Tuntuuko kansainvälinen osakesijoittaminen vaikealta? Lue nämä 5 asiaa
Lisää aiheesta
Osa saattaa vältellä kansainvälisiin osakkeisiin sijoittamista siksi, että ajattelee sen olevan kallista ja vaikeaa. Ostoprosessi on kuitenkin samanlainen kuin suomalaisten osakkeiden kohdalla. Kokosimme tähän artikkeliin viisi asiaa, jota kansainvälisiin osakkeisiin sijoittamisesta on kuitenkin hyvä tietää.
Sanotaan, että hajauttaminen on yksi sijoittajan ilmaisista lounaista. Hajauttamisella tarkoitetaan eri sijoituskohteisiin sijoittamista, jotta mahdollinen riski saada tappioita yhden kohteen heikosta kehityksestä voi pienentyä. Hajauttamista voi toteuttaa niin ajallisesti kuin omaisuusluokkien, toimialojen ja maantieteellisten alueiden välillä.
Kotimaiset sijoittajat ovat viime vuosien aikana innostuneet kansainvälisestä osakesijoittamisesta eli sijoituksia hajautetaan yhä voimakkaammin maantieteellisesti. OP:n henkilöasiakkaiden valuuttamääräiset ostot kansainvälisiin yhtiöihin ovat tänä vuonna kasvaneet yli 60 prosenttia suhteessa viime vuoteen. Vuoteen 2019 verrattuna luku on lähes viisinkertaistunut.
Hajauttamisen näkökulmasta suunta on siis oikea, mutta maantieteellisesti osakesalkut ovat yhä liian keskittyneitä kotimarkkinalle. Moni voi vältellä kansainvälisiin osakkeisiin sijoittamista siksi, että ajattelee sen olevan kallista ja vaikeaa. Ostoprosessi on kuitenkin samanlainen kuin suomalaisten osakkeiden kohdalla.
OP:n verkkopalvelussa sijoittaja voi valita haluamansa kohteen 14 eri markkinan yhtiöiden joukosta. Verkkopalvelu näyttää noteerausvaluutan euroissa sekä toimitusmaksun. Myös kustannukset ja kokonaissumma on selkeästi avattu. Kokosimme alle viisi kohtaa, jotka kannattaa kuitenkin huomioida kansainvälisiin osakkeisiin sijoittaessa.
1. Verotus
Luovutusvoitot
Luovutusvoittojen verotuksessa vero maksetaan vain Suomeen, jos sijoittajan kotipaikkana on Suomi. Tämä ei siis eroa kotimaisten osakkeiden verotuksen kanssa. Vastaavasti osinkojen suhteen sijoittajan tulee olla hereillä. Eroja on, ja ne ovat markkinakohtaisia.
Osingot
Ulkomaisten osakkeiden verotus voi olla monimutkaista ja vaihdella maittain. On tärkeää selvittää etukäteen, miten sijoituksista tulee ilmoittaa Suomen verottajalle, ja mitä veroja voi mahdollisesti joutua maksamaan.
Osinkojen perässä ulkomaille tähyilevän suomalaissijoittajan on hyvä pitää mielessä, että monet maat pidättävät ulkomaille maksettavista osingoista koko kansallisen osinkoveron riippumatta siitä, onko kyseisellä valtiolla ja Suomella keskenään kaksinkertaiseen verotukseen puuttuva verosopimus.
Yleisimpien Suomen ulkopuolisten markkinoiden, kuten Yhdysvallat ja Ruotsi, osinkoverotus menee sijoittajan näkökulmasta samalla kokonaisverolla kuin kotimaisten osinkojen osalta.
Sen sijaan Saksan, Tanskan ja Norjan kansallinen vero sekä verosopimukset Suomen kanssa aiheuttavat sen, että kokonaisvero on kotimaista osinkoverotusta suurempi. Esimerkiksi saksalaisten yhtiöiden suhteen 11,4 prosenttiyksikköä korkeampi. Tätä osuutta sijoittaja voi hakea palautuksena lähdemaan verottajalta.
2. Valuutta
Ensinnäkin, kun sijoittaja toteuttaa vieraassa valuutassa olevan kaupan, tulee kaupankäynnin yhteyteen valuuttakauppa, josta syntyy luonnollisesti kustannuksia.
Toisekseen valuuttaan liittyy myös euron sekä toisen valuutan valuuttaparin kehitys. Kun sijoitat ulkomaalaisiin vieraassa valuutassa kauppakäytäviin osakkeisiin, altistut valuuttariskille. Sijoittaessa esimerkiksi Yhdysvaltoihin, vaikuttaa sijoituksen arvoon euron ja dollarin välinen valuuttakurssi. Kun dollari vahvistuu euroon nähden, tekee eurosijoittaja voittoa. Sama toimii toiseen suuntaan.
On hyvä huomioida, että myös se vaikuttaa, mille valuuttariskeille yhtiö altistuu oman liiketoimintansa yhteydessä. Jos yhdysvaltalainen yhtiö tekee suurimman osan liiketoiminnastaan euroissa, kärsii tämä yhtiö heikentyneestä eurosta samalla kun eurosijoittaja hyötyy.
3. Kaupankäyntiajat
Kotimainen Helsingin pörssi on auki klo 10.00-18.30. Pääsääntöisesti kaikki eurooppalaiset pörssit avautuvat samaan aikaan eli klo 10.00 Suomen aikaa ja sulkeutuvat klo 18.30. Tästä poikkeavat kuitenkin Tanska klo 18.00 ja Norja klo 17.25 sulkemisajoillaan.
Pohjois-Amerikan markkinat eli Yhdysvallat ja Kanada avautuvat puolestaan klo 16.30 Suomen aikaa ja sulkeutuvat klo 23.00. Sijoittajan laittama toimeksianto on voimassa kuluvan pankkipäivän ajan, mutta OP:n kautta sijoittajan on mahdollista asettaa myös pidempi voimassaoloaika kotimaisiin toimeksiantoihin (90 päivää) sekä Tukholman pörssin toimeksiantoihin (7 päivää).
4. Kaupankäyntihinnat ja tuotot
Ulkomaisten osakkeiden ostaminen ja myyminen voi sisältää lisäkuluja, kuten valuutanvaihto- ja välityspalkkiot. On tärkeää selvittää etukäteen, mitä kuluja sijoittaminen sisältää. Minimoimalla kaupankäyntiin liittyviä kustannuksia, sijoittajalta jää enemmän rahaa itse sijoituksiin ja korkoa korolle -efekti vahvistuu.
5. Tunne yhtiö
Kun valitset ulkomaisia osakkeita, on tärkeää tutkia huolellisesti yritysten taustaa ja tulevaisuuden näkymiä. On myös hyvä seurata yhtiöiden taloudellista tilannetta ja raportteja säännöllisesti.
Sijoittajan apuna OP:lla ovat kansainvälisten yhtiöiden analyysit suomen kielellä, jotka mahdollistavat kattavan tutustumisen kansainvälisiin yhtiöihin.
Tarjolla on 100 suomenkielistä analyysia maailman tunnetuimmista yhtiöistä kuten Apple, Microsoft, Tesla, Coca-Cola, Novo Nordisk ja Nvidia.
Hyödyntämällä näitä analyyseja sijoittaja oppii tuntemaan, mitä yhtiö tekee ja saa samalla arvokasta tietoa, mitkä liiketoiminnot ovat yhtiön tulevaisuuden kannalta oleellisia. Käy tutustumassa analyyseihin: https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/osakesijoitukset/osaketutkimuksen-verkkopalvelu
Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.