Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käynnistänyt laajat pakotetoimenpiteet Venäjää kohtaan. Yksi pakotteista on se, että EU ja Yhdysvallat liittolaisineen ovat sopineet sulkevansa tiettyjä venäläisiä pankkeja kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Mikä Swift-järjestelmä on? 

–  Kyseessä on kansainvälinen pankkien omistama yhteisö, jonka järjestelmän kautta välitetään turvattuja ja salattuja kansainvälisiä rahaliikenteeseen liittyviä sanomia, kuten maksutoimeksiantoja. Yhteisö on perustettu vuonna 1973 ja siinä on jäseninä yli 200 maata ja noin 11 000 finanssilaitosta. Sanomaliikenne käynnistyi vuonna 1977. Merkittävimmät pankit kuuluvat siihen, kertoo operations lead Ann-Christine Moisander OP:lta.

Jos pankki suljetaan Swift-järjestelmän ulkopuolelle, pankilla ei ole mahdollista välittää rahaliikenteeseen liittyviä sanomia. Tällä on konkreettisia vaikutuksia pankin toimintaan. Lisäksi se vaikuttaa myös pankin asiakkaaseen, eli tavalliseen kuluttajaan tai yritykseen.

– Jos henkilö tai yritys yrittää maksaa esimerkiksi verkkopankin tai pankkiyhteysohjelmiston kautta ulkomaanmaksun, se ei onnistu. Vastaavasti ulkomaanmaksun vastaanottaminen on mahdotonta, koska maksun sanoma välitetään maksajan pankilta saajan pankille Swift-järjestelmää hyödyntäen.

Pankkien sulkemista Swift-järjestelmän ulkopuolelle on käytetty pakotetoimena esimerkiksi vuonna 2012, kun iranilaisia pankkeja suljettiin pois järjestelmästä. Se vaikeutti silloin heidän kansainvälistä rahaliikennettään. 

Swift on merkittävä pankkien välinen järjestelmä.

– Yhtä merkittävää ja kattavaa järjestelmää kuin Swift ei ole. Venäjä kehitti oman maansisäisen järjestelmän (SPFS) vuonna 2014. Siinä jäseninä on noin 400 pankkia. Kiinalla on myös oma järjestelmä (CIPS), joka perustettiin vuonna 2015. Ne eivät kuitenkaan pysty korvaamaan Swift-järjestelmään kuulumista.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa nopeita muutoksia markkinoilla. Seuraamme päivittäin tilannetta. Lue viimeismmät arviot päivittyvästä seurannasta.

Lue myös:

Miksi Moskovan pörssiä pidetään suljettuna?