Sijoitusaika 0–2 vuotta: Pankkitili on turvallisin vaihtoehto

Jos tietää, että tarvitsee rahoja parin vuoden päästä kesämökin ostoon, ei omaisuutta kannata sijoittaa, vaan tallettaa pankkitilille. Kuitenkin jos tilillä on sellaista rahaa, jota ei tarvitse seuraavaan kolmeen–viiteen vuoteen, sijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Pankkitilillä rahan arvo nimittäin pienenee. Tilin korko on tällä hetkellä niin matala, ettei se korvaa inflaation syömää rahan ostovoimaa.

Sijoitusaika vähintään 3–7 vuotta: Yhdistelmärahasto sopii maltilliselle riskinottajalle

Aloittavan sijoittajan täytyy miettiä, millaista riskiä rahojen arvon laskemisesta uskaltaa ottaa: riskin ja tuoton suuruus nimittäin kulkevat käsi kädessä. Jos on valmis ottamaan paljon riskiä, voi myös saada isomman tuoton. Yhdistelmärahasto tarkoittaa sitä, että rahastossa on sekä osake- että korkosijoituksia. Osakkeiden riski on iso, korkojen pieni, jos rahastossa on paljon osaketta, riskin määrä kasvaa – mutta niin kasvaa myös tuoton mahdollisuuskin.

Lue lisää säästäjän rahastoista!

Sijoitusaika vähintään yli 5 vuotta: Metsä- tai kiinteistörahastot

Metsät ja kiinteistöt luokitellaan osakkeille ja korkosijoituksille vaihtoehtoisiksi sijoituksiksi. Jos metsään sijoittaminen kiinnostaa, muttei jaksa ryhtyä vaikkapa 70-vuotiaana metsänhoitajaksi, voi tähän omaisuusluokkaan päästä helposti kiinni sijoittamalla metsärahastoon. Sama pätee kiinteistöissä. Rahastojen hyvä puoli on se, että niihin sijoittamiseen ei tarvita isoa alkupääomaa, toisin kuin jos ostaisi suoraan metsää tai kiinteistöä.

Esimerkiksi OP tarjoaa sekä metsä- että kiinteistösijoitusrahastoa.

Sijoitusaika yli 7 vuotta: Suorat osakkeet sopivat ison tuoton hakijalle

Osakkeissa sijoitusten tuottomahdollisuudet ovat suurimmat. Nyrkkisääntö on, että osakerahastoihin tai suoriin osakkeisiin kannattaa sijoittaa, jos on valmis pitämään sijoituksiaan noin kymmenisen vuotta. Arvovaihtelu on osakemarkkinoilla niin voimakasta, että jos suunnitelma on nostaa rahat pois tätä lyhyemmän ajan kuluessa, lisääntyy riski siitä, että sijoitukset joutuu nostamaan silloin, kun niiden arvo on laskenut.

Sijoitusaika jopa lähemmäksi 20 vuotta: Lapsille ja lastenlapsille voi myös sijoittaa

Lähtökohtaisesti kannattaa miettiä taloutensa niin, että rahaa riittää omaan mukavaan elämiseen. Jos kuitenkin ylimääräistä rahaa on sen verran, että sitä jää luultavasti perinnöksi lapsille, lastenlapsille tai muille läheisille, voi alkaa sijoittaa heidän nimiinsä. Tällä voi keventää perintöveroa tulevaisuudessa, sillä verovapaasti voi lahjoittaa yhdelle henkilölle enintään 4 999 euroa kolmen vuoden välein. Jos sijoittaa vaikkapa 10-vuotiaalle lapsenlapselleen, sijoitushorisontti on pitkä, jolloin voi tuoton maksimoimiseksi olla suositeltavaa ostaa osakerahastoja tai suoria osakkeita. Samalla voi myös opettaa jälkeläisilleen taloudenpitoa.

Sijoittaminen on hauska harrastus

Sijoittamisen aloittaminen voi olla myös hauskaa tekemistä eläkepäiville, ja sen kautta voi tutustua uusiin ihmisiin. Esimerkiksi pörssiyhtiöt järjestävät aamiaisia ja iltatilaisuuksia. Liittymällä osakesäästäjiin saa kutsuja tällaisiin tapahtumiin. Myös pörssiyhtiöiden yhtiökokouksiin voi mennä käymään, mikäli omistaa kyseisen yrityksen osaketta. Niissä on myös mahdollista pyrkiä vaikuttamaan yrityksen toimintaan, sillä jokaisella osakkeen omistajalla on yhtiössä äänioikeus.

Artikkelia varten on haastateltu OPn säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taposta.