1. Julkinen, yksityinen vai vakuutus?

Työntekijä ja yrittäjä ovat työterveyshuollon suhteen usein eriarvoisessa asemassa. Työntekijälle työnantaja tarjoaa tietyt lakisääteiset ja työehtosopimuksessa määritellyt palvelut. Yrittäjä on terveydenhuollon suhteen omillaan.

Jos olet yrittäjä etkä järjestä itsellesi työterveyshuoltoa, kuulut julkisen terveydenhuollon piiriin. Voit tietenkin käyttää myös yksityisiä terveyspalveluita. Niiden etu on yleensä nopeampi hoitoon pääsy kiireettömissä tilanteissa.

Jos sinulla on usein tarvetta terveyspalveluille, esimerkiksi jonkin toistuvan vaivan takia, voi olla kätevintä valita yksityinen, kiinteähintainen sairausvakuutus. Kilpailuta vakuutusyhtiöt ja vertaile tarjouksia keskenään. Niiden välillä saattaa olla merkittäviä eroja ehdoissa ja korvaussummissa. Halvin vakuutus ei ole välttämättä paras. Vakuutusturvan sisällöllä ja siihen liittyvillä palveluilla on suurempi merkitys.

Yrittäjän lakisääteinen tapaturmavakuutuskin voi riittää pitkälle – se korvaa tapaturmasta tai ammattitaudista aiheutuvia hoitokuluja.

2. Käy säännöllisesti tarkastuksessa

Yksinyrittäjät hakeutuvat hoitoon usein liian myöhään – vasta sitten, kun työkyky alkaa terveysongelman vuoksi jo heiketä. Silloin yrittäminen, siis oma tienesti, voi olla jo vaarassa.

Monet sinnittelevät minimitason YEL-vakuutuksella, mikä tarkoittaa, että sairauslomakorvaukset ovat pieniä. Varaa sairastamiseen ei siis käytännössä ole, eikä yrittäjällä välttämättä ole lainkaan säännöllistä kontaktia terveydenhuoltoon.

Vaikka sinulla ei olisi erityisiä terveysongelmia, käy säännöllisesti lääkärin tai sairaanhoitajan luona. Ennaltaehkäisevä hoito säästää rahojasi eniten. Peruasiat, kuten verenpaine ja kolesteroliarvot, on hyvä tarkistaa vuosittain. Merkitse vuositarkastuksen varaaminen kalenteriisi esimerkiksi joka syksyn alkuun, jotta et unohda sitä.

Jos käytät julkista terveydenhuoltoa, ilmoittaudu ajoissa esimerkiksi hammaslääkärin ja gynekologin jonoon. Ei-akuuttia lääkäriaikaa voi joutua odottamaan kuukausia.

3. Syö, liiku ja nuku hyvin

Terveyden kannalta säännöllisiä lääkärintarkastuksia tärkeämpää on se, että yrittäjä pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Työkykyongelmien välttäminen vaatii säännöllisiä elintapoja. Yrittäjälle ne ovat sijoitus paitsi itseen, myös yritykseen.

Huolehdi terveellisestä syömisestä: älä jätä lounaita väliin äläkä elä pelkällä pikaruualla tai suklaalla, vaikka töissä olisi kiire. Pidä työpäivän mitta kohtuullisena ja järjestä itsellesi riittävästi vapaa-aikaa, vaikka kukaan muu ei kellota työaikojasi. Harrasta liikuntaa pari, kolme kertaa viikossa. Mieti, mikä auttaa sinua rentoutumaan ja latautumaan.

Yöunista nipistäminen ei kannata. Se kostautuu työkyvyn heikkenemisenä. Väsyneenä sattuu myös helpommin tapaturmia, joiden hoitaminen voi olla kallista ja hidasta.

4. Harkitse työterveyshuollon ostamista

Vaikka yksinyrittäjän ei ole pakollista järjestää työterveyshuoltoa itselleen, se voi hyvinkin olla kannattavaa. Kuukausimaksullisen työterveyshuollon korvaukset sairaanhoidosta ovat suuremmat kuin tavallisen sairausvakuutuksen kautta.

Kysy tarjous useammalta lääkärikeskukselta ja yksityiseltä terveysasemalta. Työterveyshuollossa on eroja eri toimijoiden kesken, joten hinnan sijaan erityishuomio kannattaa kiinnittää palvelun sisältöön.

Työterveyshuollon sisällön voi määritellä omien tarpeiden mukaan. Työterveyssuunnitelmaa voi myös muokata, jos tarpeet muuttuvat. Kela korvaa YEL-vakuutetulle yrittäjälle osan hänen omasta työterveyshuollostaan aiheutuneista kustannuksista. Loppuosa työterveyspalvelun hinnasta on verotuksessa vähennyskelpoinen yritystoiminnan kuluerä.

Lähteet: Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Työterveyslaitos

Käy tutustumassa OPn tarjoamaan yrittäjän tapaturmavakuutukseen.

Lue, mitä lakisääteinen työterveyshuolto sisältää