Sijoitusvakuutus on tuote, jossa asiakas itse päättää, paljonko sijoittaa ja mihin kohteisiin. Tarvittaessa sijoitusvakuutuksesta voi nostaa varoja omaan käyttöön.

Sijoitusvakuutuksessa varat sijoitetaan rahastoihin. Se eroaa perinteisestä rahastosäästämisestä siinä, että yhdessä sopimuksessa voi olla useita rahastoja, joita voi vaihdella oman mielensä mukaan. Kun vaihtaa rahastoa vakuutuksen sisällä, ei tarvitse maksaa pääomatuloveroa. Veroa maksetaan vasta nostetusta tuotosta.

Rahastojen vaihtoja voi tehdä usein, ja tarjolla on lukuisia sijoituskohteita, kertoo myynnin kehittäjä ja johtaja Niclas Jansson OP-Henkivakuutus Oy:stä.

Asiakas voi myös valita, kuinka aktiivisesti hän toimii. Jos haluaa toimia aktiivisena sijoittajana, rahastoja voi halutessaan vaihtaa vaikka päivittäin. Jos taas haluaa valita valmiin ratkaisun, jota ei tarvitse itse aktiivisesti seurata, niin sekin on mahdollista.

Sijoitusvakuutuksen avulla voi harrastaa myös vastuullista sijoittamista valitsemalla esimerkiksi OP Ilmasto -rahaston tai muita vastuullisia teemarahastoja.

Sijoitusvakuutus eroaa muusta sijoittamisesta siinä, että se sisältää kuolintapausturvan. Sijoitusvakuutuksen pääoma tuottoineen maksetaan kuollessasi valitsemillesi edunsaajille, esimerkiksi lapsenlapsille. Sijoitusvakuutuksen avulla rahan voi siirtää ketterämmin perilliselle kuin perinnönjaon tai testamenttimääräyksen kautta.

– Vanhempi tai isovanhempi voi avata vakuutuksen ja säästää lapselle, jolloin rahat ohjautuvat lapselle automaattisesti haluttuna ajankohtana.

Säästä eläkeikää varten

Sijoitusvakuuttaminen sopii kaikille vauvasta vaariin. Mitään suositeltavaa aloitusikärajaa ei ole, ja sijoittamisen voi aloittaa myös eläkkeellä.

– Toisaalta sijoitusvakuutuksen avulla voi esimerkiksi säästää omaa eläkeikäänsä varten.

Tarvittaessa sijoitusvakuutuksesta voi nostaa rahaa itselleen, omaan käyttöönsä. Noston jälkeen varat ovat tilillä muutaman pankkipäivän kuluessa. Nostot ovat maksuttomia kolmen vuoden jälkeen. Mikäli varoja halutaan nostaa vakuutuksesta jo aiemmin, nostoon liittyy erillinen nostoprovisio.

OP:n asiakkaat ovat voineet ottaa sijoitusvakuutuksen 90-luvulta lähtien. Se onkin yksi suosituimmista tavoista kerryttää omaisuutta. Enemmän kuin kolmasosa OP:n asiakkaiden sijoituksista menee sijoitusvakuutuksiin.

OP-sijoitusvakuutus on pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen tarkoitettu sijoitussidonnainen säästöhenkivakuutus, joka on ikään kuin vakuutuskuori sijoituskohteillesi. Se sopii myös perintösuunnitteluun. Lue lisää.

Lue myös:

Miten vaurastua, jos sijoittaminen kuulostaa vaikealta?