Koronaviruspandemia vaikuttaa suomalaisten talouteen. Monissa työpaikoissa on annettu varoituksia yt-menettelyistä, kuten lomautuksista. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyn mukaan 40 prosenttia työnantajista varautui jo viime viikolla lomautuksiin ja irtisanomisiin koronaviruksen vuoksi. Lähes 90 prosenttia yrityksistä näkee koronan haittaavan omaa yritystoiminta.

– Lisäksi hallituksen asettamat poikkeustoimet mullistavat kotitalouksien arjen, mutta toivottavasti rajaavat epidemiaa tehokkaasti. Väistämättä lomautukset ja työttömyys kuitenkin nousevat ainakin tilapäisesti, ja elämme lähiaikoina hyvin poikkeuksellisia aikoja, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Koronavirusepidemia muuttaa arkeamme nyt nopeasti, eikä kaikkia vaikutuksia vielä tiedetä. Joitakin ennusteita voidaan kuitenkin tehdä.

– Se tiedetään, että Suomen kansantuote supistuu merkittävästi. Nyt alkuvaiheessa menemme nopeasti taloudessa alaspäin. Jos epidemia väistyy, talous voi lähteä ponnahtamaan normaalitilaan. Kysymys kuuluukin, että kuinka kauan poikkeustila kestää.

Heiskanen arvioi, että epidemian aiheuttama akuutti vaihe kestänee joitakin kuukausia. Talouden vakautuminen vie sen sijaan pidempään.

– Epidemia saa aikaan pitkä ketjun, jossa työttömyys jonkun verran nousee. Palautumiseen menee varmasti pari vuotta. On hyvä muistaa, että kyseessä ei ole talouden häiriö vaan ulkopuolinen häiriö, ja kaikki riippuu nyt epidemian kestosta. Jos epidemia poistuu nopeasti, talous voi elpyä. Nyt on tuettava terveydenhoitoa, yrityksiä ja muita kriisistä kärsiviä pääsemään yli poikkeusaikojen, jotta talous voi taas elpyä epidemian mentyä ohi, ja seuraukset saadaan minimoitua.

Mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä? OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen neuvoo seuraamaan viranomaisten ohjeita.

– Nyt ei ole syytä alkaa laittaa rahaa patjan alle. Kunkin kannattaa pyrkiä elämään viranomaisten antamien ohjeiden puitteissa niin normaalisti kuin mahdollista.

Olemme keränneet op.fi-sivuille tietopaketin koronavieruspandemian vaikutuksista pankki- ja vakuutuspalveluihin. Lue lisää, miten voit esimerkiksi hakea lainallesi lyhennysvapaata.