Tässä 6 superrikkaiden sijoitusvinkkiä – kannattaako niihin uskoa?
Lisää aiheesta
Keräsimme äveriäimpien yhdysvaltalaisten sijoittajien vinkkejä ja kysyimme OP:n sijoitustuotteiden asiantuntijalta Jerri Laurikalta, kannattaako niihin luottaa.
Moni lukee kiinnostuneena varakkaiden sijoittajien neuvoja, mutta voiko niitä soveltaa suoraan omaan elämään? OP:n sijoitustuotteiden asiantuntija Jerri Laurikka otti kantaa kuuteen vinkkiin.
1. Rakenna salkustasi mahdollisimman monipuolinen.
Neuvon antoi maailman suurimman hedge-rahaston Bridgewater Associatesin perustaja ja johtaja Ray Dalio.
Laurikka: ”Lähtökohtaisesti on aina parempi, että hajautusta on liikaa kuin liian vähän. Hajauttaminen kannattaa tehdä maantieteellisesti, ostamalla eri aikoihin sekä sijoittamalla osakkeiden lisäksi esimerkiksi velkakirjoihin ja reaaliomaisuuteen. Valmiiksi hajautetut sijoitustuotteet ovat hyvä tapa aloittaa. Korkeampien tuottojen hakeminen voi vaatia riskien ottamista eli hajauttamisen vähentämistä.”
2. Ray Dalio: Pidä sijoituspäiväkirjaa.
Laurikka: ”Tämä on tehokas tapa kehittää itseään. Kirjoita jokaisen oston ja myynnin jälkeen ylös, miksi ja millä perusteilla päädyit ratkaisuusi. Muistiin ei kannata luottaa. Kehitä ajatteluasi ja poimi omaan tyyliisi sopivia vinkkejä eri sijoittajilta ja pankkisi analyytikoilta. OP julkaisee verkkosivuillaan päivittäin analyyseja suomalaisista osakkeista.”
3. Aloita sijoittaminen mahdollisimman aikaisin.
Neuvon antoi monikansallisen hedge-rahaston Citadel LLC:n perustaja ja toimitusjohtaja Kenneth C. Griffin.
Laurikka: ”Aika toimii sijoittajan puolesta ja antaa mahdollisuuden vaurastua ja oppia koko ajan enemmän. Markkinoille kannattaa lähteä pienelläkin pääomalla. Älä siis käytä ylioppilasrahoja vain yhteen hauskaan kesään vaan sijoita tulevaisuuteen ja päätä vaurastua.”
4. Kaksi pahinta virhettä on tehdä liian nopeita päätöksiä ja olla tekemättä mitään.
Neuvon antoi pääomasijoittaja Carl Icahn.
Laurikka: ”Liian nopeat ja tunnepitoiset päätökset samoin kuin täydellinen hyytyminen ovat tuttuja jokaiselle sijoittajalle. Ja kyllä, ne ovat vaarallisimmat tavat reagoida markkinoilla. Sokkona ei kannata tehdä päätöksiä.
Vaikka tulisi pidempi laskukausi, tee muutoksia salkun sisällössä mutta älä myy sitä kokonaan.
Ostamalla osakkeen ostat osan yhtiöstä etkä mitään lottoarpaa. Siksi kannattaakin oppia tunnistamaan omat käyttäytymismallit: olenko impulsiivinen vai perustuuko päätökseni dataan?”
5. Ole varovainen silloin, kun muut ovat ahneita, ja ahne silloin, kun muut pelkäävät.
Neuvon antoi maailman menestyneimmäksi kutsuttu sijoittaja ja liikemies Warren Buffett.
Laurikka: ”Markkinoiden romahdettua korona-aikana tehtiin paljon hyviä ostoja ja vuonna 2021 hyviä myyntejä, kun kurssit olivat taivaissa. Nykyisessä epävakaassa tilanteessa monet suomalaiset osakkeet ovat varsin houkuttelevasti hinnoiteltuja, ja se voi avata ostopaikkoja. Lopulta markkinoilla ei ole kyse siitä, oletko aina oikeassa, vaan siitä, kuinka paljon teet rahaa ollessasi oikeassa ja menetät ollessasi väärässä.”
6. Warren Buffett: Paras aika myydä on ei koskaan.
”Kyllä osakkeita kannattaa joskus myydäkin. Harva kurssi nousee jatkuvasti ainakaan kovin jyrkästi. Päivittäisin tämän säännön koskemaan yksittäisen osakkeen sijaan osakemarkkinoita: vaikka alkuinnostus hiipuisikin tai tulee pidempi laskukausi, tee muutoksia salkun sisällössä mutta älä myy sitä kokonaan. Sellainen päätös tulee kalliiksi.”
Osakesijoittaminen on historian valossa tehokas tapa laittaa rahat tuottamaan. Lue op.fi-palvelusta, miten aloitat osakesijoittamisen. |
Kansainvälisiin osakkeisiin sijoittaminen on helpompaa kuin luulit
Aloittelevan sijoittajan 5 apuria – tunnetko jo nämä?