Kun verokarhu julkaisi suomalaisten verotiedot marraskuun alussa, kohistiin kahvipöydissä parin päivän ajan siitä, miten tunnetut suomalaiset tienaavat. Jotkut nimittävät päivää kateellisten päiväksi, sillä maailman kateellisin kansa kyllä osaa antaa rikkaiden kuulla kunniansa.

Suurien palkkatulojen lisäksi keskustelua herättivät pääomatulot, joita tuntuu olevan erityisesti vauraimmilla kansalaisilla. Osalla tulot koostuivat lähes kokonaan pääomatuloista. Palkkatuojen kohdalla saattoi olla nolla, mutta pääomatuloja kertyi parhaimmillaan miljoonia. Mutta mitä nämä mystiset pääomatulot ovat?

‒ Perusveronmaksajalle ne ovat lähinnä rahastojen luovutusvoittoja, osinkoja ja vuokratuottoja, vastaa OPn kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen.

Verohallinnon määritelmän mukaan ne ovat varallisuuden tuottamaa tuloa, johon kuuluu edellä mainittujen lisäksi korkotuotot, omaisuuden myynnistä tullut voitto, henkivakuutuksen tuotto ja voitto-osuus. Käytännössä pääomatulot ovat tuloa, joka ei synny palkkatyön tekemisestä, vaan varallisuudesta.

Siinä missä palkkatuloa verotetaan progressiivisesti - eli tulon määrän mukaan - käsitellään pääomatuloa kahdella portaalla. 30 000 euroon asti pääomatulon veroprosentti on 30 ja yli 30 000 euron yli menevästä osasta veron määrä on 34%. Paljon tienaaville pääomatulot ovat ns. ”halvempia” kuin palkkatulot.

‒ Aiemmin pääomatuloja verotettiin progressiivisesti, mutta siitä luovuttiin 90-luvulla. Siitä voidaan pitkälti syyttää tuloerojen kasvua.

Tuloerot eivät ole juuri kasvaneet, mutta varallisuus on

Tilastollisesti tuloerot eivät Suomessa ole juuri kasvaneet, ellei lukuun oteta juuri 90-luvun pääomatuloverotuksen muutosta. Vaikka tuloerojen kasvamisesta puhutaan paljon, ei se näy Suomalaisissa tilastoissa.

Pääomatuloja katsellessa tilanne on jopa päinvastoin. Yhä useammalla palkansaajalla on nykyisellään pääomatuloja ja varallisuus on yleisesti kasvanut.

‒ Vielä 30 vuotta sitten varallisuus oli lähinnä omistusasunto, mutta nykyään on paljon enemmän omaisuusmuotoja ja yhtä useammat pääsevät käsiksi pääomatuloihin. Enää niitä saadakseen ei tarvitse olla kroisos, pohtii OPn Henna Mikkonen.

Millä tavalla tavallinen tallaaja voi saada pääomatuloja? Tapoja on monia, mutta sijoitusasunto, osakkeet ja rahastot ovat niitä helpoimpia keinoja. Ne myös kartuttavat varallisuutta toisella tavalla kuin rahojen makuuttaminen pankkitilillä tai omistusasunnossa asuminen.

Näistä kolmesta rahastot ovat Mikkosen mukaan yksinkertaisin sijoittamisen ja vaurastumisen muoto, sillä osakkeet vaativat enemmän perehtymistä ja sijoitusasunto pääomaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että säästää ja vaurastuu. Pidemmän päälle verotiedoissa saattaa joskus olla niitä numeroita pääomatulon kohdalla. 

Lue myös: 

Miten aloittaa sijoittaminen?