Osakekauppaa tehneiden yksityissijoittajien määrä oli alkuvuonna ennätyskorkea. OP:n asiakkaat ostivat rahastoja ja osakkeita enemmän kuin myivät. Tammikuun osakekaupassa ostotoimeksiantojen osuus kaupankäynnistä oli vielä 75 prosenttia, mutta toukokuussa ostojen osuus laski 53 prosenttiin. 

– Inflaation kiihtyminen ja korkojen nousu ovat lisänneet epävarmuutta sijoittajien keskuudessa. Asiakkaamme ovat epävarmuuksista huolimatta noudattaneet pitkän tähtäimen säästösuunnitelmiaan. Rahastojen säännöllisen kuukausisäästämisten sopimukset ovat pysyneet aktiivisina ja uusia sopimuksia on solmittu tänä vuonna yli 50 000, kertoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen

Sijoitusten hajauttaminen maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkiin lisääntynyt 

Alkuvuoden ostetuimpien osakkeiden kärjessä on monelle tuttuja yhtiöitä: Sampo, Kone ja Tokmanni. OP:n asiakkaat ostivat selkeästi eniten Sammon osakkeita, sillä euromääräisesti tarkasteltuna Sampoa ostettiin 32 prosenttia kaikista osakeostoista tammi-toukokuussa. 

Vaikka kotimaisiin osakkeisiin sijoitetaan edelleen selkeästi eniten, yhdysvaltalaisia osakkeita ostettiin alkuvuonna ennätyksellisen paljon. OP:n henkilöasiakkaat ostivat toukokuussa kansainvälisiä osakkeita lähes kaksinkertaisen määrän vuoden 2021 toukokuuhun verrattuna. 

Tammi-toukokuun ostetuin rahasto oli puolestaan vaihtoehtoisiin omaisuusluokkiin maailmanlaajuisesti sijoittava OP-Alternative Portfolio. Vaihtoehtoinen sijoittaminen on kasvattanut suosiotaan, sillä kymmenen ostetuimman rahaston joukossa on peräti kolme kiinteistöihin sijoittavaa rahastoa

– Sijoitusten hajauttaminen eri omaisuusluokkiin pienentää salkun kokonaisarvon heilahtelua. Asiakkaamme ovat nähneet reaaliomaisuussijoitukset hyvänä lisänä omaan salkkuun nykyisessä sijoitusympäristössä, kertoo Kalajainen. 

OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat rahastot tammi-toukokuussa 2022: 

1. OP-Alternative Portfolio 

2. OP-Metsänomistaja 

3. OP-Maailma Indeksi 

4. OP-Amerikka Indeksi 

5. OP-Palvelukiinteistöt 

6. OP-Kestävä Maailma 

7. OP-Ilmasto 

8. OP-Rohkea 

9. OP-Reaaliomaisuusyhtiöt 

10. OP-Pohjoismaat Indeksi 

OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet tammi-toukokuussa 2022: 

1. Sampo 

2. Kone 

3. Tokmanni 

4. Wärtsilä 

5. Konecranes 

6. Nokian Renkaat 

7. Neste 

8. Nordea 

9. Puuilo 

10. Harvia 

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Omistaja-asiakkaana se kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja. Tutustu etuihin

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahaston avaintietoesitteeseen. 

Lue myös:

Osakkeiden top 10 – Nämä ovat kestomenestyjiä

Sijoitushorisontti on tärkeä osa sijoitusstrategiaa – oletko liikkeellä lyhyellä vai pitkällä tähtäimellä?

Kiinnostaako vastuullinen sijoittaminen? Näillä tiedoilla pääset pitkälle