekijöitä selvitetään asumisen videosarjassa.
Sijoitusasunto on Suomen Vuokranantajat ry:n mukaan jo 300 tuhannella suomalaisella. Asuntosijoittaminen lähtee tyypillisesti liikkeelle niin, että aiemmin omassa käytössä ollut asunto päätetään jättää sijoitusasunnoksi. Suurimmalla osalla asuntosijoittajista onkin 1-2 sijoitusasuntoa.
– Vuokralla-asuminen on selvästi yleistynyt ja näemme, että kyse myös trendistä. Omistamista ei enää koeta niin tärkeäksi. Osa ihmisistä ei halua sitoa kaikkia rahoja kiinni omaan asuntoon, jos tuottoa saa paremmin muualta, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Hughes Suomen Vuokranantajat ry:stä.
Asuntosijoittaminen kannattaa aloittaa lainaneuvotteluilla.
– Yleensä sijoitusasunnossa on lyhyempi laina-aika kuin omassa asunnossa, ja korkomarginaali taas on hiukan korkeampi. Myös sijoitusasunnon ostoon vaaditaan reaalivakuuksia, ja myös sijoitusasunnon oston yhteydessä tarkistetaan isännöitsijäntodistukset ja tarkastetaan asunnon kunto, sanoo kehityspäällikkö Outi Kapanen OP:n rahoituspalveluista.
Pankkia kiinnostaa lainaneuvotteluissa myös se, millaista vuokratuottoa sijoitusasunnosta olisi mahdollista saada. Halutuimmat kohteet takaavat jatkuvan tuoton, mutta toisaalta maksavat sijoittajalle eniten.
– Asuntosijoittamisessakin on mietittävä riskiä ja sijoituskohteen arvon kehitystä. Lähtisin liikkeelle sijainnista, eli sijaitseeko asunto kasvukeskuksessa, millainen väestöennuste alueella on ja millaiset liikenneyhteydet. Pääkaupunkiseudulla asunnot ovat kalliita, mutta toisaalta vuokrakysyntää riittää, Vuokranantajien Hughes sanoo.
Miten vuokratuotto lasketaan? Mitä hyväksytään verovähennyksiksi? Millaisia ovat asuntosijoittamisen riskit? Näihin kysymyksiin vastataan asumisen videosarjan asuntosijoittamista käsittelevässä osassa.
Lue myös:
Sijoitusasunnon ostajan muistilista
Mietitkö sijoitusasunnon ostamista? Näillä vinkeillä teet hyvän sijoituksen
Näin paljon asuntosijoittaminen tuottaa
Asunnon osto, myynti, remontointi tai sijoitusasunnon hankinta mielessä? Tiedä ainakin nämä asiat