Ensin huonot uutiset: vallitsevan taloustilanteen takia kesätöitä on entistä vaikeampi saada. Toisaalta talouden käänne parempaan voi vaikuttaa nopeastikin avautuvien kesätyöpaikkojen määrään. Näin arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto.

Mikkeliläinen Veeti Herranen, 17, on silti toiveikkaissa tunnelmissa. Hänellä on kesätyökokemusta kahdelta edeltävältä kesältä ja toiveissa on työ myös ensi kesäksi.

– Tänään viimeksi laitoin hakemuksen menemään, niitä pitää olla aktiivisesti laittamassa. Kyllä se sinnikkyys vain ratkaisee. Osa paikoista tulee hakuun jo tammikuussa, ja ne menevät nopeasti. Toisaalta osa paikoista avautuu vasta huhtikuussa, hän sanoi tammikuun lopussa.

Yksi syy toiveikkuuteen on se, että Herranen täyttää huhtikuussa 18 vuotta. Se on edellytys monelle kesätyölle. Tänä vuonna Herranen hakee kesäksi oman alansa töitä: hän suorittaa sähköalan ja lukion kaksoistutkintoa.

CV:ssä osaamisen kuvaaminen on tärkeää varsinkin, jos ei ole työkokemusta.

Lisäksi Herranen harrastaa jääpalloa ja valmentaa nuorten ryhmiä vapaaehtoisesti. Voisi kuvitella, että kiirettä pitää.

– Kun hommat tekee ajallaan, ei opiskelu ole raskasta. En osannut päättää, haluanko opiskella sähköalaa vai mennä lukioon, joten päätin mennä molempiin. Nykypäivänä on hyvä olla mahdollisuuksia.

Toistaiseksi Herranen ei ole miettinyt, mitä hän aikoo tehdä valmistuttuaan. Ehkä jatkaa opiskelua, mutta sen näyttää tulevaisuus.

– Ensin hoidetaan koulut ja armeijat alta pois, tässä on vielä hyvin aikaa miettiä.

Raviradan kentän hoitaja

Ensimmäisen kesätyönsä Herranen sai 15-vuotiaana. Hän haki töitä Mikkelin kaupungin liikunta-alueiden hoitajana ja sai paikan.

– Hyvästä CV:stä oli paljon hyötyä. Isosiskoni auttoi sen tekemisessä, hänellä oli kesätyökokemusta.

CV:ssä pitää Herrasen mukaan kertoa itsestään ja siitä, mitä osaa. Osaamisen kuvaaminen on tärkeää varsinkin, jos ei ole työkokemusta. Silloin kannattaa mainita myös tet-kokemuksesta. Kuva on Herrasen arvion mukaan CV:ssä hyvä lisä.

Hän kirjasi ansioluetteloon vahvuuksiaan: vuorovaikutustaidot ja reippaus. Työhaastattelua ei ollut, vaan paikka irtosi hakemuksen perusteella netin kautta. Työhön kuului raviradan kentän kastelua, roskien keräämistä ja paalien siirtämistä.

Veeti Herranen
Herranen nimeää yhdeksi vahvuudekseen reippauden. Kun hän on hakenut kesätöitä Mikkelissä, hän on käynyt sen jälkeen paikan päällä esittäytymässä.

Tehtävä tarjosi vain yhden yllätyksen:

– Se oli mukavampaa kuin odotin. Sain viettää aikaa kivan työkaverin kanssa.

Työt alkoivat aamulla seitsemältä ja päättyivät puoli neljältä, perjantaisin puoli kahdelta. Herääminen ei ollut hänelle vaikeaa.

– Se oli vain tunti aikaisemmin kuin kouluaamuina. Ei se tuntunut pahalta.

Kesätyö OP:n kautta

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta työllistyy vuosittain yli 2000 nuorta. Viime kesänä Herranen sai töitä OP Suur-Savon kesätyökampanjan kautta.

Herranen pääsi vetämään lapsille Mikkelin Kampparien kahden viikon mittaista jääpalloleiriä. Toinen ryhmä koostui kuudes- ja seitsemäsluokkalaisista, toisessa ryhmässä oli lapsia ensimmäisestä viidenteen luokkaan.

– Minulla oli aikaisempaa kokemusta lasten ohjaamisesta jääpallotapahtumissa. Myös muutama joukkuekaverini oli vetämässä leiriä, joten meillä oli hyvä tiimi.

Melkein jokaisen täytyy tehdä töitä, että tulee toimeen. On hyvä nähdä nuoresta pitäen, minkälaista se on, ettei se tule yllätyksenä.

Kokemus oli mukava, ja Herranen oppi työssä vuorovaikutustaitoja. Hän oivalsi, että lapset, kuten kaikki ihmiset, ovat erilaisia: yhdelle toimii kädestä pitäen opastaminen, toinen haluaa vain suullisia neuvoja.

Ikäerot pienempien lasten ryhmässä eivät haitanneet, vaan leiriläiset tulivat hyvin toimeen keskenään.

– Parasta oli nähdä, miten paljon lapset ehtivät kehittyä yhden viikon aikana.

Haastavinta oli oman päivän suunnittelu. Vetäjät olivat päättäneet, että jokainen suunnittelee yhden leiripäivän alusta loppuun asti. Toisaalta siinäkin auttoi kokemus aiemmista jääpallotreeneistä.

Reippautta ja halua tehdä asioita

Herrasen mielestä kesätöiden tekeminen on tärkeää siksi, että oppii arvostamaan työtä ja saa siitä käytännön kokemusta.

– Melkein jokaisen täytyy tehdä töitä, että tulee toimeen. On hyvä nähdä nuoresta pitäen, minkälaista se on, ettei se tule yllätyksenä.

Hänen kaverinsa ovat jopa perustaneet pienyrityksiä, joiden kautta he tekevät esimerkiksi pihatöitä ja pieniä rakennushommia. Moni on halunnut tukea nuoria yrittäjiä. Toistaiseksi Herranen ei ole oman yrityksen perustamista harkinnut, vaikka se olisikin helppoa modernien laskutuspalveluiden ansiosta.

Miten hän neuvoisi muita, jotka etsivät kesätöitä?

– Olkaa sinnikkäitä ja rohkeita. Yksi hyvä nyrkkisääntö on käydä paikan päällä esittäytymässä sen jälkeen, kun on laittanut hakemuksen. Silloin jää paremmin mieleen.

Veeti Herranen kävelee koulun käytävää pitkin.
Veeti Herranen on kesätyöntekijänä jo konkari. Työt ovat olleet erilaisia, mutta molemmissa on auttanut hyvä asenne.

Herranen tiedostaa, ettei tämä välttämättä isoissa kaupungeissa aina onnistu, mutta sen sijaan voi myös soittaa perään, jos hakupaikasta ei ala kuulua.

Minkälaisia taitoja kesätöissä sitten vaaditaan?

– Reippautta, halua tehdä asioita ja sitä, ettei jännitä liikaa. Että tulee toimeen työkaverien kanssa ja on mukava tyyppi, Herranen tiivistää.

Hänellä ei vielä ole unelmia tulevaisuuden suhteen. Koska Mikkeli on pieni kaupunki, Herranen voisi nähdä itsensä asumassa isommassa kaupungissa, jossa olisi enemmän työpaikkoja.

– Luultavasti menen jonnekin opiskelemaan ja saan sen kautta jonkun hyvän ammatin. Näillä pääsee jo pitkälle.