Sijoittaja, hyödynnätkö jo sijoituksissasi näitä kolmea vuonna 2025 hallitsevaa megatrendiä?
Lisää aiheesta
Megatrendit muuttavat maailmaa, ja muuttuva maailma nostaa uusia trendejä pinnalle. OP:n asiantuntija listasi vuoden 2025 merkittävimmät megatrendit, joista voit ottaa sijoittajana inspiraatiota sijoitussalkkuusi.
Megatrendi on laaja ja merkittävä muutos tai suuntaus, joka vaikuttaa yhteiskunnan eri osa-alueisiin kuten talouteen, teknologiaan, ympäristöön ja kulttuuriin pitkällä aikavälillä.
Myös sijoittajan kannattaa seurata megatrendejä. Niitä seuraamalla voit paremmin navigoida muuttuvassa maailmassa, tunnistaa potentiaalisesti tuottavia sijoituskohteita ja suojautua mahdollisilta riskeiltä. Megatrendeihin voi sijoittaa esimerkiksi ETF-rahastojen avulla, jotka sijoittavat tietyn megatrendin mukaisesti.
On kuitenkin tärkeää, että sijoituksia ei perusta vain megatrendeihin vaan sijoittaa vain sellaisiin kohteisiin, mitkä sopivat omaan riskinsietokykyyn ja omiin tavoitteisiin. Vaikka megatrendit voivat tarjota oivalluksia ja inspiraatiota, ennen sijoituspäätöstä on hyvä huolella tutustua sijoituskohteeseen.
Mitkä sitten ovat vuoden 2025 merkittävimmät megatrendit? Mitkä teemat ottavat eniten harppauksia eteenpäin eli kypsyvät ja keräävät sitä kautta investointeja ja kehittyvät uudelle tasolle?
OP:n kansainvälisten osakkeiden ja ETF:ien asiantuntija Joona Heinola koosti vuonna 2025 vahvasti pinnalla olevat megatrendit alle.
Puolustusteollisuus
Puolustusteollisuus on noussut Venäjän harjoittaman aggressiivisen hyökkäyssodan jälkeen vähitellen hyvin keskeiseksi teemaksi varsinkin Euroopassa.
Viimeisempänä geopoliittiset jännitteet ovat aktivoituneet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin karkeista lausunnoista Gazaa, Grönlantia ja varsinkin Ukrainaa kohtaan.
– Yhdysvaltain uhkaama Ukrainan aseavun alasajo on saanut Euroopan poliittiset päättäjät hereille ja tajuamaan sen, että nyt on Euroopan aika huolehtia itsestään. Tämän johdosta EU ja eurooppalaiset NATO-maat tulevat investoimaan puolustusteollisuuteen lähivuosina satoja miljardeja euroja. Tällä on massiiviset positiiviset vaikutukset alalla toimiviin yhtiöihin, sanoo Heinola.
Teeman ajurit tiivistettynä:
- NATO-maiden kasvavat panostukset puolustukseen. Kaikki eivät vielä yllä 2 prosentin tavoitetasoon, kun NATO-maiden tavoite on panostaa 2 prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin. Lisäksi nousupaineita tavoitetason nostolle on havaittavissa. Lukemat 3–5 prosentin uudesta tavoiteluvusta ovat olleet pöydällä.
- Geopoliittiset jännitteet. Epävarmuus nykyisestä ja tulevasta turvallisuustilasta saa eri maat tukevoittamaan omaa puolustustaan. Tätä on myös kiihdyttänyt Trumpin poukkoileva ja arvaamaton politiikka.
- Kehittyneempi teknologia. Tarve päivittää vanhoja teknologisia ratkaisuja olemassa olevien puolusjärjestelmien osalta. Esimerkiksi kasvava tarve panostaa kyberturvallisuuteen ja muuhun kehittyneempään puolustukseen, jotka nostavat puolustusmenoja.
- Alan konsolidoituminen. Puolustusteollisuus konsolidoituu eli yhtiöt yhdistyvät ja suuremmat yhtiöt ostavat pienempiä kasvaakseen ja tullakseen entistä vahvemmiksi vahvan investointikauden alettua.
Tekoäly
Chat GPT:n marraskuussa 2022 julkaistu versio antoi alkusysäyksen tekoälyteemalle. Se mahdollisti kuluttajalle pääsyn keskustelemaan tekoälychatbotin kanssa. Tästä lähtenyt trendi kirvoitti maailman suurimpien yhtiöiden massiiviseen tekoälyinvestointiboomiin, joka on kantanut tähän päivään asti.
– Laskentatehon kasvattaminen ja uusien datakeskusten varustelu yhä tehokkaammilla siruilla tekivät yhdysvaltalaisesta Nvidiasta hetkellisesti jopa maailman arvokkaimman yhtiön. Investointi datakeskuksiin jatkuu yhä, mutta teeman kehittyessä myös panostukset yhä parempiin tekoälysovelluksiin keräävät enemmän huomiota tämän teeman kypsyessä, kertoo Heinola.
Tammikuussa 2025 kiinalainen tekoäly-yhtiö Deepseek julkaisi oman laajan kielimallin, joka osoittautui jopa paremmaksi kuin yhdysvaltalaisten megayhtiöden vastaavat sovellukset vain murto-osalla niiden kustannuksesta.
– Tämä demokratisoi tekoälymarkkinaa, jonka ennen luultiin olevan vain vahvimpien ja varakkaimpien yhtiöiden hallitsema, kertoo Heinola.
Teeman ajurit tiivistettynä:
- Panostukset uusiin datakeskuksiin ja tehokkaampiin siruihin. Laskentateho kasvaa: Blackrockin datan mukaan datakeskus kysynnän odotetaan kasvavan 22 prosentin vuosivauhdilla vuoteen 2030 asti. Samalla ennusteella globaalit datakeskusinvestoinnit saavuttavat 1,5 biljoonan dollarin kokonaiskustannuksen.
- Uusien tekoälysovellusten luomat mahdollisuudet. Tuottavuuden parantaminen, massiivisen datamäärän käsittely ja jalostaminen käyttöön, supernopea tiedon soveltaminen, rutiinitehtävien automatisointi ovat tekoälyn luomia mahdollisuuksia. Jatkossa tulemme näkemään potentiaalisesti vastaavia pienempien toimijoiden luomia kielimalleja, jotka voivat muuttaa eri alojen vakiintuneita standardeja ja luoda uutta teknologista kasvua.
Kyberturvallisuus
Tämä teema kasvaa vahvasti nähden kahden edellisen teeman vuoksi.
– Datan määrä kasvaa hurjaa vauhtia, tietoa säilötään pilvipalveluissa ja koko yhteiskunta sähköistyy. Myös datan arvo kasvaa ja sen suojaamisesta tulee entistä arvokkaampaa ja samalla vaikeampaa, sillä erilaiset kyberhyökkäykset ovat kehittyneet entistä kyvykkäämmiksi, sanoo Heinola.
Globaalit jännitteet ja aggressiivisten osapuolien informaatiovaikuttaminen sekä hyökkäykset toisen valtion infrastruktuuria vastaan vaativat parempaa suojautumista myös kybertuvallisuuden näkökulmasta.
Teeman ajurit tiivistettynä:
- Tekoälyn ja koneoppimisen yleistyminen. Tekoälyn hyödyntäminen luo uusia tietoturvariskejä, jotka vaativat uudenlaista lähestymistapaa kyberturvallisuuteen.
- Pilvipalveluiden lisääntyvä käyttö. Yhä useammat yritykset siirtyvät pilvipalveluihin, mikä lisää tarvetta pilvinatiiveille tietoturvaratkaisuille.
- Zero Trust -mallin yleistyminen. Yritykset siirtyvät kohti Zero Trust -periaatetta, joka vaatii jatkuvaa varmistusta ja luottamuksen ansaitsemista.
- Kehittyneet kyberuhat. Monimutkaiset huijaukset ja hyökkäykset pystyvät ohittamaan kehittyneitäkin suojausteknologioita.
- Tekoälyn hyödyntäminen kyberhyökkäyksissä. Hyökkääjät käyttävät generatiivista tekoälyä uusien haittaohjelmien ja uskottavampien huijausten luomiseen.
- Disinformaation ja kybervaikuttamisen jatkuva uhka. Nämä pysyvät ajankohtaisina haasteina myös tulevaisuudessa.
- Tekoälyn potentiaali kyberpuolustuksessa. Organisaatiot näkevät tekoälyn hyödyntämisen kyberpuolustuksessa välttämättömänä tulevaisuudessa.
Tämä on mainos. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. ETF-tuotteiden avaintietoasiakirjat löytyvät op.fi-palvelusta.
Lisätietoja OP Yrityspankki Oyj:stä ja sen tuottamista sijoitusanalyyseista
Tämä on OP Yrityspankki Oyj:n tuottama materiaali. OP Yrityspankki Oyj:n tuottamat sijoitustutkimukset, -analyysit ja -suositukset, tarjoukset eikä kehotuksena yksittäisen sijoituspäätöksen tekemiseen. Raportti ja näissä esitetyt tiedot perustuvat julkisiin lähteisiin ja/tai luotettavina pidettyihin tietoihin, mutta OP Yrityspankki Oyj pitää luotettavana. Tiedot eivät kuitenkaan sido OP Yrityspankki Oyj:tä tai sen palveluksessa olevia henkilöitä eikä näiden perusteella tule tehdä sijoituspäätöksiä. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä, jotka voivat toteutuessaan johtaa koko sijoitetun pääoman menettämiseen tai tappiolliseen tulokseen. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta tai tuloksesta. Raportti on tarkoitettu käytettäväksi vain Suomessa asuville asiakkaille eikä sitä saa välittää Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Japaniin tai Australiaan eikä näissä maissa asuville henkilöille tai yhteisöille. Asiakas vastaa itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta.