Vuonna 2006 perustetun Tammelalaisen M. Aaltonen Ky:n rekat ja jakeluautot ovat tuttuja näkyjä kotimaakunnassaan maanteillä, mutta käytännössä ajoreitit risteilevät tarpeen mukaan muuallakin Lounais- ja Etelä-Suomessa.

Perheyrityksen tärkeimpiä ”leipäpuita” ovat panimo- ja meijerituotteiden sopimuskuljetukset. Niiden lisäksi asiakkaina on rakennusliikkeitä, yrityksiä ja yksityishenkilöitä, joille M. Aaltonen hoitaa tarpeen mukaan mm. jätelavat, nosturipalvelut, ylileveät erikoiskuljetukset, sorat, murskeet, hiekat ja mullat.

Yrittäjäpariskunta Mikko ja Eveliina Aaltosen lisäksi yritys työllistää kahdeksan vakituista kuljettajaa ja tekee lähes miljoonan euron liikevaihtoa. Henkilökunnan ikärakenne on toimiala huomioiden varsin nuorekas, sillä ikähaarukka on yrittäjä itse mukaan lukien 25–50-vuotta.

Tämä näkyy Mikko Aaltosen mukaan vähäisinä sairauspoissaoloina, vaikka töitä tehdään pääosin kahdessa vuorossa ja myös viikonloppuisin.

– Jotain pieniä nyrjähdyksiä ja kaatumisia tässä hommassa sattuu aina, mutta alalle yleisiltä tuki- ja liikuntaelinvaivoilta on vältytty lähes täysin, hän toteaa.

Mikko Aaltonen
Mikko Aaltosen mukaan työturvallisuus ja oikeat työskentelytavat ovat tärkeä osa työhyvinvointia.

Uusi tulokas pääsee kokeneemman oppiin

Yhtenä tärkeänä tekijänä on yrittäjän mukaan se, että oikeat ja turvalliset työtavat opetetaan uusille tulokkaille heti ensimmäisinä työpäivinä. Parhaiten se onnistuu kokeneemman kaverina tien päällä.

– Etenkin jakeluauton kuljettamiseen liittyy paljon myös lastaamista, rullakkojen vetoa ja tuotteiden kantamista. Kyse on tekniikkalajista, jossa etenkin selkä ja olkapäät ovat kovilla, jos niksit eivät ole hallussa, Aaltonen toteaa.

Muutama viikko kokeneemman konkarin matkassa on hänen mukaansa tärkeä osa myös henkistä työhyvinvointia. Näin uusi tulokas pääsee sujuvasti mukaan uuteen työporukkaan ja sen arkeen.

– Meillä kaveria ei tosiaan jätetä. Jos mieltä painavat murheet, ei työkään suju entiseen malliin, Aaltonen muistuttaa.

Jakeluautojen kuljettaminen on usein työtä kelloa vastaan. Päivittäiset aikataulupaineet tunnistetaan myös Tammelalaisyrityksessä, mutta niille ei kuitenkaan anneta liiaksi ohjausvaltaa.

M. Aaltonen Ky
M. Aaltonen Ky:ssä uuden kuskin perehdyttää kokeneempi kuski. Samalla uusi työkaveri pääsee luontevasti mukaan työyhteisöön.

– Välillä on totta kai kiireisiä päiviä, mutta periaate on, ettei töitä tehdä liian paineen alla. Jos maantiellä ja lastauslaitureilla mennään koko ajan täyttä päätä, sattuu helposti myös vahinkoja. Meillä perusohjeena on, että turha kiire pois, Aaltonen muistuttaa.

Kuljettajat ajavat pitkälti nimikkoreittejään vakioasiakkaille. Tarjolla on kuitenkin myös työkiertoa, jos kaipaa maisemiin ja työkohteisiin välillä vaihtelua.

– Vuosien varrella on tarjottu myös erilaisia kuntoilu- ja muita etuja, mutta niitä ei ole lopulta koettu kovinkaan tarpeelliseksi. Leppoisa yhdessäolo ja yhteiset illanvietot pari kertaa vuodessa tuntuvat virkistävän riittävästi, yrittäjä naurahtaa.

Hyvä maine helpottaa myös rekrytointeja

Viesti kuljetusliikkeen hyvästä työilmapiiristä näyttää kantautuneen myös alan ammattilaisten korviin. Monesta muusta alan yrityksestä poiketen Aaltoset ovat saaneet avoimina olleisiin paikkoihin aina lukuisia hakemuksia.

Myös sopivat kandidaatit on saatu rekrytoitua nopeasti.

– Tärkeällä sijalla henkilöstön viihtymisessä ja jaksamisessa on totta kai myös kalusto, joka pyritään pitämään kohtuullisen tuoreena ja hyvässä kunnossa. Se on kuitenkin kuljettajien päivittäinen työkalu ja työympäristö, Mikko Aaltonen muistuttaa.

Viime kädessä vastuu hyvästä työilmapiiristä ja työhyvinvoinnista on porukalla itsellään. Tässä suhteessa nuori kuljettajapolvi on Aaltosen mukaan alati fiksumpaa.

– Turha ”äijäily” on jäänyt alan ammattilaisilta jo pois. Se näkyy esimerkiksi turvavarusteiden tinkimättömässä käytössä, turhan riskinoton välttämisessä, vastuunotossa sekä hyvässä ja ystävällisessä palveluasenteessa niin asiakkaiden kuin työkavereiden suuntaan. Siksi tästä porukasta haluaakin pitää huolta kuin omasta perheestä, Aaltonen vakuuttaa.

Olemme tukenasi alusta lähtien yrittämisen eri vaiheissa. Saat kauttamme kattavat vahinko- ja työeläkevakuutuspalvelut sekä pankkipalvelut, ja asiantuntijamme auttavat ennakoimaan liiketoimintasi käännekohtia. Lue lisää.

Lue, miten voit edistää työhyvinvointia yrityksessäsi ja ennaltaehkäistä ongelmia