Etelä-Tapiolan lukiosta ylioppilaaksi kirjoittavalla Edvin, Edi, Lehtipuulla on ikäisekseen poikkeuksellinen suhde rahaan. Siinä missä keskivertolukiolaiset säästävät merkkihuppareihin ja -lenkkareihin, Edi harrastaa sijoittamista.

– Sijoittamisessa tärkeintä on se, että siitä tulee rutiini. Minä laitan osakkeisiin vähän yli sata euroa kuukaudessa, Lehtipuu kertoo.

Sijoitettavaa Edille kertyy satunnaisista tuloista sekä syntymäpäivä- ja joululahjarahoista. Kotona asuva nuorimies tekee itselleen budjetin joka kuukausi.

– Tarvittaessa nipistän vähän kaikesta. Voin jättää väliin vaikka jonkun kahvilakäynnin, mutta totta kai lähden leffaan, jos kaverit pyytävät.

Edvin aikoo jatkaa sijoitusharrastustaan myös kotoa pois muutettuaan ja opiskelut aloitettuaan. Hän pyrkii Helsingin kauppakorkeakouluun heti yo-kirjoitusten jälkeen.

– Kirjoitan yhteiskuntaopin ja pitkän matematiikan. Papereitteni perusteella minulla pitäisi olla hyvät sisäänpääsymahdollisuudet kauppakorkeaan.

Tulevaisuudessa sijoitusharrastus saattaa muuttua työksi varsinkin, jos Edi pääsee opiskelemaan rahoitusta.

– Se on ykkösvaihtoehtoni.

Sijoittaminen alkoi tonnin perinnöstä

Espoolaispoika aloitti sijoittamisen vuoden 2014 lopulla.

– Kun minä ja pikkuveljeni saimme kaikki tuhat euroa perinnöksi, päätimme laittaa rahamme Neste Oilin osakkeiseen.

Kohde valikoitui talouslehden vinkin perusteella, mutta oli Edvinillä ja tämän veljillä myös tuuria.

– Osakkeidemme arvo nousi muutamassa vuodessa nelinkertaiseksi, joten kurssikehitystä oli hauskaa ja mielenkiintoista seurata. Möin osakkeet vuosi sitten, mutta sijoitin niistä saamani voitto-osuuden uudelleen, Edi kertoo.

Ei ole omena kauas puusta pudonnut -sanonta sopii kuvaamaan koko Lehtipuun perhettä, sillä Edin vanhemmatkin sijoittavat. Viestintäyrittäjä Unna Lehtipuu kertoo Sijoittajaksi 7 päivää (Alma Talent 2019) -kirjassa, että perheenjäsenten osakeostoksia saattaa edeltää kiihkeäkin ruokapöytäkeskustelu.

Abiturienttipoikaa keskustelut inspiroivat.

– Mietimme hankintojamme kestävän kehityksen ja tulevaisuuden näkökulmasta. Olen iloinen siitä, että meille on opetettu kotona fiksua rahankäyttöä ja puhuttu vaurastumisestakin.

Kouluissa taloustaitojen opettaminen on Edin mukaan retuperällä.

– On outoa, että aihepiiristä ei juurikaan puhuta, vaikka kyse on yhdestä elämän suurimmasta asiasta. Jopa meidän talous- ja yhteiskuntapainotteisessa lukiossa jätettiin sijoittaminen käsittelemättä aikapulan takia.

Pörssilähettiläänä Edvin Lehtipuu puhuu ysiluokkalaisille sijoittamisesta. – Havainnollistamme toimintaa tämän PowerPoint -esityksen avulla, hän näyttää.

Talousasiat eivät ole cooleja?

Edi Lehtipuu on tullut haastatteluun kympillä H&M:stä hankkimassaan paidassa. Kuvauksia varten luumunvärinen gollege vaihtuu oranssiin huppariin: huppari tekee abiturientista Pörssisäätiön lähettilään.

– Meillä on nämä paidat päällä, kun käymme puhumassa luokissa, Edi kertoo.

Pörssilähettiläät ovat peruskoulun suorittaneita, talousasioista ja sijoittamisesta kiinnostuneita nuoria. Edi kävi säätiön kolmipäiväisen kurssin viime syksynä ja on vieraillut jo espoolaisilla yläkouluilla. Kohderyhmää eli ysiluokkalaisia varten tehtyyn PowerPoint -esitykseen hän lisäsi kunnon houkuttimia.

– Vaikka ysiluokkalaisista ei ole kovin cool osoittaa mielenkiintoa talousasioita kohtaan, he innostuvat, kun kysymme, mistä he haaveilevat ja näytämme kuvakoosteen, jossa on Vuittonin laukku ja Ferrari, Edi kertoo.

Pikavoittoja nuorille ei luvata, vaan pörssilähettiläät neuvovat ysiluokkalaisia arvo-osuustilin avaamisessa sekä siinä, kuinka osakkeita voi ostaa verkkopankissa.

– Suunnitelmallisuus ja oman budjetin laatiminen on tosi tärkeää, Edi korostaa.

Kurssien heilahtelu saa kaverit empimään

Lehtipuu on kertonut sijoitusharrastuksestaan myös kavereilleen. Näistä muutamat ovat avanneet arvo-osuustilit, mutta useimmat empivät.

– Aika lailla samanlaiset ajatukset ja pelot toistuvat. Totta kai pörssi voi romahtaa ja niin tapahtuukin, mutta kurssit myös nousevat aina pitkällä aikavälillä. Mielestäni suurin virhe on se, jos et ole mukana. Aika on rahaa ja kannattaa aloittaa nuorena.

Esimerkiksi kuukausittainen satasen sijoittaminen ja kuukausittainen satasen sukanvarteen laittaminen tarkoittavat viidenkymmenen vuoden kuluttua ihan erisuuruista summaa.

Aina voiton maksimointi ei ole tärkeintä. Edi kiittää vanhempiaan siitä, että nämä käyttivät omia sijoituksiaan pojan Argentiinassa viettämään vaihto-oppilasvuoteen.

– Tampereen kokoisessa San Juanin kaupungissa opin espanjaa, sain harjoitusta erilaiseen elämään ja lapsuuden ujous karisi, kun tutustuin todennäköisesti ainakin tuhanteen uuteen ihmiseen, Edi Lehtipuu kertoo.

Lue seuraavaksi:

Opiskelija, näin aloitat sijoittamisen jo opintojesi aikana - kiität itseäsi kymmenen vuoden kuluttua