Mistä tietää, että flunssa on paranemassa?
Lisää aiheesta
Flunssa leviää sitä helpommin, mitä enemmän ihmisiä on yhdessä. Mitä flunssan oireista ja hoidosta kannattaa tietää, ja milloin flunssa on paranemassa?
Mistä tietää, että flunssa on paranemassa? Flunssan oireet voivat joskus tuntua aaltoilevan: jo paranemassa oleva flunssa paheneekin yllättäen. Syynä voi olla uusi virusinfektio. Yhdestä virusinfektiosta toivuttuaan ihminen voi saada saman tien uuden taudin, jolloin olo heikkenee taas. Tällöin puhutaan usein pitkittyneestä flunssasta, vaikka kyseessä on useampi virustauti.
Flunssaa hoidetaan levolla ja oireiden mukaisella lääkityksellä. Flunssa on paranemassa, jos oireista on jäljellä enää yskä. Se kestää yleensä pisimpään, jopa useiden viikkojen ajan. Joskus flunssaan voi liittyä jälkitautina esimerkiksi poskiontelo- tai korvatulehdus ja jopa keuhkokuume.
Virusinfektiot ovat tartuttavimmillaan pari päivää ennen ja jälkeen oireiden alkamisesta.
Yskästä tulee huolestua, jos siihen liittyy verta, hengästymistä tai voinnin heikkenemistä. Jos kuume nousee uudelleen, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Virusinfektiot ovat tartuttavimmillaan pari päivää ennen ja jälkeen oireiden alkamisesta.
Flunssasta paranemista ei voi nopeuttaa, vaan tauti paranee omassa tahdissaan. Vanha sanonta tietää: "Hoitamaton flunssa kestää 14 päivää, hoidettu flunssa kaksi viikkoa."
Oireita on silti mahdollista lievittää. Levon lisäksi oloa voi parantaa särkylääkkeillä ja kuumilla juomilla. Riittävä nesteytys onkin ensiarvoisen tärkeää.
Tukkoista oloa saattavat helpottaa nenäsuihkeet ja limaa irrottavat lääkkeet. Yskänlääkkeiden käyttöä ei nykyisin suositella, koska niiden teho on kiistanalainen. Yskänärsytystä voi lievittää esimerkiksi hunajateellä yli 1-vuotiailla.
Mistä tietää, voiko töihin palata?
Työhön paluuta suositellaan vasta, kun ei ole enää kuumeinen. Kuumeessa on tärkeää levätä kotona. Usein ohjeistetaan odottamaan yksi kuumeeton päivä kotona. Paluu työpaikalle riippuu paljon työtehtävistä: etätöissä työpäivää voi keventää voinnin mukaan, kun flunssa on paranemassa. Jos oireena on lievää yskää ja nuhaa, töihin voi yleensä palata.
Jos ääni on kähisevä, puhumista kannattaa välttää. Flunssa ei pahene sähköpostien kirjoittamisesta tai lukemisesta, mutta huonovointisena tai kuumeessa keskittyminen saattaa olla vaikeaa. Jos työ on fyysisesti vaativaa, on tärkeää muistaa levätä pidempään.
Juttua varten on haastateltu Terveystalon johtavaa työterveyslääkäriä Anita Riipistä ja työterveyshuollon erikoislääkäriä Toni Vänniä.