Selkä on niin kipeä! Tuleeko siitä enää koskaan normaalia?
Nuorikin aikuinen voi saada selkävaivan. Onneksi kipu ei kuitenkaan yleensä kestä lopun elämää.
Selkä venähti – voi ei, tuleeko siitä enää koskaan normaalia? Fysiatrian erikoislääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Hanna Junttila Oulun Pohjola Sairaalasta tarkentaisi ensin, mitä kukin mieltää selän venähtämiseksi.
– Varsinaiset selän venähtämiset ovat harvinaisia. Ne ovat sellaisia, että jokin lihas tai ligamentti on venähtänyt, Junttila sanoo.
Monet kuitenkin mieltävät esimerkiksi välilevyn pullistuman oireet selän venähdykseksi. Niistä suurin osa paranee noin kuudessa viikossa, mutta joillekin jää niistä kipuilua tai aaltoilua. On kipeitä ja kivuttomia vaiheita, joihin voi kuitenkin onneksi vaikuttaa liikunnalla ja parantamalla selän liikeratoja.
"Selkä ei kestä"
Selän rasitusmurtumat ovat yksi nuorten urheilijoiden selkävaivojen ryhmä. Niissä oleellista on, miten nopeasti ne diagnosoidaan ja hoidetaan. Ongelmana on, että moni sinnittelee eikä tule lääkäriin.
– Murtuma ehtii silloin kehittyä hankalammaksi. Lisäksi jos lievästikin kipuilevaa selkää alitajuisesti varoo, alkaa tulla liikehäiriöitä ja virheellisiä liikemalleja. Niiden purkaminen on sitä vaikeampaa, mitä pidempään ne ovat ehtineet olla, ja ne voivat edelleen pahentaa murtumaa.
Usein törmää tuttuihin, jotka ovat nuoria ja aktiivisia, mutta eivät voi tehdä jotain, koska selkä ei kestä. Junttila vahvistaa, että selkävaivat ovat yleisiä nuorillakin, eivät vain keski-ikäisillä. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia kaikista suomalaisista kärsii selkävaivoista jossain vaiheessa elämäänsä!
Kipu voi tulla mistä vain selän rakenteesta, kuten lihaksista, hermorakenteista tai nivelsiteistä, tai se voi johtua monesta aiheuttajasta yhtä aikaa.
– Magneettikuvissa nähdään, että välilevyrappeumat ovat äärettömän yleisiä. Niitä on enemmän iäkkäillä, mutta niitä näkyy myös nuorilla. Mutta kuvissa näkyvät välilevyrappeumat eivät suinkaan aina ole potilaan selän kivun syy.
Selän välilevyjen huononeminen ajan saatossa on luonnollista, samalla lailla kuin ihon vanheneminen. Oireiselle välilevyrappeumalle altistavat ääripäät eli täydellinen passiivisuus ja toisaalta äärimmäinen rasitus.
Nuku hyvin
Miten selkävaivoja sitten voi ehkäistä? Kannattaa pyrkiä normaalipainoon ja pitää lihakset kunnossa, välttää tupakointia ja nukkua tarpeeksi. Nikotiini on selälle erityinen pahis, koska se supistaa verisuonia selän alueella ja heikentää selän rakenteiden ravintoaineiden ja hapen saantia.
Jos selkä on jo alkanut oireilla, kannattaa silti pysyä aktiivisena ja elää arkielämää niin normaalisti kuin pystyy.
– Kannattaa pysyä pienessä liikkeessä ja välttää raskaita, eteen kumartumista tarvitsevia nosteluita. Lyhyet kävelylenkit kannattaa aloittaa heti, kun pystyy. Kaikki liikunta tehostaa aineenvaihduntaa selän alueella ja parantaa ryhtiä ja lihasten liikehallintaa.
Fysioterapeutti voi auttaa, jotta löytyy kivuttomat liikkumisen muodot, joilla lihaksia saadaan aktivoitua. Kun lihasten liikeradat saa kunnolla kuntoon, aiemmin kivuliaat asiat voivat muuttua täysin kivuttomiksi.
Unen merkitys on selkävaivoissakin tärkeä, koska unen aikana kehon omat, kipua lievittävät hermojärjestelmät aktivoivuvat. Jos uni jää huonoksi, kipu voi tuntua voimakaampana.
– Joskus voidaan ottaa kipulääkkeitä, jotta kipu rauhoittuu sen verran, että päästään uneen. Sen jälkeen kehon oma kivunlievitys astuu mukaan.
Joskus selkävaivat pitkittyvät, ja iskee epätoivo – onko tämä tällaista koko loppuelämäni?
– Yleensä ei ole koko loppuelämää. Kipu voi olla joitakin viikkoja tai kuukausia. Kun jaksaa sitkeästi tehdä töitä kuntouttamisen eteen, tilanne yleensä rauhoittuu.