Lasten rasitusvammat ovat ennaltaehkäistävissä, muistuttaa asiantuntija
Lasten ja nuorten rasitusvammoista on ollut viime aikoina runsaasti keskustelua mediassa. Pienten voimistelijoiden vammat voidaan ennaltaehkäistä lajikohtaisella voima- ja lihasaktivaatioharjoittelulla.
Lasten rasitusvammat tulevat yleensä lihasten kiinnityskohtiin, joissa on avoin kasvutumake, kertoo Pohjola Sairaalan Sporttimestari Veli-Matti Talonen.
– Tällaisia kasvunaikaisia, luontaisesti heikkoja kohtia lapsilla on muun muassa jalkaterissä, polvissa ja alaselässä, hän sanoo.
Kasvuvaiheen aikana liiallinen yksipuolinen harjoittelu altistaa rasitusvammoille, joita esiintyy eniten alaraajoissa. Kaikista lasten ja nuorten urheiluvammoista yleisimpiä ovat Osgood-Schlatterin ja Severin tauti.
Osgood-Schlatter liittyy voimakkaaseen pituuskasvuun ja sen oireita ovat polven rasituskipu, turvotus, kuumotus ja kosketusaran kyhmyn kasvaminen sääreen.
– Kipua tuntuu etenkin juostessa ja hypätessä. Hoitona on rasituksen ja etenkin kaiken iskutuksen vähentäminen, Talonen sanoo.
Severin taudilla tarkoitetaan akillesjänteen kiinnityskohdan kiputilaa kantaluussa. Se on Osgood-Schlatterin jälkeen toiseksi yleisin kasvuikäisen rasitusperäisistä vaivoista.
– Tyyppipotilas on 9–12-vuotias palloilua harrastava poika. Oireet kestävät muutamasta kuukaudesta jopa muutamaan vuoteen, mutta ne helpottavat jalan kasvun myötä, Talonen jatkaa.
Reagoi kipuun heti
Hyppääjän polvi on astetta vakavampi polven rasitusvamma. Veli-Matti Talosen mukaan vielä toistaiseksi ei ole löytynyt kuntoutuskeinoa, jolla hyppääjän polvi -diagnoosin saaneen lapsen jalasta saadaan yhtä hyvä kuin ennen vammaa.
Vielä harmillisempia ja huonosti kuntoutuvia ovat polven eturistisidevammat.
Voimistelussa tyypilliset selän alkavat rasitusmurtumat liittyvät Talosen mukaan toistuviin taaksetaivutuksiin, joita vielä pehmeät lannerangan nikamat eivät kaikilla lapsilla kestä yhtä hyvin. Myös alaselän luontainen notko eli lordoosi voi altistaa rasitusmurtumalle.
– Jääkiekkoa ja voimistelua harrastavista lapsista ja nuorista noin 90 prosenttia tuntee kauden aikana selkäkipua. Toisaalta selkäkivuista kärsii myös 65 prosenttia lapsista, jotka eivät harrasta minkäänlaista liikuntaa.
Jos kipua esiintyy, tärkeintä on, että siihen reagoidaan oikein. Aina kipu ei ole vaarallista, eikä se automaattisesti tarkoita sitä, että kaikki liikkuminen tulee opettaa.
– Oli kipu millaista tahansa, sen syy tulee selvittää. Jos kyseessä on rasitusvamma, kuntoutusjakson aikana voi yleensä tehdä monenlaista oheisharjoittelua, Talonen ohjeistaa.
Vinkkejä valmentajille
Palloilu- ja joukkuelajeissa suurin osa vammoista johtuu nuoren urheilijan oman liikehallinnan pettämisestä, eikä kontakteista muiden pelaajien kanssa.
– On tärkeää muistaa, että kerran venähtäneet nilkan tai polven nivelsiteet kymmenkertaistavat uuden venähdyksen riskin. Sama pätee muihin rasitusperäisiin tai tapaturman aiheuttamiin urheiluvammoihin. Sen takia niitä pitää pyrkiä välttämään kaikin käytettävissä olevin keinoin, Talonen toteaa.
Valmentajien esimerkin, tietotaidon ja käytänteiden merkitys urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä on keskeinen.
Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin Terve Urheilija -ohjelmaan kuuluva Sporttimestari-palvelu tarjoaa tutkittua tietoa ja käytännön taitoja urheiluvammoja ehkäisevän harjoittelun tueksi. Sporttimestarilta voi tilata maksuttomia seuravierailuja ja koulutuksia liikuntavammojen ehkäisyyn.
”Valmentajan vaihto” ulkopuoliseen vetäjään voi tuoda harjoitteluun uusia ideoita ja vinkkejä, Talonen muistuttaa.
– Sporttimestari on kiertänyt yli sadassa suomalaisessa urheiluseurassa. Olen pyrkinyt viemään seuroihin ja valmentajille viestiä siitä, kuinka tärkeässä roolissa alkulämmittely, sen aikana tehdyt alaraajojen lihasaktivaatioharjoitteet sekä säännöllinen lihaskuntoharjoittelu ovat lasten ja nuorten rasitusperäisten vammojen ehkäisyssä.
Koutsi, kiinnostaako sparraus? Ota yhteyttä Sporttimestariin!
Sporttimestari tarjoaa junnuvalmentajille ryhmissä koulutusta, jonka sisältö viimeistellään urheilulajin sekä kunkin ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan. Koulutuskerta on yleensä noin kolmetuntinen. Tapaaminen alkaa tunnin kestävällä luento-osuudella, jonka jälkeen tehdään yhdessä käytännön harjoitteet, käydään loppukeskustelu ja sovitaan jatkosta. Palvelu on junnuvalmentajille ja urheiluseuroille maksutonta. Se täydentää ja tukee muuta valmennuksellista kehitystyötä, jota liitot ja seurat jo tekevät. Sporttimestari-palvelun mahdollistavat Pohjola Vakuutus ja Pohjola Sairaala.
Sporttimestari Veli-Matti Talonen
Seuraa somessa! Instagram & Twitter @sporttimestari, www.terveurheilija.fi