Vuosi 2023 oli osakemarkkinoilla vaiherikas ja keskuspankit vaikuttivat keskeisesti markkinoiden mielialoihin. Moni pohtii nyt, miltä tuleva sijoitusvuosi näyttää ja mihin osakkeisiin omia rahoja kannattaisi laittaa. 

Viime vuoden lopulla Helsingin pörssi kääntyi vaisun alkuvuoden jälkeen nousuun ja nousu näyttää nyt OP:n analyytikoiden mukaan jatkuvan.

Heikon viime vuoden jälkeen odotamme yritysten tulosten kääntyvän nyt nousuun.

Osakeanalyytikot kertovat tuoreessa sijoittajan strategiajulkaisu OP Pörssitutkassa vuoden 2024 osakemarkkinoiden tuottonäkymän olevan positiivinen.

– Heikon viime vuoden jälkeen odotamme yritysten tulosten kääntyvän nyt nousuun, mikä luo suotuisan ympäristön myös kurssinousun jatkumiselle. Laskevat korot ja orastava teollinen elpyminen ovat mielestämme keskeisiä ajureita alkuvuodelle, sanoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

Metsä Board, Neste, Orion ja Valmet suosikit suurista yhtiöistä

OP:n analyytikot julkaisivat OP Pörssitutkassa yhtiöpoimintansa kevätkaudelle. Suurista yhtiöistä analyytikot nostavat Metsä Boardin, Nesteen, Orionin ja Valmetin. Yhtiövalinnoissa suositaan yrityksiä, jotka hyötyvät teollisuuden näkymien kirkastumisesta sekä laskevien korkojen tuomasta helpotuksesta.

– Esimerkiksi Metsä Boardin liikevoitto lähes kaksinkertaistuu arviomme mukaan tänä vuonna, vaikka yhtiön myymien kartonkien keskihinnat laskevatkin. Sellumarkkinoiden kysynnän vahvistumisessa ja tuotantokustannusten laskussa on huomattava tulosvipu, kertoo Saari.

Nesteellä puolestaan on tänä vuonna käytettävissään selvästi aiempaa enemmän uusiutuvien polttoaineiden tuotantokapasiteettia.

– Uusiutuvien polttoaineiden myyntimäärien tuntuva nousu kasvattaa yhtiön tulosta. Alkaneen vuoden merkittävin asiakokonaisuus Nesteelle on uusiutuvan lentopolttoaineen toimitusvolyymien kasvattaminen, sanoo Saari.

Loput kaksi osakepoimintaa ovat Orion ja Valmet, joissa kummassakin analyytikot näkevät potentiaalia.  

– Orionin tulosnäkymät ovat houkuttelevat, sillä kuluvalta vuodelta on odotettavissa huomattavaa tulosparannusta haasteellisen viime vuoden jälkeen. Valmetilla puolestaan on arviomme mukaan mahdollisuus jatkaa tuloskasvuaan maltillisesti vuonna 2024, vaikka globaali investointiaktiviteetti onkin alavireinen. Valmetin osake on myös arvostettu alhaisemmilla kertoimilla kuin verrokkiyhtiönsä. Tämä ei näkemyksemme mukaan ole perusteltua, kun huomioidaan yhtiön kannattavuus ja kassavirran luontikyky, sanoo Saari.

Mietitkö, mihin sijoittaa? Op.fi-palvelun Mihin sijoittaa juuri nyt? -sivustolle kootaan OP:n asiantuntijoiden poimimia ajankohtaisia sijoitusideoita. 

Lue myös: 

Sijoittajan vinkit vuodelle 2024

Osakesäästötilin talletusraja nousi 

Sijoittaja ei pröystäile rahalla – ”Saan iloa asioista, jotka eivät maksa paljon”

OP Yrityspankki Oyj:n tuottama OP Pörssitutka on puolueetonta ja riippumatonta sijoitustutkimusta. OP Yrityspankki Oyj:n tuottamaa materiaalia ei tule pitää sijoitusneuvona, tarjouksena eikä kehotuksena yksittäisen sijoituksen toteuttamiseen. OP Pörssitutkassa esitettävä informaatio perustuu julkisiin lähteisiin ja tietoon, jota OP Yrityspankki Oyj pitää luotettavana. OP Yrityspankki Oyj ei vastaa materiaalin perusteella tehtyjen sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.