Noin 6 askelta vaurastumiseen – unelmista totta OP Sijoituskoulussa
Vaurastumiseen saattaa olla vain kuusi askelta! Ota oppaaksesi OP Sijoituskoulu, joka auttaa ensiaskelten ottamisessa.
Sijoittaminen ei ole vaikeaa, ja kuka tahansa voi sen aloittaa. Uusi OP Sijoituskoulu auttaa alkuun ja tarjoaa uutta kokeneemmillekin sijoittajille. OP:n varallisuudenhoidon asiantuntija Jussi Jauho neuvoo, miten lähteä vaurastumisen polulle. Jo kymppi kuussa voi olla hyvä alku!
1. Aloita!
ETF, indeksirahasto, osinko. Sijoitustermit voivat kuulostaa siansaksalta ja tiedon runsaus vain lannistaa. Mistä edes aloittaa?
Tärkeintä on, että aloittaa jostain. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä aiemmin rahat saa tuottamaan. Ja tuotoista pääsee myös nauttimaan.
OP Sijoituskoulussa sijoittamisesta ja sen perusteista kerrotaan niin ymmärrettävästi, että voisit käydä saman keskustelun hyvän ystäväsi kanssa (ja termistökin alkaa hiljalleen tuntua vähemmän uhkaavalta).
On myös ihan fiksua aloittaa pienesti, ja kasvattaa summaa sitä mukaa kun kokemus karttuu.
Sijoituskoulu on kymmenosainen kurssi, jossa opitaan sijoittamisen lainalaisuudet ja havainnollistetaan kuvin ja graafein, miten sijoittaminen toimii. Toistaiseksi kursseista on julkaistu ensimmäiset seitsemän ja loput kolme julkaistaan myöhemmin.
Sijoittamisen alkuun pääsee jo pienillä summilla. On myös ihan fiksua aloittaa pienesti, ja kasvattaa summaa sitä mukaa kun kokemus karttuu ja elämäntilanne sen sallii.
2. Kirkasta tavoitteet ja rahoita unelmasi
Onko haaveissasi vaurastuminen? Vai olisiko fiksua turvata omaa tulevaisuutta, vaikka siinä on vähän tylsempi soundi? Molemmat voivat olla hyviä syitä sijoittamisen aloittamiseen.
On hyvä kysyä itseltään, miksi haluaa innostaa.
Sijoittaminen voi myös olla tapa toteuttaa unelmia, isompia tai pienempiä. Mitä unelma, oli se sitten auto tai maailmanympärimatka, maksaisi?
On hyvä kysyä itseltään, miksi haluaa sijoittaa. Mikä sinua innostaisi?
Tavoitteellisuus luo motivaatiota. Ei Wilma Murtokaan hypännyt MM-mitalia ilman tavoitetta – eikä sijoittaminen ole kovin kaukana urheilusta, vaikkei sijoittaminen vaadikaan lihasvoimaa.
Tavoitteita kirjatessaan voi samalla kiinnittää huomiota siihen, millaista sijoitusaikaa sijoituskohteelle suositellaan. Kaikkiin kohteisiin lyhyt sijoitusaika ei sovi.
Jokainen sijoittaja on omanlaisensa. Sijoituskoulussa voi testata, millainen sijoittaminen itselle sopii. Ehkä haluat sijoittaa vastuullisesti, kuten moni tänä päivänä. Kurssin interaktiivisilla työkaluilla voi suunnitella ja testailla omien tavoitteiden mukaista sijoittamista sekä vertailla eri sijoituskohteiden plussia ja miinuksia.
3. Sijoita säännöllisesti
Aktiivisuus palkitaan, sillä se on sijoittamisessa tärkeää. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi seurata markkinoita silmät ristissä yökaudet.
Halutessaan rahastosijoittamisen voi jopa automatisoida. Päätä vain summa, niin rahat lähtevät kerran kuukaudessa tililtä esimerkiksi yhteen tai useampaan rahastoon. Näin sijoittaminen on säännöllistä ja aktiivista, mutta ei vaadi edes muistamista.
4. Tiedosta riskit ja hajauta
Vaurastuuko varmasti, jos sijoittaa pitkäjänteisesti?
Historia ei ole tae tulevasta, mutta osakekurssit ovat viimeisen sadan vuoden aikajänteellä olleet nousujohteisia, vaikka väliin mahtuu kriisejä sodista pandemioihin.
Sijoittaminen ei kuitenkaan koskaan ole riskitöntä. Oma riskinsietokyky on hyvä tiedostaa. Missä menee se raja, että nukut yösi rauhassa? Nyrkkisääntö kuuluu, että mitä suurempi tuotto-odotus sijoituskohteella on, sitä suurempi riski.
Riskiä voi ottaa haltuun vaikkapa hajauttamalla, esimerkiksi eri sijoituskohteiden, toimialojen tai maanosien välillä, tai ajallisesti sijoittamalla esimerkiksi kuukausittain. Näistäkin saa oppia OP Sijoituskoulussa. Myös omaa riskitasoa pääsee testaamaan.
Rahastot ovat valmiiksi hajautettuja. Niissä kymppi kuussakin voi riittää siihen, että varoja saa hajautettua maailmanlaajuisesti.
5. Anna ajan tehdä tehtävänsä
Sijoittamiseen kannattaa suhtautua ennemmin pitkän matkan juoksuna kuin sprinttinä.
Korkoa korolle -ilmiössä sijoituksille kertyvä korko alkaa kerryttää omaa korkoa, mitä on kuvailtu maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Mitä kauemmin sijoituksensa pitää, sitä todennäköisemmin oma sijoitusvarallisuus kasvaa. Samalla saa eniten irti korkoa korolle -ilmiöstä.
6. Lähde oppimaan
Jos kaiken yrittää omaksua kerralla, ei uskalla edes aloittaa. Kymmenosaisen OP Sijoituskoulun osioita voi käydä omaan tahtiinsa läpi.
Kukaan ei ole guru syntyessään – ja vaurastua voi tavissijoittajanakin.
Kaiken ei tarvitse olla hallussa heti aloittaessa. Tunne siitä, ettei oikein tiedä mitä on tekemässä, on ihan OK. Sijoittaminen on jatkuvaa oppimista! Kukaan ei ole guru syntyessään, eikä sellaiseksi edes välttämättä tarvitse tulla – vaurastua voi tavissijoittajanakin.
Sijoituskoulun pariin pääset tästä. Se on kaikkien saatavilla, myös ruotsiksi ja englanniksi.
Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Sijoituskoulun tarjoaa OP Varainhoito Oy.