Työntekijöiden emotionaaliseen hyvinvointiin kiinnitetään työpaikoilla huomiota enemmän kuin koskaan aiemmin, vahvistaa Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Ari Väänänen.

Hänen mukaansa suurin syy sille on työn muuttuminen.

‒ Ihmiset tarvitsevat nykyisin erilaisia sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja verkottuneessa työssään. Tällaiset taitovaatimukset korostavat henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä, Väänänen kertoo.

Keskustelu työhyvinvoinnista ei ole Väänäsen mukaan pelkkää sanahelinää, vaan valtaosassa yrityksiä on ymmärretty henkisen pääoman merkitys työn tuottavuuden kannalta.

Toisaalta työn vaatimukset ja paineet ovat muuttuneet ja pakottaneet yritykset tarjoamaan mitä mielikuvituksellisempia työhyvinvointia tukevia palveluita. Mutta onko niistä todellista hyötyä?

Mainostoimisto Ilme ja ohjelmistotalo Anders Innovations kuuluvat tutkitusti Suomen parhaiden työpaikkojen joukkoon. Molemmat pk-yritykset on palkittu jokavuotisessa Great Place to work -kilpailussa.

Miten palkitut yritykset pitävät huolta työhyvinvoinnista?

Riku Voipio, johtaja, Anders Innovations

”Kaikki lähtee luottamuksesta henkilöstön ja johdon välillä. Kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat, ja jokaisen parannusehdotuksia kuunnellaan. Yleensä muutokset koskevat arjen pieniä asioita, kuten näyttöpäätteitä tai työvälineitä.

Olemme pyrkineet luomaan yhteisöllisen työpaikan, jossa työntekijä voi halutessaan viettää myös vapaa-aikaansa. Meillä on pöytäfutis, pelikonsoleita ja liikuntakerhoja. Järjestämme myös joka viikko after workin ja aamupalan molemmilla toimistoilla.

Ohjelmistoalalla työhyvinvointiin panostetaan lähes poikkeuksetta. Se kannustaa myös meitä Andersilla keskittymään työntekijöiden viihtyvyyteen ja jaksamiseen. Haluamme osoittaa, että työpaikalla voi olla hauskaa.

Haluamme sitouttaa työntekijämme ja pitää heidät tyytyväisinä palkkalistoillamme pitkään. Ohjelmistoalalla osaajista käydään kovaa kilpailua. Ollaksemme kilpailukykyisiä johdon on tiedettävä, miten alaisilla menee.

Tarkkailemme työntekijöidemme tyytyväisyyttä joka viikko järjestettävällä kyselyllä, johon vastataan hymyilevällä tai surullisella naamalla. Jos huomaamme tuloksissa jotain hälyttävää, otamme asian esille yhteisessä aamiaishetkessä. Jos surullisia naamoja on tullut, käymme läpi syyt tuntemusten taustalla. Painotan kuitenkin, että tällaisia tilanteita sattuu vain harvoin.

Vuosittain toteutamme myös muita työhyvinvointia mittaavia tutkimuksia. Haluamme, että saapuminen töihin herättää työntekijässä joka päivä jes-elämyksen. Silloin tulos ja tehokkuus näkyvät myös työn jäljessä.

Lähdemme työhyvinvoinnissa liikkeelle siitä, että Anders on paras paikka työskennellä. Työpaikkaa on kehitettävä koko ajan ja aina löytyy, mistä parantaa. Tämä projekti ei ole koskaan valmis.”

Jenni Lindström, projektikoordinaattori, Ilme

”Henkilöstöämme koulutetaan ahkerasti, ja Ilme tarjoaa kaikille esimerkiksi työnohjausta. Sparrauksen avulla jokainen oppii uusia työskentelytapoja ja näkee paremmin työn kuormittavuuden.

Työskentely markkinointitoimistossa on kiireistä ja stressaavaakin. Paineiden poistamiseksi ja niistä selvitäksemme työhyvinvointiin ja työpaikan ilmapiiriin on pyritty vaikuttamaan mahdollisimman monilla keinoilla.

Kysymme työntekijöiltä joka kuukausi palautetta ja tuntemuksia Ilmeen fiilisbarometrin avulla. Näin pysymme hyvin perillä siitä, missä yrityksessä mennään ja varmistamme sen, että työntekijät viihtyvät. Kuukausittaisen kyselyn lisäksi mittaamme työhyvinvointiamme myös vuositasolla.

Ilmeellä kannustetaan yhteisöllisyyteen. Esimerkiksi syntymäpäivät ja juhlapyhät muistetaan. Sen lisäksi on koko toimiston tapahtumia, kesäpäiviä ja yhteisiä kilistelyhetkiä. Saatamme myös käydä kokeilemassa kalliokiipeilyä, laitesukellusta tai boulderointia.

Lisäksi Ilme maksaa osansa ottelu- tai konserttilipuista, jos lähdemme vapaa-ajalla katsomaan jotakin isommalla porukalla. Saamme myös liikunta- ja kulttuuriseteleitä.

Olemme halunneet pitää johtoportaamme keveänä ja näin säilyttää keskusteluyhteyden. Panostukset työhyvinvointiin ja positiivinen ilmapiiri ovat mahdollistaneet sen, että vaikeissakin tilanteissa jokainen työntekijä uskaltaa avata suunsa. Kun lisäksi johto ottaa hyvin muutosehdotuksia vastaan, siitä syntyy tunne, että työnantaja välittää.

Meillä on pieniä tiimejä ja pohdimme viikoittain tehokkuuttamme ja työn tuottavuutta.

Pidämme kiinni arvoistamme. Uskomme, että omalla toiminnalla ja sillä, että uskaltaa ajatella pääsee pitkälle.”

Tutustu OPn yrityksille tarjoamaan työhyvinvointikartoitukseen tästä.