Ostaisitko tänä kesänä rikkakasvien torjunta-aineiden sijaan muutaman kauniin, tuoksuvan kesäkukan? Tai lekottelisitko riippukeinussa pörriäisten pörinää kuunnellen sen sijaan, että rehkisit ruohonleikkurin kanssa pihalla? Samalla olisit osaltasi ehkäisemässä luontokatoa. Nappaa alta villiinnyttämisen vinkit talteen.

Mikä villiinnyttäminen?

OP ja WWF haluavat innostuttaa suomalaiset villiinnyttämään. alavilliksi.fi -sivustolla jokainen voi ilmoittaa mukaan pihansa neliöt, jotka antaa villiintyä, luontokadon torjunnan nimissä. 

Villiinnyttäminen on luontokadon torjuntaa

Luontokato on aika pelottava asia ja usein tuntuu, että se tapahtuu väistämättä ja jossain muualla. Villiinnyttämällä osan pihamaastaan jokainen voi tehdä pienen osansa luontokadon torjumisen eteen. Villillä pihamaalla niittykasvit saavat kukoistaa ja perhoset sekä kimalaiset lennellä. Myös parvekkeella voi kasvattaa vaikkapa mesikasveja, joita pölyttäjät rakastavat.

Miksi villiinnyttäminen on tärkeää?

Muun muassa maatalous on muuttanut Suomen niittyluontoa radikaalisti. Monilla kotimaisilla kasveilla ja hyönteisillä menee tätä nykyä melko huonosti. Villiinnyttämällä autetaan helpolla tavalla kimalaisia, perhosia ja muita pölyttäjiä saamaan takaisin elintilaa. Villiinnyttäminen on myös ilo silmälle: kotimaiset niittykukat ovat kauniita ja värikkäitä, kun niiden annetaan kasvaa.

Villiinnyttäminen säästää aikaa ja kukkaroa

Kun annat osan pihasta kasvaa sellaisenaan ilman leikkaamista, säästät lukuisia tunteja ruohonleikkurin varressa. Millaisia kotimaisia niittykukkia sinun pihallasi alkaa kasvaa, kun sitä ei leikata tasaiseksi nurmikoksi? Pihan niityt kannattaa niittää loppukesällä, jolloin niittykasvit ehtivät siementämään.

Anna rikkakasveille mahdollisuus

Rikkaruoho on ihmisen antama nimitys pihan ei-toivotulle kasville. Mitäpä, jos tarkastelisit käsitettä uudelleen? Voisiko värikäs voikukkarinne saada kukkia sellaisenaan? Entäpä, jos pihan kulmaus saisi rauhassa kasvaa apilaa? Mosaiikkimainen piha, jossa olisi laajan nurmikentän sijaan monenlaisia alueita, on monimuotoisuuden kannalta kaikkein paras.

Älä anna vieraslajien villiintyä

Villiinnyttämisen ideana on vahvistaa kotimaisten lajien elintilaa. Niitä uhkaavat myös monet vieraslajit. Vieraslajit.fi-sivustolta löytyvät ohjeet ei-toivottujen lajien hävittämiseen. Ihaile lupiineja ja kanadanpiiskuja maljakossa ja hävitä ne asianmukaisesti.

Rakasta pörriäisiä

Kun kohtaat kimalaisen, suhtaudu arvostuksella sen tekemään työhön. Ilman pölyttäjien urakointia emme kerää loppukesästä omena- ja herukkasatoa. Ampiainen tekee myös tärkeää työtä syöttämällä kirvoja toukilleen. Jokaisella on luonnossa tehtävänsä.

Jutun asiantuntijana toimi WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.


OP ja WWF tekevät monivuotista yhteistyötä, sillä kestävä ja hyvinvoiva talous on riippuvainen luonnosta. Luontokadon pysäyttäminen on lähivuosien tärkeimpiä yhteisiä haasteitamme. Lue lisää OP:n sivuilta ja ala villiksi!