Mitä pitää tehdä, jos kyy pääsee puremaan? Ja mistä pureman tunnistaa? Kysyimme asiantuntijalta yhdeksän kysymystä kyystä.

1. Voiko myrkyn imeä pois, kuten vanha kansa sanoo?

Ei. Kyyn puremalle ei saa tehdä kotona mitään, vaan on hakeuduttava lääkäriin. Puremakohtaan ei kannata edes koskea.

Lääkärissä potilaalle annetaan kortisonipistos tai vastamyrkkyä, ja lisäksi nesteytystä. Yleensä tilannetta seurataan sairaalassa vuorokausi tai kaksi.

2. Auttaako kyypakkaus?

Kyypakkaus sisältää pienen määrän kortisonia, jota käytetään kyyn pureman hoitoon. Kortisonin määrä kyypakkauksessa on kuitenkin aika pieni. Uusimman tutkimustiedon mukaan kyypakkauksesta ei ole hyötyä eikä haittaa, joten sen voi ottaa varalta. Tärkeämpää on hakeutua lääkäriin.

Tulehduskipulääkettä, kuten Buranaa tai aspiriinia, ei saa ottaa, sillä sekä kyyn myrkky että tulehduskipulääkkeet vaikuttavat munuaisiin. Parasetamolia voi käyttää.

3. Saako juosta äkkiä metsästä pois kyyn purtua?

Ei. Liikkuminen lisää verenkiertoa, joka auttaa myrkkyä leviämään. On tärkeää pysyä paikoillaan ja liikuttaa pureman saanutta raajaa mahdollisimman vähän. Jos raajan saa pidettyä koholla, niin hyvä.

Jos oireet tuntuvat lieviltä, ei ole pakko tilata heti ambulanssia: kaveri voi kantaa sinut autoon, ja lähdette yhdessä lääkäriin.

Mikäli olet yksin keskellä metsää etkä tiedä, mitä tehdä, istu ensin alas. Soita sitten hätänumeroon ja kysy ohjeita.

Jos puhelin ei toimi, koska ei ole kenttää tai akku on lopussa, on vain koetettava kävellä lähimmän tien reunaan ja liikutettava kipeää raajaa niin vähän kuin suinkin.

4. Voiko kyyn puremaan kuolla?

Kyllä, mutta siihen tarvitaan pisto kaulaan tai voimakas allerginen reaktio. Useimmiten oireet ovat lievempiä tai kohtalaisia: pistoskohdan turpoamista, ihon tummentumista, pahoinvointia, heikotusta ja päänsärkyä.

Lapsille ja vanhuksille kyyn purema on vakavampi kuin aikuisille. Vanhuksille siksi, että heidän yleiskuntonsa on heikompi, lapsille siksi, että he ovat pienempiä ja myrkky vaikuttaa heihin nopeammin. Jos siis kyy puree lasta tai vanhusta, soita heti hätänumeroon.

5. Turpoaako koko jalka?

Oireet vaihtelevat todella paljon. Aina ei tule juuri mitään oireita – kyy ei ole välttämättä sylkenyt myrkkyä elimistöön. Sekin vaihtelee, paljonko myrkkyä elimistöön on päässyt. Toisaalta joissakin tapauksissa koko jalka turpoaa ja tummuu.

6. Mistä kyyn pureman tunnistaa?

Tyypillisesti puremasta tulee pistoskohtaan kaksi vierekkäistä reikää: hampaanjäljet. Jos vain toinen hammas osuu ihoon, puremasta jää vain yksi jälki.

Aina kyyn puremaa ei tunne, mutta yleensä kyllä.

7. Onko jalka pureman jälkeen monta vuotta mustana?

Ei monta vuotta, mutta monta kuukautta kyllä. Kyyn myrkyssä on kudosta tuhoavaa ainetta, ja kehon toipuminen puremasta kestää pitkään.

8. Pureeko kyy usein?

Noin 50–150 ihmistä saa kyyn pureman vuosittain Suomessa, eli puremien määrä on melko pieni.

Kyy puree vain viimeisessä hädässä – se ei vaani ympäristössä odottamassa, että saisi puraista jotakuta.

9. Voiko kyyn pureman estää?

Kyyn pureman ehkäisemiseksi on hyvä käyttää saappaita, kun menee metsään. Toki kotipihallakin saattaa olla käärmeitä, eikä joka paikassa ole mahdollista kulkea kumpparit jalassa.

Koska kyyn puremasta voi saada jäykkäkouristusbakteerin, jäykkäkouristusrokotus on syytä pitää voimassa.

​Jutun asiantuntija: Yleislääkäri Miia Jansson, Pohjola Terveys

Pohjola Terveysmestari -palvelu on Pohjola Vakuutuksen asiakkaille tarkoitettu terveysneuvontapalvelu. Palvelussa sinua palvelevat kokeneet terveydenhuollon ammattilaiset joka päivä klo 7–23. 

Voit olla terveysmestariin yhteydessä, jos olet sairastunut, loukkaantunut tai oma tai lapsesi terveys mietityttää. Terveysmestarilta saat terveysneuvontaa, ensihoito- ja omahoito-ohjeita, diagnostisia arvioita ja tarvittaessa ajan lääkärin vastaanotolle. 

Lue myös:

Punkki puri – pitääkö olla huolissaan?

Punkin purema, ampiaisen pisto, paarman paukama – tunnistatko erilaiset pistokohdat?