Kun Euroopan keskuspankin EKP:n ja Yhdysvaltain keskuspankin Fedin ohjauskorot laskevat odotuksia enemmän, osakekurssit nousevat yleensä välittömästi. Syitä on kaksi.

Ensinnäkin yritykset voivat silloin lainata rahaa ja sijoittaa liiketoimintaansa halvemmalla, mikä tekee liiketoiminnasta kannattavamman. Myös kokonaiskysyntä kasvaa. Yritysten odotetut tulokset paranevat.

Toiseksi säästötilien ja muiden vastaavien korkosijoitusten tuotot laskevat, jolloin sijoittajat pyrkivät siirtämään rahojaan esimerkiksi osakkeisiin. Osakkeiden tuottovaatimus tai -odotus alenee.

Ohjauskorot laskivat syyskuussa

Syyskuussa osakesijoittajat saivat hyviä uutisia. Ensiksi EKP laski tärkeintä ohjauskorkoaan eli talletuskorkoaan 3,75 prosentista 3,50 prosenttiin. Päätös oli tosin hyvin odotettu.

Fed seurasi perästä ja laski ohjauskorkoaan peräti 0,50 prosenttia: ohjauskoron uusi vaihteluväli on 4,75–5,00 prosenttia. Fedin koronlasku oli ensimmäinen yli neljään vuoteen, ja sen suuruus yllätti analyytikot, jotka olivat odottaneet maltillisempaa 0,25 prosentin laskua.

EKP jatkoi koronlaskuja lokakuussa, ja sen talletuskorko on nyt 3,25 prosenttia. 

– Yllättävyys on avainsana. Kun tulee yllättävä koronlasku, niin osakkeiden hinnat tyypillisesti nousevat hieman. Odotetut korkoliikkeet on lähtökohtaisesti jo leivottu sisään osakkeiden hintoihin, sanoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Olli-Matti Laine.

– Fedin 50 korkopisteen lasku oli vain pienoinen yllätys. Päätöksen jälkeen osakekurssit heiluivat edestakaisin ja päätyivät nousuun seuraavana päivänä. On kuitenkin vaikea arvioida, miltä osin osakekurssien liikkeet johtuivat Fedin päätöksestä ja missä määrin muista tekijöistä.

EKP:n ja Fedin odotetaan laskevan korkoja seuraavan kerran viimeistään joulukuussa. 

– Markkinoilla odotetaan, että korot laskevat, mutta kuinka paljon, sitä ei voi ihan suoraan päätellä markkinahinnoista. Korkoihin vaikuttaa myös niin sanottu aikapalkkio eli sijoittajien vaatima korvaus riskistä, Laine sanoo.

Myös inflaatio on laskussa

Tutkimuksissa on löydetty yhteys inflaation ja osakkeiden tuoton välillä.

– Kun inflaatio kiihtyy yllättäen, osakkeet tuottavat tyypillisesti tavallista heikommin lyhyellä aikavälillä, Laine sanoo.

Vastaavasti kun inflaatio hidastuu odotettua nopeammin, osakkeet tuottavat yleensä tavallista paremmin lyhyellä aikavälillä.

Osakesijoittajille onkin nyt hyviä uutisia myös inflaation kehityksestä, sillä Yhdysvaltain ja euroalueen inflaatioiden odotetaan lähitulevaisuudessa laskevan kohti tavoitetasoa eli kahta prosenttia. 

Suomen pankin ennusteen mukaan Suomessa inflaatio on sitäkin hitaampaa – vuonna 2026 sen ennustetaan olevan 1,60 prosenttia.

Mitkä muut seikat voivat vaikuttaa osakkeiden hintaan?

Onko esimerkiksi suhdanteilla ja raaka-aineiden hinnoilla vaikutusta osakkeiden hintoihin ja kiinnostukseen hankkia osakkeita?

Osakkeiden hinnanmuutokset pikemminkin ennakoivat suhdanteita kuin päinvastoin, sanoo Laine.

– Tämänhetkinen suhdannetilanne liittyy tämänhetkiseen bruttokansantuotteen kasvuun, osakkeen hinta tulevaan yrityksen tuloskasvuun. Osakkeen hinta muodostuu yritysten tulevaisuuden tuloksista ja osingoista, ei menneisyyden.

Esimerkiksi öljyn hinnan ja osakkeiden tuottojen yhteydestä on tutkimustietoa. Öljyn hinnanmuutoksen ja indeksitason osaketuottojen yhteys on heikko, kuten monien muidenkin raaka-aineiden. 

Heikkoa korrelaatiota selittää se, että öljyn hinnan muutos voi johtua kysynnästä tai tarjonnasta. Esimerkiksi globaalin kysynnän heikkenemisestä johtuva öljyn hinnan lasku heijastuu osakkeisiin eri tavoin kuin öljyn tuotannon lisääntymisestä johtuva lasku.

– Tällä hetkellä odotetaan, että talous lähtee Suomessa elpymään, mutta lähtökohtaisesti kasvuodotukset ovat jo sisällä osakkeiden hinnoissa.

Hajauttaminen: yksi harvoista ilmaisista lounaista

Entä miten sijoittajien mielialojen vaihtelut vaikuttavat osakekursseihin? Laineen mukaan asiaa tutkitaan aktiivisesti, mutta:

–  Siitä missä määrin muutokset selittyvät rationaalisilla osinko-odotusten ja riskipreemioiden muutoksilla, missä määrin vaikuttavat epärationaaliset, eläimelliset vaistot, ei ole sanottu lopullista viimeistä lausetta.

Riskipreemio on osakkeiden ja riskittöminä sijoituskohteina pidettyjen lyhytaikaisten valtion velkakirjojen odotettujen tuottojen erotus. Se on käytännössä sijoittajan palkkio osakemarkkinariskin ottamisesta.

– Suomen Pankki ei anna sijoitusvinkkejä, mutta yleisellä tasolla voin kommentoida, että akateemisessa tutkimuksessa hajauttamista pidetään yhtenä harvoista ilmaisista lounaista. Salkun tuoton vaihtelu vähenee ilman, että tuotto kovin paljon heikkenee. Hajauttamalla voi parantaa riskin ja tuoton välistä suhdetta.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.