Kesä − tai ainakin osa siitä − kuluu töissä ja rahaa kertyy, ihan omalla työllä ansaittua. Rahaa on helpompi kuluttaa kuin tienata, mutta kaikkea rahaa ei kannata tuhlata, edes siihen unelmien reissuun tai laukkuun. 

Siivun palkasta voi laittaa poikimaan eli säästää tai sijoittaa. Ensinnäkin tarvitset rahaa myös kesän jälkeen. Pitkällä tähtäimellä taas voit jopa tuplata rahasi.  

Rahaa voi säästää esimerkiksi säästötilille tai rahastoihin. Pankkitilillä rahat ovat tallessa, mutta inflaatio saattaa nakertaa niiden arvoa. Sijoittaminen onkin tuottoisampi vaihtoehto. 

Rahastoihin säästämisen ja osakesijoittamisen voi aloittaa jo alaikäisenä. 15–17-vuotias voi säästää ja sijoittaa itsenäisesti OP-mobiilissa huoltajan tai huoltajien suostumuksella.

Valjasta OP:n säästölipas avuksesi, jos säästäminen on sinulle vaikeaa. 

Jos säästäminen on sinulle vaikeaa, valjasta OP:n  säästölipas avuksesi. Tulet huomaamatta säästäneeksi aina kun käytät korttiasi. Voit itse määritellä jokaisesta korttimaksusta säästölippaaseen siirtyvän summan.  

Jos esimerkiksi laitat säästösummaksi kolme euroa ja käytät korttiasi viisitoista kertaa kuukaudessa, säästöjä kertyy 45 euroa. Vuodessa se tarkoittaisi 540 euroa. Säästölippaaseen voit tehdä myös kertatalletuksia esimerkiksi aina palkanmaksupäivänä. 

Muista kaksi sääntöä: aika ja riski 

Haluaisitko sijoittaa, mutta et ymmärrä siitä mitään? Jos lähipiiriltä ei löydy neuvoja, apua saa vaikkapa sijoituskoulusta

Sijoittamisessa oleellista on ymmärtää etenkin kaksi asiaa, ajan arvo ja sijoittamisen luonne: 

Sijoittamista kannattaa tehdä pitkällä aikajänteellä. Nuorena aika on puolellasi. Toiseksi, sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä. Mitä suurempi tuotto-odotus, sitä suurempi riski. Mieti missä menee raja, jotta nukut yösi rauhassa. 

Aloittamista ei kannata siirtää. Muuten tililtä menee huomaamatta kymppi sinne tänne, eikä säästöön jää mitään. Mitä jos sen kympin laittaisikin tuottamaan sijoituksiin?

Sijoittamisen voi aloittaa rahastoista tai yksittäisistä osakkeista. Tärkeää on muistaa hajauttaa.

Rahasto on helppo tapa aloittaa, sillä se on jo valmiiksi hajautettu, koska rahaston sisällä sijoitetaan erilaisiin kohteisiin. 

Jos sijoitettava summa on pieni, huolettominta on sijoittaa yhdistelmärahastoon, joissa varoja sijoitetaan sekä osakemarkkinoille että korkosijoituksiin.  

Rahasto on helppo tapa aloittaa, sillä se on jo valmiiksi hajautettu.

Indeksirahastossa taas hallinnointipalkkiot ovat yleensä pienet. Erityisesti pienissä sijoituksissa kannattaa kiinnittää huomiota kuluihin, koska ne voivat syödä jopa ison osan sijoituksen tuotoista. 

Rahastojen etuna on myös niin kutsuttu korkoa korolle -ilmiö. Rahastosta saadut tuotot ohjataan yleensä automaattisesti lisäsijoitukseksi rahastoon. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän myös pääoman tuotot kasvavat korkoa. Rahastoista saa myös varansa tarvittaessa käyttöön muutamassa päivässä, jos tarve vaatii. 

Pitkällä aikavälillä sijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin 

Vaihtoehdoksi voi miettiä osakesäästämistä. Miten se eroaa rahastosäästämisestä?  

Rahastoihin on helppo säästää automaattisesti kuukausittain, kun osakesijoittamisessa ostetaan kerralla yksittäisen yritysten osakkeita.  

Rahastosäästäminen on usein vähemmän aikaa vievää, koska sinun ei tarvitse itse seurata hankkimiesi osakkeiden kehitystä. OP:lla kuukausisäästämisen rahastoihin voi aloittaa 10 eurolla. Kuukausisäästämällä tililtäsi lähtee automaattisesti kerran kuukaudessa valitsemasi summa haluamaasi rahastoon.

Yksittäiseen osakkeeseen sijoittaminen voi myös tarjota mahdollisuuden suurempiin tuottoihin. Samalla siihen liittyy suurempia riskejä − valitsemasi yritys voi menestyä tai ei.  

Yleisesti on hyvä sijoittaa pitkällä aikavälillä. Silloin rahastojen ja osakkeiden arvojen lyhyen aikavälin heilahtelut tasoittuvat, ja saat hyödyn markkinoiden yleisestä nousutrendistä.  

Vanha nyrkkisääntö on, että jos sijoitukset tuottavat seitsemän prosenttia vuodessa, kymmenessä vuodessa olet tuplannut rahasi.  

Jutun asiantuntijana toimi OP:n korkosijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen.  

Tämä on mainos. OP:n sijoitusrahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jolla on Finanssivalvonnan myöntämä rahastoyhtiön ja vaihtoehtorahastojen hoitajan toimilupa. OP:n sijoitusrahastojen salkunhoidosta vastaa OP:n rahastojen rahastoesitteessä yksilöity salkunhoitoyhteisö. Jos sijoitusrahastoa markkinoidaan ulkomailla, voi OP-Rahastoyhtiö Oy päättää lopettaa tällaisen markkinoinnin. Sijoittamista koskevassa päätöksessä on otettava huomioon kaikki sijoitusrahaston ominaisuudet tai tavoitteet, jotka kuvataan OP:n rahastojen rahastoesitteessä ja muissa sijoitusrahastoa koskevissa asiakirjoissa. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä sijoitusrahaston avaintietoasiakirjaan, rahastoesitteeseen ja sääntöihin. Sijoitusrahaston pääasialliset riskit löytyvät avaintietoasiakirjoista ja täydellisempi riskiluettelo rahastoesitteestä. Sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjat ja säännöt ovat saatavilla varainhoitajalta ja verkkosivulta‍. Rahastoesite sekä sijoitusrahastoja koskeva tiivistelmä sijoittajien oikeuksista ovat saatavilla verkkosivuilta‍. Edellä mainitut asiakirjat ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sijoituspalvelut tarjoaa osuuspankki.