Äidillä ja Edvinillä, 24, on yhteinen harrastus – haaveena ”toinen kassavirta” palkan oheen
Lisää aiheesta
Unna Lehtipuu halusi opettaa pojilleen hyvät rahataidot. Nyt kaikki kolme poikaa sijoittavat, ja vanhimmalle rahoitusalasta on tulossa myös ammatti.
Kun Edvin Lehtipuu oli 14-vuotias, pikkuveli Ralf yhdentoista ja nuorimmainen, Frans, neljän, he saivat papaltaan pienen summan rahaa sijoitettavaksi.
– Emme tienneet asiasta paljoakaan, joten päätimme yhteistuumin sijoittaa rahat Neste Oilin (nyk. Neste) osakkeisiin. Päädyimme niihin, koska yhtiö sattui olemaan Kauppalehti.fi-sivuston osakelistan ensimmäisenä, kolmikko muistelee kymmenisen vuotta myöhemmin.
Veljekset saivat kuin vahingossa erinomaisen startin sijoittamiseen: yhtiön osakkeiden arvo moninkertaistui seuraavien vuosien aikana. Auton tankkaamisestakin tuli astetta hohdokkaampaa.
– Muistan sanoneeni monesti vanhemmilleni, että mennään tankkaamaan Nesteelle. Oli innostavaa nähdä "omaa firmaa" kaikkialla ja suosia sitä, Ralf kertoo.
Toisenlaisen oppitunnin tarjosi osakkeiden myyminen turhan aikaisin: malttamattomuuden seurauksena pojat eivät saaneet hyvästä kurssinoususta aivan täyttä hyötyä. Innostuksen sijoittamiseen kokemus silti jätti.
Avointa rahapuhetta lasten kuullen
Papan lahjaraha ja myönteinen ensikokemus eivät olleet veljesten ainoita innostajia, olihan oma äiti puhunut lapsilleen pienestä pitäen erilaisista rahan käyttöön liittyvistä mahdollisuuksista. Useita sijoittamiseen liittyviä tietokirjoja kirjoittanut Unna Lehtipuu tilasi kotiin talouslehtiä ja toi ne keittiön ruokapöydän kulmalle aamiaislukemiseksi.
Lapset saattoivat olla kuulolla myös silloin, kun vanhemmat puhuivat keskenään talouteen liittyvistä asioista. Kun perheessä oli kaksi yrittäjää, rahasta ja toimeentulosta keskusteltiin usein.
– Puhumme rahan ja kuluttamisen kautta arvoista ja tunteista. On reilua, jos talouskasvatus on näkyvää ja säästäväisyyttä opetetaan innostuksella eikä pelolla. Jos rahasuhteeseen istutetaan pelko, nuori ei uskalla ottaa myöhemmin edes hallittuja riskejä, kuten asuntolainaa.
Unna on halunnut välittää lapsilleen varautumisen tärkeyttä ja luvannut opettaa heille hyvät rahataidot.
– Tarkoitan rahataidoilla tervettä suhdetta rahaan, mahdollisuutta omistajuuden kokemiseen sekä kykyä vaikuttaa oman elämän kulkuun. Silloin voi valita ammatin tai työpaikan sen mukaan, missä omat taidot ja intohimot kohtaavat – ei pelkän rahan perusteella.
Sijoittamisesta on kiva puhella esimerkiksi yhteisillä automatkoilla.
Vanhimmat pojat ovat muuttaneet jo omilleen. Sijoittamiseen liittyvistä ajatuksista ja opeista keskustellaan kuitenkin edelleen aktiivisesti, enimmäkseen Lehtipuu Investment Clubiksi nimetyn perheen sisäisen WhatsApp-ryhmän välityksellä.
Edvin: Harrastuksesta ammatiksi
Perheen esikoinen, Edvin Lehtipuu, 24, kiinnostui sijoittamiseen ja talouteen liittyvistä teemoista jo yläasteella. Tie on sittemmin vienyt Aalto-yliopistoon, jossa pääaineeksi valikoitui rahoitus. Myös tuleva ammatti löytyy todennäköisesti rahoitusalalta.
– Sijoittaminen, yhtiöiden toiminta ja talous eivät ole irrallaan arkielämästämme. Niiden vaikutukset näkyvät konkreettisesti arjessamme, oli kyse sitten ensiasunnon ostamisesta tai siitä, mitä pystymme ruokakoriimme kaupan hyllyiltä valitsemaan, hän toteaa.
Edvin on sijoittanut mahdollisimman suuren osan etenkin kesätyötienesteistään. Kipuraja on kirkkaana mielessä: sijoittaa voi vain sen verran kuin on valmis häviämään. Tavoitteena on "luoda palkkatyön oheen toinen kassavirta, joka tuo tulevaisuudessa taloudellista turvaa ja vapautta".
– Sijoitushorisonttini on kaukana, ja uskon lyhyen ajan kurssivaihteluiden tasoittuvan pitkällä aikavälillä. Optimistina näen paljon syitä sille, miksi maailma on kehittymässä parempaan suuntaan ja miksi sijoitusmarkkinoilla kannattaa edelleen pysyä mukana.
Kauppatieteilijän sijoitussalkussa oli aikaisemmin lähinnä pohjoismaisia yleisindeksirahastoja. Nämä rahastot seuraavat vertailuindeksin mukaisen osake- tai muun arvopaperijoukon kehitystä.
Nyt kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti sellaiset innovatiiviset alat, teknologiat ja yhtiöt, joilla on "potentiaalinen mahdollisuus muuttaa maailmaa merkittävällä tavalla seuraavien vuosikymmenien aikana".
Sijoittaminen sen paremmin kuin sijoitusuutisten ja talouden seuraaminen ei Edvinin mukaan tunnu työltä eikä harrastukseen käytetty aika uhraukselta.
– Minun ei tarvitsisi käyttää sijoittamiseen paljoakaan aikaa, koska sijoitan pitkällä aikavälillä ja yritän karsia kauppatapahtumien määrää. Se on kuitenkin innostavaa ja jännittävää tekemistä, josta nautin.
Ralf: Sijoitukset mahdollistivat opiskelijayksiön ostamisen
Veljessarjan keskimmäinen, Ralf Lehtipuu, 22, opiskelee psykologiaa. Hän kuvaa sijoittamiseen liittyvää kiinnostustaan muuta perhettä maltillisemmaksi. Sijoittaminen on kuitenkin kulkenut mukana yläasteajoista lähtien.
– En ole viime vuosina pystynyt sijoittamaan kovinkaan paljon, mutta teen sitä mahdollisuuksien mukaan. Sijoituskohteita ovat olleet lähinnä kasvuyhtiöt. Tasaisuutta olen pyrkinyt hakemaan indeksirahastoista, hän kertoo.
Ralf aloitti vuoden 2023 alussa opiskelut Jyväskylässä. Vuosien varrella kertyneet säästöt sekä pieni ennakkoperintö mahdollistivat opiskelijayksiön ostamisen uudesta kotikaupungista.
Opintotuista, opettajan sijaisuuksista ja muista tuloista liikenevä raha on mennyt vuoden aikana peruselämiseen ja asuntolainan kuluihin. Vaatteisiin, tapahtumiin, elektroniikkaan tai kalliimpiin ruokiin sitä ei ole juuri riittänyt.
– Teen syksyllä kahta työtä opintojen ohella mahdollistaakseni nykyisen asumismuotoni. Asunnot ovat perinteisesti olleet hyvä ja vakaa varallisuuden kerryttämisen tapa, joten luotan nyt siihen.
Sijoittaminen tai vähintään kiinnostus sitä kohtaan on Ralfin tuttavapiirissä varsin yleistä.
– Ilman muuta suosittelisin sijoittamista niillekin, jotka eivät sitä vielä tee. Aloittaa voi vaikka pienellä summalla ja mistä tahansa yhdestä yhtiöstä, kuten mekin teimme. Se saattaa herättää kiinnostuksen kurssien seuraamiseen ja innostaa isomminkin harrastuksen pariin.
Unna Lehtipuun opit sijoittamista suunnittelevalle
- Aloita heti, aika on paras kumppanisi. Alkuun pääsee jo kymmenellä eurolla kuukaudessa.
- Rahastosäästäminen – esimerkiksi indeksirahastot – on helppo ja edullinen tapa aloittaa. Jos kuukausisäästäminen alkaa tuntua tylsältä, rinnalle voi ottaa vähitellen yksittäisiä kiinnostavia yhtiöitä.
- Seuraa uutisia, lue lehtiä, tutustu toimialoihin ja niiden logiikkaan.
- Tee sijoittaminen itsellesi mahdollisimman helpoksi: pyri säännöllisyyteen ja automatisointiin.
- Vältä turhan äkkinäisiä liikkeitä. Sijoittaminen on maraton, ei pikajuoksu.
- Rakenna onnistumisen rata. Määrittele välietappeja ja suo itsellesi pieniä palkintoja, kun saavutat ne.
Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito.