– Ensimmäinen asia on toki se, että millä keinoin talous saataisiin kestävälle pohjalle. Edessä on kuitenkin parin miljardin tasapainotus. Se on katettava menoleikkauksilla tai verojen korotuksilla. Kun ollaan kallella vasempaan, niin veropuoli varmasti korostuu, pohtii Heiskanen.

Koska demarit eivät Reijo Heiskasen mukaan varmastikaan halua kiristää tuloverotusta, saattaa edessä olla erilaisia haittaveroja. Niitä tultaneen esittämään esimerkiksi ilmastokysymysten kautta. Yksi asia on kuitenkin varmaa: kokonaisveroaste ei varmasti tule laskemaan.

Edessä on varmasti myös rakenteellisia muutoksia, sillä edellisen hallituksen lanseeraama aktiivimalli sai ja saa edelleen tyrmäävän vastaanoton SDP:ltä ja muilta vasemmistopuolueilta. Kaikkien puolueiden yhteisenä tavoitteena on toki työllisyyden parantaminen, mutta keinoista ollaan eri mieltä.

– Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan, mutta kepin sijaan tarjolla saattaa olla palkkatukia ja muita keinoja. Se millaisia ne lopulta ovat, jää nähtäväksi.

Ilmassa on paljon avoimia kysymyksiä, sillä sitä millainen hallitus Suomeen lopulta syntyy, on tässä vaiheessa hankalaa arvioida. Elinkeinoelämän kannalta tällä on suuri merkitys, sillä nousukausi ei enää samalla tavalla kasvata Suomen vientiä kuin edellisellä hallituskaudella.

Heiskasen mukaan demareilla on varsin pitkä ohjelma veroista taskussaan, mutta se kuinka monta kohtaa listalta hallitusohjelmaan tulee, riippuu hallituksen kokoonpanosta.

– Tässähän on edelleen auki se, onko SDP edes hallituspuolue. Jos katsoo esimerkiksi Ruotsia ja Viroa, niin myös muita vaihtoehtoja on olemassa.

Tarkempaa analyysiä Reijo Heiskanen lupaa tehdä siinä vaiheessa, kun hallituspuolueet ja ohjelma ovat selvillä.