Antibioottihoito lähtee liikkeelle aina mahdollisimman tarkasta ja oikeasta diagnoosista, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Roine Huotari Oulun Pohjola sairaalasta.

Antibioottikuurin kesto ja käytetyt lääkeaineet taas määräytyvät oletetun taudinaiheuttajabakteerin sekä sairauden luonteen mukaisesti.

‒ Antibiootit toimivat ainoastaan bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin, eivät siis virusinfektioihin, Huotari painottaa.

Antibiootteja on sekä laaja- että kapeakirjoisia. Ensisijaisesti hoidossa suositaan oletettuun taudinaiheuttajabakteeriin tehoavia kapeakirjoisia antibiootteja.

Yleensä antibioottihoidon ensimmäiset tulokset näkyvät muutama päivä lääkityksen aloittamisesta.

Mikäli näin ei ole, voi olla, että potilaan diagnoosi ei ole oikea tai määrätty antibiootti ei tehoa esimerkiksi mahdollisen resistenssiongelman vuoksi. Tällöin jollakin mikrobilla on kyky vastustaa antibiootin tehoa.

Huotari käskee aina noudattamaan lääkehoitoon liittyviä ohjeita, sillä ne vauhdittavat parantumista.

‒ Lääke on hyvä ottaa säännöllisesti samaan aikaan vuorokaudessa tasaisemman kudospitoisuuden saavuttamiseksi. Joidenkin antibioottien osalta on syytä huomioida myös mahdolliset rajoitukset ruokavaliossa. Useiden infektioiden hoidosta on jo olemassa kansalliset Käypä hoito -suositukset, Huotari sanoo.

Aloita liikunta varovasti

Antibioottikuurin aikana Huotari ei suosittele urheilemista lainkaan.

‒ Jos kuurin loppumisen jälkeen potilas kokee itsensä terveeksi, voi liikunnan aloittaa varovasti ja fyysistä rasitustasoa lisätä asteittain, hän neuvoo.

‒ Omaa kehoa täytyy kuitenkin kuunnella tarkasti eikä fyysistä rasitusta saa koskaan olla liikaa. Liiallinen fyysinen rasitus voi hidastaa paranemista.

Bakteeri-infektioihin voi liittyä esimerkiksi komplikaatioita. Jos vointi huononee äkillisesti, Huotari suosittelee ottamaan yhteyttä heti lääkäriin.

Turhaan antibiootteja ei pidä syödä, sillä riskinä ovat usein ikävät sivuvaikutukset esimerkiksi mahasuolikanavalle.

Antibioottikuurin yhteydessä hyvänlaatuiset kehon bakteerit joutuvat koetukselle. Huotari suosittelee aina antibioottikuurin kaveriksi maitohappobakteereita. Ne tasapainottavat kehon mikrobikantaa.