Miten 5000 euroa kannattaisi sijoittaa?
Lisää aiheesta
Toimiva sijoituskohde riippuu siitä, milloin tarvitset rahat käyttöösi. Esittelemme kolme tapaa sijoittaa 5000 euroa.
1. Saatat tarvita rahaa äkillisiin menoihin: sijoita kaksi vuotta säästötilille
Kaksi vuotta on sijoittajalle lyhyt aika. Jos uumoilee tarvitsevansa koko summan tai osan siitä käyttöön nopeasti vaikkapa remonttia tai uutta autoa varten, rahat kannattaa sijoittaa niin, että riski sijoituksen arvon laskemisesta on pieni.
– Yleinen suositus on, että ihmisellä pitäisi olla nopeasti saatavilla kahden–kolmen kuukauden nettotulojen verran rahaa yllättäviä menoja varten, OP:n varallisuuden myyntijohtaja Mikko Lahdenperä sanoo.
Tällä hetkellä korkotaso on niin matala, että matalariskiset ja turvalliset sijoituskohteet eivät tuota kovinkaan paljon rahaa. Siksi säästämiseen tarkoitettu tili on nopean tarpeen rahalle sopiva ratkaisu. Rahat voi sijoittaa esimerkiksi kasvutuottotilille, jolta voit nostaa maksuttomasti rahaa neljä kertaa vuodessa.
2. Säästät isoa hankintaa varten: sijoita noin kymmenen vuotta rahastoihin
Kymmenisen vuotta on jo hyvä sijoitusaika, sillä siinä ajassa sijoituksien arvo ehtii nousta. Ensin kannattaa miettiä, minkälaista tuottoa rahoilleen toivoo ja millaista riskiä on valmis sietämään.
Jos ei jaksa nähdä erityisen paljon vaivaa sijoittamisen eteen ja on valmis ottamaan kohtuullisesti riskiä, OP-Rohkea -rahasto on hyvä vaihtoehto. Mikko Lahdenperä suosittelee laittamaan rahat sinne vähintään kuudeksi vuodeksi. Se on tarpeeksi pitkä aika siihen, että talouden heilahtelut eivät vaikuta radikaalisti sijoituksen arvoon. Kyse on yhdistelmärahastosta, jossa suurin osa rahoista sijoitetaan osakemarkkinoille ja osa korkomarkkinoille.
OP:n säästämisen laskurilla voi tarkastella, paljonko tuottoa tietyllä rahasummalla voi odottaa tietyn aikavälin sisällä. Jos esimerkiksi sijoittaa 5000 euroa kymmeneksi vuodeksi OP-Rohkea-rahastoon, sijoituksilleen voi odottaa kymmenessä vuodessa 5,6 prosentin tuottoa. Näin ollen kymmenen vuoden päästä rahastosta voisi nostaa 8622 euroa.
Könttäsumman sijoittamisen lisäksi Lahdenperä suosittelee myös jatkuvaa sijoittamista, jotta varallisuus kasvaa tasaisesti. Mikäli pystyy laittamaan 5000 euron kertasumman jälkeen rahastoon aina 20 euroa kuussa, kymmenen vuoden kuluttua rahastoon kertyisi jo 11 820 euroa.
Pitkällä aikavälillä sijoittajan etuna on aika, sillä korkoa korolle -periaate toimii sitä paremmin, mitä kauemmin sijoittaa. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että ensimmäisen vuoden jälkeen korkoa eli tuottoa lasketaan paitsi alkuperäiselle pääomalle, myös sen edellisinä vuosina kertyneille tuotoille. Sama toistuu joka vuosi.
– Pitkän aikavälin säästämisessä on se haaste, että sijoittajalle tulee kiusaus käyttää varoja. Jos rahat ottaa pois aiottua aiemmin, menettää korkoa korolle -vaikutuksen, Lahdenperä sanoo.
Juuri tästä syystä kiperiä tilanteita varten tilillä kannattaisi olla puskurirahasto, jonka varoja voi käyttää, eikä pitkäaikaisiin sijoituksiin tarvitse kajota.
3. Säästät eläkepäiviä varten: sijoita parikymmentä vuotta osakkeisiin
Pitkä sijoitusaika tarjoaa paljon eri vaihtoehtoja.
– Melko tyypillinen sijoittajan virhe on se, että varoo liikaa riskejä ja lähtee hakemaan turhan matalaa tuottoa. Kymmeniin vuosiin mahtuu monta talouden taantumaa ja nousukautta, jolloin yhden taantuman merkitys sijoituksissa vähenee, Mikko Lahdenperä sanoo.
Yksi vaihtoehto vaivattomaan sijoittamiseen on varojen laittaminen rahastoihin, esimerkiksi edellisessä esimerkissä mainittuun OP-Rohkeaan tai vaikkapa OP-Maailmaan, jossa varat hajautetaan Amerikan, Aasian ja Euroopan osakemarkkinoille.
Toinen vaihtoehto on sijoittaa itse suoraan osakkeisiin. Suora osakkeisiin sijoittaminen vaatii halua ja aikaa perehtyä yrityksiin eli sijoituskohteisiin. Kannattaa myös opetella ainakin muutama tärkeä termi sijoittamisesta.
Kun sijoittaa suoriin osakkeisiin, salkku kannattaa hajauttaa mahdollisimman hyvin eli ostaa sekä eri toimialoilla toimivien ja maantieteellisesti eri paikoissa sijaitsevien yritysten osakkeita. Lisäksi on tärkeää hajauttaa sijoitukset ajallisesti. Niin sijoittamisen riskit pienenevät.
– Jos minulla olisi 5000 euroa, sijoittaisin summan esimerkiksi kymmeneen eri yritykseen yhden vuoden aikana, Lahdenperä sanoo.
Osakkeita ei kannata ostaa kerralla kovin pienellä summalla, jotta jokaisesta ostosta maksettavat merkintäpalkkiot eivät syö tuottoa. Nyrkkisääntö on, että osakkeita kannattaa ostaa vähintään 500–1000 eurolla kerralla.
Lue lisää: