Miten kesän ihovaivoja kannattaa hoitaa? Listasimme yleisimmät vaivat ja keinot niiden parantamiseen.

Taipeiden hiiva

Hiivat viihtyvät erityisen hyvin ihon kosteissa paikoissa. Kun lämpöisellä säällä taipeet hikoilevat ja hautuvat, myös hiiva voi lisääntyä. Ihon hiivan tunnistaa punottavasta, vuotavasta ihottumasta. Hiiva voi tulla esimerkiksi nivustaipeisiin, pakaravakoon, rintojen alle tai kainaloihin – kaikki paikkoja, jotka hikoilevat herkästi kesällä.

Ilmavat vaatteet auttavat ehkäisemään hiivaa. Hikoilevaan paikkaan voi laittaa ihotalkkia tai niin sanotun lakanataitoksen: leikkaa vanha, puhdas lakana suikaleiksi ja taittele suikaleet. Taitoksen voi pujotella varpaiden väliin tai laittaa esimerkiksi rintojen alle.

Osta apteekista ihon hiivan hoitoon erilaisia lääkerasvoja. Mikonatsoli (esim. Daktarin) tai mikonatroslin ja kortisonin yhdistelmä (Daktacort) toimivat useimmille. Keskustele lääkärin kanssa suun kautta otettavasta flukonatsolikuurista (esim. Difflucan). Jo puhjenneeseen hiivaan ei talkki toimi kovin hyvin.

Jalkasilsa

Jalkasilsa viihtyy paljailla lattioilla ja kosteassa, lämpimässä ympäristössä. Se tarttuu herkemmin kuivaan tai rikkonaiseen ihoon. Silsa iskee paljaiden jalkojen varpaiden väleihin helposti.

Silsan ehkäisemiseksi käytä sisällä ohuita sukkia ja kylpylässä omia tossuja. Tarkkaile varpaiden välejä, jotta huomaat silsan mahdollisimman aikaisin.

Varvasväleihin pesiytyneen silsan tunnistaa siitä, että iho on kuiva, kutiava ja hilseilevä, ja ihottuman reuna on koholla. Silsa paranee sienilääkkellä, terbinafiinilla.

Järvisyyhy

Tiesitkö, että Suomen kesässä on oikeasti mahdollista saada ihonsa alle ötököitä? Järvisyyhy on yököttävien vaivojen kiistaton kuningas. Uimavedessä voi elää pieniä matoja, loistoukkia, jotka tunkeutuvat uiskentelijan ihon läpi ja jatkavat luikerteluaan ihon alla.

Madot eivät pääse lisääntymään ihmisen kehossa, siksi ne kuolevat muutamassa päivässä. Vaiva on piinaava ja voi aiheuttaa sietämätöntä kutinaa. Järvisyyhy paranee itsestään, ja yleensä oireita kestää noin viikon ajan.

Märkärupi

Kesällä temmeltäessä ihoon tulee helposti naarmuja, ja hyttysenpistoja tekee mieli raapia. Märkärupi, ihon bakteeritulehdus, tarttuu herkästi ihoon.

Sen oireet ovat nimen mukaiset: märkivät rakkulat. Aiheuttaja on yleensä A-streptokokki tai Staphylococcus aureus. Usein tartunnan saa vaikka perheenjäseneltä, jolla on iholla märkärupi. Inha vaiva nimittäin leviää helposti kosketuksen välityksellä.

Aikuisille tulee rakkuloita yleensä nenän ja suun ympärille, sekä hiusrajaan ja käsiin. Lapsilla rupia tulee laajemmin vartalolle, varsinkin pakaroihin ja reisiin.

Märkärupi on tärkeä puhdistaa vedellä ja rasvata kahdesti päivässä. Lääkäri määrää tarvittaessa lisäksi antibioottikuurin. Hoidon aikana on tärkeää pestä käsiä usein. Pyyhkeet ja vaatteet tulisi pestä aina käytön jälkeen.

Ihottumat kasveista

Äiti ei turhaan varoitellut putkikasveista - niityllä kukkivista putkikasveista osa on myrkyllisiä ja aiheuttaa koviakin oireita. Jos pihatöitä tehdessä osuu vahingossa jättiputkeen, pitäisi suunnata sisälle ja pestä kasviin osunut ihon alue. Auringon UV-säteily käynnistää niin sanotun fytofotodermadiitin eli rakkulaisen, kivuliaan ihottuman, joka muistuttaa toisen asteen palovammaa.

Käytä ihottuman hoitoon kortisonivoidetta ja lisäksi kosteita kääreitä, joiden tekoon saa neuvoja apteekista. Rakkulat paranevat noin kuukauden kuluessa, mutta ne jättävät iholle tummia jälkiä, jotka haalenevat vasta muutaman vuoden jälkeen.

Rakot

Kesällä jalkoihin tulee helposti rakkoja. Ohut, kuiva iho on kaikkein herkin hankaumille, siksi jalkoja kannattaa rasvata paljon. Kenkiä sovittaessa voi jo tunnustella hankaako kenkä, tai tuntuuko se kovalta.

Jos tietää valmiiksi, mihin kohtaan rakot herkästi tulevat, kohdan voi suojata esimerkiksi rakkolaastarilla tai vaseliinilla. Kätevät päkiäpehmusteet tai pohjalliset auttavat.

Auringossa palanut iho

Auringossa palanut iho punottaa aluksi, ja sitten se hilseilee aivan kuin käärmeennahka kuoriutuisi. Ihoa ei saa raapia tai kuoria, vaikka tekisi mieli. Kipeimmillään auringonpolttama iho on noin vuorokausi auringossa olon jälkeen. Hellitä kipua kylmällä suihkulla ja kortisonivoiteella.

​Asiantuntija: Ihotautilääkäri Rita Tarkka Pohjola Terveydestä

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Terve.fi, Tohtori.fi

Lue myös:

Punkin purema, ampiaisen pisto, paarman paukama – tunnistatko erilaiset pistokohdat?

Punkki puri – pitääkö olla huolissaan?