Kiukkulihaksen aiheuttama kipu

Niin sanottu kiukkulihas eli noidannuolilihas on tärkeä lihas, joka antaa tukea keskivartalolle, luo pohjaa ryhdille ja osallistuu lantion kohottamiseen. Se alkaa lantiosta suoliluusta ja jatkuu alimpaan kylkiluuhun.

Lihas jää helposti huoltoa vaille, koska sitä on vaikea venyttää ja harjoittaa tarkasti. Istuessa se menee helposti jumiin. Sitten käy perinteisesti: yrittää nostaa kynää lattialta, ja seurauksena on paha kramppi. Tulee toispuoleinen, vääntävä alaselkäkipu eli noidannuoli.

Joskus kehittyy myös niin sanottu valeiskias, eli kipu säteilee pakaran ylitse reiden ulkosivulle ja siitä alas. Oireista kuitenkin puuttuvat tuntopuutokset ja lihasheikkoudet, joita välilevytyrässä usein esiintyy. Kipu voi tuntua todella rajoittavalta, ja selän oikaisu on vaikeaa.

Jumissa olevat ulkofileet

Selän pinnalliset ojentajalihakset voivat olla jumissa, eli selkä väsyy ja puutuu. Kipu ei mitenkään erityisesti erotu jollain tietyllä pienellä alueella. Ongelman tunnistaa siitä, että selkä alkaa vähitellen väsyä iltaa tai viikonloppua kohti. Tällainen selän jumi johtuu usein siitä, että ei ole juuri harrastanut liikuntaa, tai on ainakin istunut paljon.

Pakaroista johtuva kipu

Joskus alaselässä tuntuva kipu onkin pakarakipua. Kipu voi olla tylpän jomottavaa, juilivaa tai epämääräistä. Tyypillisesti kipu liittyy siihen, että on kävellyt laiskasti, jolloin takareisi ja pakara eivät saa rasitusta. Jos ongelma on vasta alkanut, liikkuminen yleensä helpottaa kipua, mutta jos kipua on jatkunut jo pitkään, se voi tuntua sekä levossa että liikkeessä ja tuntua todella häiritsevältä.

Nikamalukot

Usein kyse on äkillisesti alkavasta kivusta, joka tuntuu kuin puikolla työnnettäisiin rangan alueella. Syyllinen on niin sanottu fasettinivel eli nivel, joka ohjaa selän kiertoliikettä.

Kun epäilee nikamalukkoa, kannattaa mennä OMT-fysioterapeutille tai jollekin muulle manuaalisiin tekniikoihin kouluttautuneelle asiantuntijalle: esimerkiksi napropaatille, osteopaatille tai kiropraktikolle. Yleensä 1–3 hoitokäyntiä palauttaa tilanteen normaaliksi ja estää oireen kroonistumisen.

Välilevytyrä

Yleinen väärinkäsitys on, että selkäkipu johtuu tietysti välilevytyrästä, ja sitten joutuu tai pääsee leikkaukseen. Esimerkiksi noidannuolikipu tai fasettilukko voi muistuttaa paljon välilevytyrän aiheuttamaa kipua. Leikkausta edellyttävä välilevytyrä on kuitenkin suhteellisen harvinainen.

Toimi näin, kun paha selkäkipu yllättää

Kun selkäkipu tuntuu sietämättömältä, ota Panadolia tai Buranaa kolmesti päivässä 3–5 päivän ajan. Jos kipu ei lähde rauhoittumaan, varaa aika fysioterapeutin suoravastaanotolle. Et tarvitse siihen lääkärin lähetettä.

Fysioterapeutilla on hyvä käsitys selän erilaisista ongelmista. Yleensä perusteellinen tutkimus ja tieto oireista kertoo luotettavasti ja tarkasti, mistä on kyse. Useimmiten ei tarvita kuvantamistutkimuksia, kuten röntgeniä tai magneettikuvaa.

3 jumppaliikettä selkävaivojen ehkäisemiseen ja hoitoon

Jumppaamalla ehkäiset selkäkipua, testaat oman selän kunnon ja myös hoidat jo olemassa olevaa selkäkipua, joka ei vielä tunnu sietämättömältä. Selkäkivun kanssa kannattaa liikkua eikä jämähtää paikalleen! Nämä kolme liikettä parantavat jumeja lihaksista ja tekevät selästä liikkuvamman – toista liikkeet joka päivä.

1. Valakyykky harjanvarrella

Liike parantaa kokonaisvaltaisesti selän ja yläkropan liikkuvuutta. Seiso hartioiden levyisessä haara-asennossa ja ota jumppakepistä leveä ote. Nosta kädet suoriksi kohti kattoa, hieman pään taakse.

Kyykkää alas ja ylös, mutta vain niin syvälle kuin pystyt ilman, että vartalo lähtee kumartumaan eteenpäin.

Jo 4–6 kyykkyliikettä on hyvä määrä.

2. Selän venytys istuen

Mene lattialle tai tuolille istumaan. Laita jumppakeppi hartioiden päälle niskan taakse. Ota käsillä leveä ote ja pidä selkä suorana.

Kierrä selkää sivulle kuin korkkiruuvia niin pitkälle, kuin pystyt. Pidä venytys kahden sisään- ja uloshengityksen ajan. Tee sitten sama toiselle sivulle. Toista 10 kertaa molemmille sivuille.

Liike tehdään istuen siksi, että liikkeessä ei silloin pysty huijaamaan yhtä helposti kuin seisoessa. Seisten me usein kompensoimme liikkumisen rajoituksia jaloilla tai lantiolla.

3. Kyljen ja noidannuolilihaksen venytysliike

Seiso selkä seinää vasten. Laita kädet suoriksi seinälle, kämmenpuoli alaspäin ja pikkurillit vasten seinää. Siirrä ylävartaloa vähän jommallekummalle sivulle.

Tarkista, että takapuoli, hartiat, takaraivo, olkapäät ja kyynärvarret pysyvät seinässä. Lähde sitten taivuttamaan vartaloa vyötärön kohdalta pidemmälle alaspäin sivulle. Anna olla muutaman hengityksen ajan, nouse rauhallisesti ylös ja tee sama toiselle sivulle.

Toista viisi kertaa molemmille sivuille.

Asiantuntija: Fysiatrian erikoislääkäri Veli-Pekka Valkonen Pohjola Terveydestä.