Kesällä se on tuttua: iholla on yhtäkkiä punainen paukama, joka voi joko olla kutiseva tai hyvin kipeä. Mikä on päässyt pistämään tai puremaan, ja mitä pistoskohdalle pitää tehdä?

Tässä neuvot erilaisten pistoskohtien tunnistamiseen:

Ampiaisen tai mehiläisen pisto

Jos ampiainen tai mehiläinen pistää, sen yleensä tuntee, koska se sattuu. Iholla pisto on punainen ja kipeä paukama, usein selvästi kipeämpi kuin paarman purema ja isompi kuin hyttysenpisto. Pistokohdassa voi näkyä musta piste, joka on ampiaisen tai mehiläisen piikki.

Jos pistoksesta tulee vain pistoskohtaan punoitusta, turvotusta ja kipua, antihistamiini riittää hoidoksi. Myös särkylääke voi helpottaa oloa. Piikki kannattaa poistaa pinseteillä.

Jos pistokohta turpoaa ja sen ympärille tulee paukamia, tarvitaan vahvempaa hoitoa: antihistamiinin lisäksi kyypakkaus. Joskus harvoin ampiaisenpistosta voi tulla anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio. Reaktiossa voi esiintyä hengenahdistusta ja heikotusta, ja hengitysteiden lähelle voi muodostua turvotusta.

Tällöin tulee soittaa viipymättä hätänumeroon 112. Anafylaktiseen reaktioon tarvitaan adrenaliinipistos. Jos on kertaalleen jo saanut anafylaktisen reaktion, on tarpeen pitää adrenaliinikyniä aina mukana.

Paarman purema

Ampiainen pistää, paarma puree. Paarman puremassa ei koskaan näy keskellä mustaa pistettä eli piikkiä. Paarman purema muistuttaa ampiaisen pistoa, mutta se ei yleensä ole yhtä iso ja kivulias. Kutina voi olla kovaa.

Paarman puremaan pätee sama hoito kuin ampiaisenpistoonkin.

Punkin purema

Puutiaisen pisto ei tunnu miltään, siksi sitä on vaikea huomata. Pistokohta on helppo tunnistaa punkin puremaksi, sillä usein punkki on vielä kiinni ihossa.

Jos punkki on irronnut ihosta, pistokohta on vaikeampi tunnistaa. Yleensä pistokohdan ympärille tulee jonkin verran punoitusta. Jos kohdan ympärille tulee selvä rengasmainen ihottuma, kyseessä voi olla borrelioosi. Silloin on hakeuduttava lääkäriin.

Punkki poistetaan iholta punkkipihdeillä. Aseta pihtien leuat punkin ympärille ihoa vasten. Vedä punkki irti varovasti suoraan ylöspäin. Älä kierrä tai kiskaise, ja varo puristamasta tai litistämästä punkkia.

Lue myös: Kannattaako punkkirokote ottaa?

Hyttysen pisto

Hyttysen pisto on varmasti monelle tutuin ja helpoiten tunnistettava. Pisto nostaa iholle paukaman, joka on punainen ja kutiaa monilla paljon. Kutinan määrä on tosin yksilöllistä.

Kutinaa lievittämään voi käyttää esimerkiksi kortisonivoidetta tai ottaa antihistamiinilääkettä. Ole tarkkana annostuksen kanssa, sillä ikä ja terveydentila vaikuttavat annosmäärään. Apua annosteluun saa apteekista.

Lutikan purema

Ympäri vuoden sisällä viihtyvä seinälude tunnetaan hyvin, mutta myös lepakot ja linnut voivat olla luteen isäntiä. Mökkien ullakoilta, metsistä ja pihoilta voi siis saada luteita.

Lutikan puremat ovat suurin piirtein saman kokoisia kuin hyttysenpistot, mutta keskellä näkyy puremajälki. Puremat myös voivat olla tasaisena jonona tai ryppään kaltaisessa muodostelmassa, koska yksi kirppu voi vaeltaa iholla puremassa monta kertaa.

Lutikanpuremat kutisevat usein jonkin verran. Kortisoni ja antihistamiini auttavat myös lutikan puremiin.

Lintukirpun purema

Puistosta, metsästä tai takapihalta voi saada lintukirpun puremia. Kirput elävät linnunpöntöissä ja linnunpesissä.

Kirpun puremaa on vaikea erottaa lutikan puremasta – myös sen keskellä näkyy puremajälki, ja puremat voivat olla jonomaisena muodostelmana iholla.

Käärmeen purema

Kyykäärmeen puremaa ei ole aina helppo tunnistaa, ja käärme voi päästä puraisemaan myös huomaamatta. Tyypillisesti puremajäljessä on kaksi pientä reikää noin puolen sentin päässä toisistaan.

Oireet eivät ole samanlaiset kaikilla, ja sekin vaikuttaa, onko kyy päästänyt myrkkyä elimistöön ja miten paljon. Yleisiä oireita ovat kipu ja turvotus. Iho voi myös muuttua sinipunaiseksi. Lisäksi voi tulla pahoinvointia ja päänsärkyä tai samankaltaisia allergisia reaktioita kuin ampiaisen pistossa.

Jos epäilee kyyn puremaa, kannattaa hakeutua lääkäriin. Apua odotellessa raajaa kannattaa liikuttaa mahdollisimman vähän, jotta myrkky ei leviäisi pidemmälle elimistöön. Kyypakkauksen voi ottaa ensiavuksi.

Asiantuntija: Ihotautilääkäri Rita Tarkka Pohjola Terveydestä, lähteet: Terve.fi, Terveyskirjasto, Tohtori.fi

Lue myös:
Näin häädät kiusalliset ötökät

Tiestikö, että Pohjola Terveysvakuutuksella varmistat nopean hoitoon pääsyn ja parhaan mahdollisen hoidon sekä yksityislääkärillä että julkisessa terveydenhoidossa. Terveysvakuutuksen turvin voit keskittyä sairaudesta tai tapaturmasta toipumiseen ilman huolta suurista hoito- tai lääkekuluista.