Kokosimme alle vuoden 2023 merkittävimmät uudet sijoittamisen edut ja kurkistuksen siitä, mitä uusi vuosi 2024 tuo tullessaan OP:n sijoittaja-asiakkaille.

1. Osakesäästötili alaikäiselle

Osakesäästötili mahdollistaa kotimaisten osakkeiden ostamisen ja myymisen verotehokkaasti. osakesäästötilin avulla voit nimittäin sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin ilman välittömiä veroseuraamuksia. Tämä tarkoittaa, että sijoituksesi voivat kasvaa tehokkaammin korkoa korolle. Tuoton ja osinkojen verotus tapahtuu vasta, kun teet tililtä noston tai lakkautat osakesäästötilisi.

Etenkin pitkän sijoitushorisontin omaavat lapset ja nuoret hyötyvät osakesäästötilistä. OP lanseerasi kuluvan vuoden alussa osakesäästötilin lapsille, ja sen avaus onnistuu näppärästi OP-mobiilista huoltajien toimesta.

Jos kaipaat inspiraatiota lapsen osakesäästötilille valittavista osakkeista, voit täältä tutustua OP:n asiakkaiden suosituimpiin alaikäisille ostettuihin yhtiöihin. 

2. Maksuton arvo-osuustili alle 26-vuotiaille

Nuorena tekee mieli tehdä ja kokea monia eri asioita, mutta välttämättä käytössä olevat varat eivät aina ole vielä toivotulla tasolla. Siksi onkin tärkeää, että nuorena sijoittamisen ja varallisuuden kartuttamisen voi aloittaa mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Vuoden 2023 kesästä lähtien nuoret alle 26-vuotiaat, olivat he OP:n omistaja-asiakkaita tai ei, ovat voineet avata arvo-osuustilin täysin maksutta. Säilytyksiä onkin avattu kiihtyvään tahtiin ja nuorten sijoitusinto on jatkuvasti ollut kasvussa.

Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä turvallisemmin mielin nuori voi suhtautua tulevaan. Aikaisin aloittamisen lisäksi on huolehdittava, että sijoittamisen kulut pysyvät aisoissa. Siksi olemmekin tuoneet 1 prosentin palkkiokaton pysyväksi eduksi kotimaisille osakkeille arvo-osuustilillä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 100 euron osakeostosta osakkeiden välityspalkkiota täytyy maksaa vain yksi euro.

Näin pienilläkin summilla on mielekästä sijoittaa, kun kulut eivät haukkaa toimeksiannosta liian isoa siivua.

3. Kansainväliset osakkeet OP-mobiiliin

Sijoittaminen kansainvälisiin osakkeisiin on erinomainen tapa hajauttaa sijoituksiasi maantieteellisesti. OP-mobiiliin ilmestyi hiljattain yhteensä 14 eri markkinapaikkaa ja satoja osakkeita – uudistus mahdollistaa kätevän tavan seurata kansainvälisiä sijoituksiasi ja tehdä kauppoja missä ja milloin vain. Muistathan vain päivittää OP-mobiili-sovelluksesi viimeisimpään versioon niin pääset hakemaan tuottoa ulkomaisista yhtiöistä.

Monet sijoittajat kokevat, että kotimaisiin yhtiöihin on helpompi sijoittaa kuin ulkomaisiin, kun suomalaiset yhtiöt ovat luonnostaan tutumpia ja niistä on helpompi löytää tietoa. Tästä syystä nyt myös kattavat osakeanalyysit kansainvälisistä yhtiöistä on tuotu OP-mobiiliin.

OP-mobiilista löydät näppärästi suomenkieliset raportit noin sadasta yhtiöstä, kuten McDonaldsista, Teslasta, Nvidiasta tai Adidaksesta. Sijoitusideoita voi lisäksi ammentaa viikoittain päivittyvästä idealistauksesta, johon asiantuntijat nostavat suosikkiosakkeensa ja -ETF:nsä joka maanantai.

Mitä vuosi 2024 tuo tullessaan?

Sijoittajien kannattaa pysyä kuulolla, sillä uusi vuosi tuo tullessaan uusia etuja ja uudistuksia. Vuonna 2024 osakesäästötilistä tulee maksuton kaikille alle 26-vuotiaille asiakkaille. Näin nuoret voisivat avata sekä arvo-osuustilin että osakesäästötilin itselleen ilmaiseksi. Monille sijoittajille paras ratkaisu onkin molemmat säilytystilit niiden eri ominaisuuksien ansioista.

Lisäksi ensi vuonna ETF:t eli indeksiosuusrahastot tuodaan OP-mobiiliin. ETF:t ovatkin kustannustehokas tapa hajauttaa sijoituksia esimerkiksi eri maantieteellisille alueille ja erilaisiin megatrendeihin.

Muitakin mielenkiintoisia etuja lanseerataan sijoittajille ensi vuonna. Niistä tiedotetaan asiakkaita lähempänä lanseerausajankohtaa. Tuoreista uudistuksista pysyy helposti perillä esimerkiksi kuukausittaisen uutiskirjeen tilaamalla tai seuraamalla OPxSijoittamisen somekanavia.  

Lue myös: 

Salkunhoitaja huolehtii sijoituksistasi: "En voisi olla kiitollisempi työstäni"

OP:n sijoitusnäkemys vuodesta 2024 – ”Sekä osakkeita että korkoja sisältävä salkku kestää riskejä aikaisempaa paremmin” 

Treidausta harrastava Juho, 27: ”Lopetan treidipäivän, kun päivän tuottotavoite on täyttynyt" 

Kyseessä ei ole sijoitussuositus, -neuvonta tai kehotus ostaa tai myydä arvopapereita eikä sitä tule sellaiseksi käsittää. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.