Monella on mielikuva, että testamentin teko kuuluu vain henkilöille, jotka omistavat maita ja mantuja ja haluavat päättää, kenelle sukulaiselle miljoonat menevät. Silti tavallisenkin ihmisen kannattaisi tehdä testamentti – ehkä jopa suuremmalla syyllä.

OP Länsi-Suomen lakiasioiden asiakkuusjohtaja Heidi Widbom kertoo esimerkin.

– Minulla itselläni on kolme alaikäistä lasta. Jos minä tai puolisoni kuolisimme, toinen jäisi yksin pyörittämään kolmen lapsen taloutta. Omaisuus kuitenkin periytyisi lapsille niin, että vanhempi ei saa käyttää varoja.

Eli omaisuus olisi pitkälti lasten alla, eikä huoltaja saisi käyttää lasten tileillä olevia varoja perheen päivittäisiin menoihin.

Puolisolle turvaa testamentilla

Widbom ja puoliso ovatkin testamentanneet omaisuutensa niin, että jos toinen kuolisi, omaisuus menisi ensisijaisesti puolisolle. Testamentin tarkoitus on helpottaa puolison mahdollisuuksia päättää omaisuuden käytöstä parhaalla mahdollisella tavalla, perheen talouden turvaamiseksi.

Jotta asiat eivät olisi liian yksinkertaisia, osa omaisuudesta menee joka tapauksessa  lapsille, eivätkä lapset voi lähtökohtaisesti jäädä täysin perinnöttömiksi tehdystä testamentista huolimatta. Lapsilla on siis oikeus lakiosaan, joka tarkoittaa sellaista osuutta perinnöstä, joka heille aivan vähintään kuuluu. Se on puolet siitä, mitä lapsi ilman tätä testamenttia saisi.

Ilman testamenttia puolisolle jäisi kuitenkin vähemmän varoja arjen pyörittämiseen.

– Jos omaisuutta olisi enemmän, ei olisi puolison selviytymisen kannalta yhtä paljon merkitystä sillä, meneekö omaisuudesta isompi vai pienempi osa lapsille, Widbom sanoo.

Monissa muissakin tapauksissa testamentista on hyötyä. Yksi esimerkki voisi olla se, että kun puolisoilla on kaksi aikuista yhteistä lasta, ja toinen lapsista eroaa perittyään vanhempansa, eronneen ex-puoliso saattaakin alkaa vaatia avio-osuuttaan perinnöstä.

Avioliiton aikana esimerkin aikuinen lapsi ja hänen puolisonsa siis molemmat omistavat omissa nimissään olevan omaisuutensa. Mutta jos tulee avioero, ja toisen omaisuus on vaikkapa 200 000 ja toisen 100 000, omaisuudet tasataan niin, että molemmat saavat 150 000. Toisen pitää maksaa 50 000 tasinkoa toiselle, jotta omaisuudet menevät tasan. Hän saattaa pahimmassa tapauksessa joutua myymään perintönä saadun kesämökin, jotta saa tasingon maksettua.

– Vanhemmat voivat testamentissaan määrätä, etteivät perillisten aviopuolisot saa heiltä perittyyn omaisuuteen avio-oikeutta. Näin he voivat turvata suvulta tulleen omaisuuden avioeron sattuessa, Widbom sanoo.

Edunvalvontavaltuutuksella helppoutta

Toinen asiakirja, joka kannattaa tehdä hyvissä ajoin, on edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutuksesta on monenlaista hyötyä. Ensinnäkin edunvalvontavaltuutuksessa voit itse määritellä etukäteen, kuka asioitasi hoitaa, jos sairastut vakavasti, etkä pysty enää itse hoitamaan niitä. Edunvalvontavaltuutetuksi voit määrätä esimerkiksi puolisosi, lapsesi tai ystäväsi. Toiseksi asioiden hoito on helpompaa ja yksinkertaisempaa edunvalvontavaltuutuksella.

– Perinteinen edunvalvoja joutuu tekemään joka vuosi tilin asioiden hoidosta, mutta edunvalvontavaltuutetun tätä vuositiliä ei tarvitse tehdä. Lähtökohtana on useimmiten, että luotat itse valitsemaasi henkilöön, eikä vuosittainen valvonta ole siksi tarpeen. Ellet itse toisin määrää.

Edunvalvontavaltuutus kannattaa tehdä jo nuorena. Widbomin mukaan usein on tilanteita, että vanhemman henkilön asiat on jo järjestetty siihen kuntoon, että hän voi siirtyä esimerkiksi palvelukotiin, ja tiliinkin on ehkä jo annettu käyttöoikeus läheiselle. Jos taas nuori menettää toimintakykynsä, on paljon yllättäviä asioita hoidettavana, joihin ei ole välttämättä varauduttu millään tavoin.

Muoto on tärkeä

Testamentin tai edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä siitäkin huolimatta, että ei osaisi vielä sanoa, pitääkö päätös myös 20 vuoden päästä.

– Molempia voi ja tuleekin ajan mittaan tarkistaa ja tarvittaessa muokata, Widbom sanoo.

Asiakirjat kannattaa hoitaa kuntoon asiantuntijan kanssa. Ensinnäkin asiantuntijan kanssa pystyy selvittämään, kenelle perintö on menossa, jos testamenttia ei tee. Widbomin mukaan harmillisen moni yllättyy perunkirjoituksessa, kun perimysjärjestys ei menekään niin kuin on luullut.

Lisäksi asiakirjojen muotoseikat ovat yllättävän tärkeitä.

– Monesti näkee papereita, jotka eivät olekaan tositilanteessa päteviä. Esimerkiksi jos testamenttia allekirjoittaessa eivät molemmat todistajat ole olleet yhtä aikaa läsnä, testamentti voidaan myöhemmin todeta pätemättömäksi, Widbom sanoo.

Näin saat edunvalvontavaltakirjan: Ota yhteyttä omaan osuuspankkiisi, jossa voidaan yhdessä laatia tilanteeseesi sopiva edunvalvontavaltakirja. Toimeksiannosta veloitetaan palveluhinnaston mukainen palkkio, jonka maksamiseen voidaan käyttää kertyneitä OP-bonuksia.

Lue myös:

Lahjoita rahaa osissa tai pidätä hallintaoikeus, jos lahjoitat kiinteistön – Näin ennakkoperintöä kannattaa antaa