Erilaiset kriisit, kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, ovat myllertäneet maailmantaloutta ja tehneet myös osake- ja rahamarkkinoista entistä epävakaampia. Tämä on korostanut hajauttamisen tärkeyttä.  

– Monen takuuvarmana sijoituskohteena pidetyn yhtiön osakekurssi on ollut sitkeästi pakkasella. Usea sijoittaja onkin saattanut kokea Helsingin pörssin alakulon ja kääntänyt katseitaan kotipörssin ulkopuolelle, sanoo OP:n varallisuudenhoidon asiantuntija Ville Rajala.

Moni yksityissijoittaja on nyt kiinnostunut esimerkiksi listaamattomista osakkeista, selviää OP:n kaupankäyntidatasta. Listaamattomiin osakkeisiin sijoittavat OP-Private Equity -erikoissijoitusrahasto on ollut tämän vuoden ostetuin vaihtoehtoinen sijoituskohde.

Vaihtoehtoisella sijoituskohteella tarkoitetaan muuta kuin perinteistä pörssiosaketta tai korkosijoitusta. Esimerkiksi kiinteistörahastot tai listaamattomat osakkeet ovat vaihtoehtoisia sijoituksia. Listaamattomilla osakkeilla tarkoitetaan puolestaan osakkeita, joita ei ole noteerattu pörssissä. Niitä ei siis voi ostaa tai myydä julkisilla markkinoilla samalla tavalla kuin listattuja osakkeita.

Listaamattoman markkinan suosiosta kertoo myös se, että viimeisen kymmenen vuoden aikana eläkeyhtiöt ovat Telan tilastojen mukaan kaksinkertaistaneet sijoituksensa pörssin ulkopuolisiin yrityksiin.

- Keskuspankkien aloittamat koronlaskut tulevat todennäköisesti piristämään riskisempiä omaisuusluokkia ja toisaalta heikentävät muun muassa korkosijoitusten tulevia tuottotasoja. Näin ollen moni sijoittaja etsii hajautushyötyä jälleen perinteisten osake- ja korkosijoitusten ulkopuolelta, avaa Rajala.

Rohkeammat ja parempaa tuottoa hakevat sijoittajat pohtivat nyt, kuinka päästä kohtuullisin panoksin kiinni kasvuhakuisiin ja vielä listaamattomiin yrityksiin. Niistä koostuvat pääomarahastot ovat perinteisesti olleet suurten institutionaalisten sijoittajien pelikenttää, mutta nyt näin ei enää ole.

Listaamattomaan markkinaan pääsee kiinni rahaston kautta

OP toi viime vuonna markkinoille oman OP-Private Equity -erikoissijoitusrahaston‍, johon voi sijoittaa myös piensijoittajat. Sen kohteina ovat pörssiin listaamattomat kasvuhakuiset yritykset Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

Sijoittaminen listaamattomiin yrityksiin voi tuntua ensikuulemalta riskialttiilta. OP:n vaihtoehtoisten sijoitusten johtajan Antti Pesosen mukaan vaakakupissa on kuitenkin monia faktoja, jotka puhuvat niiden puolesta.

– Private Equity -rahastot ovat tarjonneet historiallisesti pitkällä aikavälillä varsin hyvää tuottoa, koska rahastoilla on tyypillisesti määräysvalta omistamistaan yrityksistä. Siten rahastot pystyvät kehittämään yrityksiä voimakkaasti. Sijoitukset on hajautettu tarkasti analysoiden eri toimialoille sekä kooltaan vaihteleviin ja omalla kasvutaipaleellaan eri vaiheessa oleviin yrityksiin.

Jotain kertoo sekin, että Private Equity -sijoituksista on tullut tärkeä osa perinteisesti varsin varovaisten eläkevakuutusyhtiöiden sijoitussalkkua. Osuus lähentelee jo 20 prosenttia ja on jo reilusti ylittänyt perinteisten kiinteistösijoitusten osuuden.

Sijoitukset pääomarahastoihin ovat olleet erittäin tuottavia: vuodesta 2010 niiden vuotuinen tuotto työeläkeyhtiöiden salkuissa on ollut noin 14 prosenttia. Noteerattujen osakkeiden tuotto on samaan aikaan jäänyt kahdeksaan prosenttiin. Toki on muistettava, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevista tuotoista.

Merkittävä rahoituskanava yrityksille

OP-Private Equity -rahaston minimisijoitus 10 000 euroa. Sen jälkeen rahastoon voi tehdä myös pienempiä sijoituksia. Rahaston sijoituskohteissa on mukana tuttuja yritysbrändejä ja isojakin yrityksiä. Pikavoittoja kannattaa silti hakea muualta, sillä sijoitushorisontti on vähintään viisi vuotta.

Pesosen mukaan OP-Private Equity on luontevaa jatkoa aiemmin avatulle ja erittäin suosituksi osoittautuneelle OP-Alternative Portfolio -erikoissijoitusrahastolle‍. Ajatuksena on, että OP-Private Equity -rahasto keskittyy pörssin ulkopuoliseen osakesijoittamiseen ja sopii tuottohakuisemmalle sijoittajalle OP-Alternative Portfolion rinnalle.

– Kiinnostus listaamattomia yrityksiä kohtaan kasvaa jatkuvasti, ja pääomarahastot tarjoavat nykyisin merkittävän rahoituskanavan yrityksille. Pörssiyhtiöiden määrä on pienentynyt selvästi viimeisen 20 vuoden aikana ja moni kasvuyritys miettii listautumisen lopullisia hyötyjä. Raskaan regulaation, kalliiden kustannusten ja ison työmäärän takia pörssiin listautuminen voi lopulta jäädä kokonaan tekemättä. Silloin sijoittaja voi päästä hyötymään yrityksen kasvusta vain listaamattomiin yrityksiin sijoittavien rahastojen kautta.

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.

Artikkeli on julkaistu alun perin 28.2.2023 ja sitä on päivitetty 22.10.2024 ajantasaisilla tiedoilla listaamattomien osakkeiden markkinasta, yleisestä markkinatilanteesta ja OP:n asiakkaiden sijoituskäyttäytymisestä sekä OP:n tuotteista.