Esimerkki: Äiti haluaa säästää pitkäjänteisesti kahdelle lapselleen pesämunaa ensiasunnon ostoa varten. Tarkoituksena on sijoittaa kolmen vuoden aikana alle 5000 kummallekin lapselle, jotta summasta ei tarvitse maksaa lahjaveroa.

Kuukausittainen rahastosäästäminen

Äiti haluaa sijoittaa mahdollisimman vaivattomasti. Niinpä hän aloittaa rahastosäästämisen op.fi:ssä ja säästää kummallekin lapselle kuukausittain 138 euroa, joka on maksimisumma, jotta kolmen vuoden aikana lahjoitettu summa pysyy alle 5000 euron.

Äiti valitsee säästökohteeksi osakerahastoja, sillä sijoitusaika on pitkä ja osakerahastoissa on korkein tuotto-odotus. Hän säästää osan rahasta vastuulliseen osakerahastoon ja osan indeksirahastoon.

Puolivuosittainen rahastosäästäminen

Äiti säästää op.fi:n kautta kahdesti vuodessa 800 euroa kummallekin lapselle osakerahastoihin. Hän hajauttaa sijoituksia useampaan eri osakerahastoon.

Suuremmalla kertasummalla säästäminen tuo joustavuutta, jos tulot eivät ole säännölliset.

Suorat osakesijoitukset

Äiti seuraa aktiivisesti osakemarkkinoita ja kotimaisia pörssiyhtiöitä. Hänelle on selvää, mihin yhtiöihin hän haluaa sijoittaa.

Äiti avaa kummallekin lapselle arvo-osuustilin OP:ssa. Hän sijoittaa kerran vuodessa 1600 euroa valitsemiinsa osakkeisiin kummankin lapsen nimissä.

Asiantuntijana artikkelissa OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin päällikkö Joakim Reinius.

​Lue myös: 

Miten aloittaa sijoittaminen?