Miksi sijoittaminen kannattaa?
Lisää aiheesta
Sijoittajakoulun ensimmäisessä jaksossa Tuomas ja Ida-Liina pureutuvat sijoittamisen myytteihin; tarvitseeko sijoittamisen aloittamiseen paljon rahaa ja tietotaitoa? Miksi taviksenkin kannattaa kiinnostua sijoittamisesta? Myyttejä murtamassa osakesijoittaja Jasmin Hamid sekä OPn osakevälityksen Mikko Virkkunen. Podcastissa Tuomas jututtaa Nuorten Osakesäästäjien Jamilla Heiskasta ja Raoul Lehtosta siitä, miten sijoittaminen ei ole vain valkokauluksisten hommaa.
Yhdelle säästöt ja sijoitukset tuovat taloudellista liikkumavaraa ja mahdollistavat hankintojen tekemisen. Toiselle sijoittaminen voi tuoda turvaa edessä siintäville eläkepäiville. Motiivit säästämiselle ovat moninaiset, mutta yksi asia on OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkisen mukaan varmaa.
– Kenellekään ei ole koskaan haittaa siitä, että on taloudellista liikkumavaraa.
Suomalaiset ovat saaneet nauttia poikkeuksellisen alhaisesta korkotasosta jo pidemmän aikaa. Kun korot ovat paikoin negatiiviset, ei rahojen makuuttaminen tilillä ole ollut kannattavaa vuosikausiin. Inflaatio eli rahan arvon laskeminen kun syö hiljalleen säästöjen arvoa.
– Suurimmalle osalle sijoittaminen on se fiksuin vaihtoehto. Jos riskinsietokyky on hyvin alhainen, niin silloin myös pelkkä säästäminenkin voi olla järkevää.
Sijoittamisessa ja säästämisessä on pohjimmiltaan kyse samasta asiasta: varautumisesta johonkin tulevaan ja ehkä yllättävään tilanteeseen. Säästäminen lienee tuttua jokaiselle, mutta sijoittamiseen liittyy pelkoja.
Sijoittaminen jännittää
Mitkä sitten ovat niitä yleisimpiä pelkoja sijoittamiseen, rahastoihin ja osakkeisiin liittyen? Rahojen menettämisen pelko, liian vähäinen tietämys ja liian pieni alkupääoma. Nämä kolme asiaa tuntuvat toistuvan ihmisten puheissa. Henri Parkkinen ymmärtää hyvin, että asiaan liittyy pelkoja.
– Monelle sijoittaminen saattaa näyttäytyä hallitsemattomana ja monimutkaisena palapelinä. Voi tulla tunne, että vaihtoehtoja on liian monia.
Monimutkaisuuden tunne saattaa johtua ihan yksinkertaisesti siitä, että sijoittamisesta on tarjolla varsin runsaasti tietoa. Myös tuotteita on markkinoilla tuhansia, joten niitä sopivan löytäminen voi tuntua mahdottomalta.
Jos sijoittaminen tuntuu liian monimutkaiselta, kehottaa Parkkinen kääntymään asiantuntijan puoleen. Tietoa on saatavilla paljon sekä pankissa että verkon keskustelupalstoilla. Kynnys kysymiselle kannattaa pitää alhaisena ja muistaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa.
Pikkusummalla alkuun
Yksi hyvä tapa on kokeilla sijoittamista pienellä summalla ja katsoa miltä se tuntuu. Pienimmillään rahastomerkinnän voi tehdä vaikka kympillä. Pikkusummalla voi helposti kokeilla miltä sijoittaminen tuntuu.
Yksi suurimmista ja samalla merkittävimmistä peloista on säästöjensä menettäminen. Kauhuskenaariona on, että pörssiyhtiö ajautuu konkurssiin ja vaivalla säästetyt rahat menevät sen siliän tien. Tällainen on hyvin harvinaista, mutta riskejä sijoittamiseen liittyy aina.
– Vaikka itse sijoittamisessa ei ole pelättävää, pitää hyväksyä se, että välillä on heikompia ajanjaksoja. Osan rahoista voi myös menettää, vaikka epätodennäköistä sekin on, sanoo OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.
Helpoimmillaan sijoittaminen voi olla rahastojen hankkimista. Koko homman voi automatisoida niin, että palkkapäivänä tililtä lähtee ennalta määrätty summa rahastoon, eikä sijoituksen hoitamiseen tarvitse uhrata aikaa. Se on ikään kuin säästämistä, mutta säästökohteena toimii rahasto, joka antaa varmasti paremman tuoton kuin rahojen makuuttaminen tilillä.
Muista korkoa korolle
Yksi kiinnostavimmista sijoittamiseen liittyvistä ilmiöistä on korkoa korolle. Siitä kuulee puhuttavan paljon ja syystä. Yksinkertaisimmillaan selitettynä se tarkoittaa sitä, että pääomalle saatu korkotuotto alkaa tuottamaan lisää pääomaa. Kasvanut korko siis kasvaa lisää korkoa, eli sitä voisi hyvällä syyllä sanoa ilmaiseksi rahaksi.
– Korkoa korolle -ilmiön merkitys korostuu pitkällä aikavälillä, sillä kumuloitunut tuotto rullaa jatkuvasti eteenpäin ja kasvattaa lisää pääomaa, summaa Parkkinen.
Sijoittaminen kannattaa aloittaa jos on aikeissa tehdä suurempia pääomia vaativia hankintoja tai haluaa varautua tulevaisuuden muuttuviin taloudellisiin tilanteisiin. Yksi yleisimmistä motiiveista ovat eläkepäivät.
Tulevaa eläkettä varten kannattaa alkaa säästämään vaikka eläköitymiseen olisi aikaa vuosikymmeniä. Tuossa ajassa säästöt ehtivät tuottaa korkoa mukavasti pienemmälläkin kuukausisummalla. Työelämässä olevan kannattaa käydä tutustumassa omaan työeläkeotteeseen. Sieltä näet helposti millainen eläke sinulle on tulevaisuudessa luvassa.
Paras aika sijoittamisen aloittamiselle oli eilen. Jos eilinen meni, kannattaa päätös tehdä tänään. Pienellä summalla pääsee alkuun ja kokeilemaan miltä sijoittaminen oikeasti tuntuu.
Kiinnostuitko sijoittamisesta? Katso loputkin OP Sijoittajakoulun jaksot!