Monet miettivät, millaisin periaattein osakkeita kannattaisi valita omaan sijoitussalkkuun. 

Sijoittaja voi esimerkiksi tehdä yksittäiselle yritykselle perusteellisen analyysin. Tällöin sijoittaja tutkii yrityksen taloudellisia tunnuslukuja, johtoa, kilpailuetua, markkinatilannetta ja muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa yrityksen menestykseen. Sijoitusstrategiaa kutsutaan fundamenttisijoittamiseksi.

Toinen tapa on selvittää data-analyysin ja tilastollisten mallien avulla, mikä on sopiva sijoituskohde. Tällaista sijoitustyyliä kutsutaan kvantitatiiviseksi sijoittamiseksi eli kvanttisijoittamiseksi.

Sen sijaan, että sijoittaja keskittyisi yksittäisiin osakkeisiin, kvantitatiivinen sijoittaja keskittyy portfolioon ja sijoitusprosessiin kokonaisuutena.

Haastattelimme OP:n salkunhoitajaa Tero Halmea kvanttisijoittamisesta, jota käytetään osassa OP:n rahastoista. Sijoitustyylillä pyritään markkinoiden keskiarvoa parempiin tuottoihin – miten se on mahdollista?

Kvanttisijoittaminen on numeronmurskausta sijoittajan hyväksi

Kvantitatiivinen sijoittaminen on sijoitustapa, jossa sijoituspäätöksiä ohjaavat ennalta valitut numeeriset säännöt ja ohjenuorat. Sijoituskohteiden valinta perustuu tietoon ja tilastollisiin malleihin, jotka pyrkivät ennustamaan tulevaa tuottoa ja riskiä.

– Kvanttisijoittaminen on yleistynyt viime vuosikymmeninä, kun tietokoneiden laskentateho on kasvanut ja tällainen isolta osalta numeronmurskaukseen perustuva lähestymistapa on tullut helpommaksi ja nopeammaksi toteuttaa, kertoo Halme.

Kvanttisijoittaminen pähkinänkuoressa:

  1. Data-analyysi: Suuria määrää dataa kerätään eri markkinoilta ja sijoituskohteista. Tarkempi data-analyysi mahdollistaa sijoituskohteiden valinnan ja tehokkaamman salkunhoidon.
  2. Tilastolliset mallit: Sijoituskohteiden analysoinnissa käytetään tilastollisia malleja, jotka pyrkivät ennustamaan tulevaa tuottoa ja riskiä. Nämä mallit perustuvat historialliseen dataan ja pyrkivät löytämään sijoituskohteita, joilla on potentiaalia ylittää markkinoiden keskiarvo.
  3. Algoritmien käyttö: Erilaisilla algoritmeilla automatisoidaan esimerkiksi sijoituskohteiden valinta. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin markkinoiden muutoksiin ja sijoituskohteiden tehokkaamman valitsemisen.

Potentiaalisten sijoituskohteiden joukon tulee olla suuri

Pyrkimyksenä on löytää sijoituskohteita, joilla on potentiaalia pitkällä aikavälillä ylittää markkinoiden keskiarvotuotto.

– Kvantitatiivissa sijoittamisessa olennaista on, että potentiaalisten sijoituskohteiden joukko on suuri. Tavoitteena on, että rahastossa on enemmän sijoituskohteita kuin perinteisissä fundamenttirahastoissa, jotta rahaston tuotto ei riipu yksittäisen osakkeen menestymisestä vaan laajasti tietyn tyyppisten osakkeiden menestyksestä, sanoo Halme.

Laaja potentiaalinen sijoitusjoukko näkyy myös OP:n kvantitatiivisissa rahastoissa, kuten OP-Amerikka Pienyhtiöt, OP-Kehittyvät Osakemarkkinat ja OP-Eurooppa Pienyhtiöt -sijoitusrahastoissa.

Rahastojen sijoitusuniversumit ovat 1000–2000 osaketta. Näistä sitten rahastoon valitaan tyypillisesti 100–200 osaketta, kertoo Halme.

OP:n rahastoiden sijoituskohteiden valinnassa hyödynnetään useaa faktoria tai tunnuslukua, minkä perusteella osakkeita valitaan rahastoon, jotta riskiä saadaan hajautettua myös eri sijoitustyylien suhteen. Rahastot eivät siis perustu vain yhteen sijoitustyyliin.

Rahastojen sijoitusuniversumit ovat 1000–2000 osaketta. Näistä sitten rahastoon valitaan tyypillisesti 100–200 osaketta.

On hyvä myös muistaa, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy riskejä eivätkä kvantitatiiviset rahastot tuota joka vuosi ylituottoa. Pitkällä aikavälillä ylituoton saavuttaminen on kovan työn takana ja huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty.

– Muutama vuosi sitten oli haastavampi periodi, mutta viime vuodet ovat taas olleet hyviä. Kvantitatiivisessa sijoittamisessa onkin tavoitteena löytää strategia, mikä pitkällä yli taloussyklin menevällä aikavälillä pystyy tuottamaan ylituottoa, tiivistää Halme.

Lue myös: 

Sami aloitti sijoittamisen jo nuorena – salkussa myös ETF:iä 

5 asiaa, jotka sijoittajan pitää muistaa vuonna 2024 

6 asiaa, joita moni ei tiedä lapselle sijoittamisesta 

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.