Pirkanmaalta Sallaan muuttaneella Riku Syrjäsellä on jo taskussaan metsäkoneenkuljettajan paperit. Parhaillaan hän jatkaa metsäalan opintoja Lapin ammattikorkeakoulussa.

– Sain väyläopiskelun kautta mahdollisuuden jatkaa opintojani. Vaikka metsäkoneenkuljettajista sanotaan olevan huutava pula, ei työpaikkoja liiemmälti ole pohjoisilla leveysasteilla.

Metsätalousinsinöörin tutkinto oli luonteva valinta miehelle, joka on omiensa sanojensa mukaan erähenkinen ja ollut aina kiinnostunut metsistä.

– Viihdyn luonnon helmassa ja tunnen rentoutuvani metsässä. Halusin oppia lisää metsätaloudesta ja metsänhoidosta, mikä motivoi minua jatko-opintoihin, Syrjänen kertoo.

Opiskelu avaa uusia näkökulmia

Alun perin Syrjänen kouluttautui talotekniikan alalle. Hän ei kuitenkaan koskaan työskennellyt alalla, vaan toimi myyntitehtävissä Pirkanmaan seudulla.

Hän muutti vaimonsa työn perässä Sallaan kaksi vuotta sitten ja kertoo viihtyvänsä erittäin hyvin lumen ja pakkasen keskellä.

– Täällä saa elää rauhassa luonnon keskellä. Kun avaa oven, on jo metsässä. Myös kaikki tarvittavat palvelut löytyvät, harrastusmahdollisuudet ovat hyvät, ja kellään ei ole kiire minnekään. Asiat hoituvat, vaikka hetki siinä voi mennä, Syrjänen kuvailee.

Opiskelu Lapin ammattikorkeakoulussa on Syrjäsen mukaan avartanut hänen näkemyksiään metsätaloudesta ja metsänhoidosta.

– Ihmisillä on usein aika voimakkaat mielipiteet metsään liittyvistä asioista. Opiskellessani olen huomannut, etteivät asiat ole niin mustavalkoisia, hän kertoo.

Mitä syvemmälle opiskelut etenevät, sitä enemmän Syrjänen on alkanut miettiä, miten tärkeitä esimerkiksi omilla valinnat liikkumisen tai energiankulutuksen suhteen ovat.

– Jokainen meistä voi vaikuttaa pienillä teoilla ympäristömme tulevaisuuteen.

Metsätalousinsinöörin tutkinto avaa polkuja moniin erilaisiin metsäbiotalouden työtehtäviin. Syrjänen tähtää tulevaisuudessa erityisesti asiakaspalvelu- tai asiantuntijatehtäviin.

– Pidän sellaisista tehtävistä, joissa saa olla tekemisisissä ihmisten kanssa, hän sanoo.

Monimuoto-opiskelu sopii hyvin ruuhkavuosiin

Lapin ammattikorkeakoulun monimuoto-opiskelu sopii hyvin Riku Syrjäselle, sillä hän voi jaksottaa lähipäivät ja verkkoluennot joustavasti työhön, perheenhoitoon ja harrastuksiin.

Opiskelun ohessa hän työskentelee Sallan hiihtokeskuksessa hissimiehenä, huolehtii 5- ja 7-vuotiaista lapsistaan, kuuluu paikalliseen vapaapalokuntaan ja harrastaa metsästystä weimarinseisojansa kanssa.

Lisäksi Syrjänen kirjoittaa blogia, jossa hän käsittelee käytännönläheisesti metsään ja opintoihinsa liittyviä teemoja.

– Aloin kirjoittaa Metsätyöläisen päiväkirja -blogia vuonna 2019, kun en ollut törmännyt metsäalaa käsitteleviin blogeihin ja halusin tuoda julki omia näkemyksiäni alasta. Olen saanut blogista paljon hyvää palautetta, hän kertoo.

Syrjäsen arki kuulostaa melkoiselta ruuhkavuosirallilta. Hän kuitenkin sanoo nauttivansa siitä, että monta rautaa on tulessa yhtä aikaa. Kaikista tehtävistä kun oppii jotain uutta.

– Kun on mukana monessa, oppii aikatauluttamaan asiat, sitoutumaan tehtäviinsä ja ottamaan vastuuta.

Uusia urapolkuja kannattaa kokeilla

Riku Syrjänen suosittelee lämpimästi kokeilemaan rohkeasti joko oman nykyisen osaamisensa syventämistä tai kokonaan uusia urapolkuja.

– Nykyään meistä vain harva pysyy vuosikausia saman työnantajan palveluksessa tai edes samalla toimialalla. Kannattaa rohkeasti testata, mikä kiinnostaa. Alan vaihtaminen on nykyisin helppoa.

Kolmikymppinen aikuisopiskelija uskoo elinikäiseen oppimiseen ja toivoo työnantajienkin muistavan, ettei kukaan ole valmis millään alalla. Hän kannustaa yrityksiä kehittämään aktiivisemmin yhteistyötä oppilaitosten kanssa tulevaisuuden tekijöiden löytämiseksi.

– Yrittäjät valittavat usein, että osaavista työntekijöistä on pula, mutta hakijoilla ei ole työkokemusta. Siitä huolimatta kiinnostuneille kannattaisi joskus antaa mahdollisuus.

Rikun blogi löytyy osoitteesta https://metsatyolaisenpaivakirja.blogspot.com/