Arvosoitinten lainaaminen on yksi OP Ryhmän Taidesäätiön toimintatapa. Säätiö on tukenut vuodesta 1987 säveltaidetta ja nuorten muusikoiden kehittymistä lainaamalla arvosoittimiaan heidän käyttöönsä. Soittajat valitaan saavutusten ja tulevaisuudensuunnitelmien perusteella. 

Alkuvuonna OP luovutti arvosoittimia lainaksi jälleen nuorille muusikoille. Kenties tunnetuimman arvosoittimen, Stradivarius-viulun, sai lainaksi viulistilupaus Albert Sahlström.

– Soittimen käyttöön saaminen on todella iso kunnia, mutta myös iso vastuu. Kaikki viulistit tietävät tämän soittimen, sanoo Stradivarius-viulua seuraavaksi soittava Sahlström. 

Albert Sahlström soittaa Stradivarius-viulua
Albert Sahlström soitti luovutustilaisuudessa hänelle lainattua Stradivarius-viulua.

OP Ryhmän Taidesäätiö hankki vuonna 1702 valmistuneen Stradivarius-viulun säätiön kokoelmiinsa vuonna 1986. Antonio Stradivarin (1644–1737) nimi yhdistetään korkeimpaan mahdolliseen laatuun, sillä hän kehitti viulun tekemisen taidon niin pitkälle, ettei sitä lukemattomista yrityksistä huolimatta ole pystytty parantamaan.

Stradivariukselle tyypillistä on huomattavan suuret mahdollisuudet saada soittimesta erilaisia nyansseja. 

Lupaaville muusikoille useita arvosoittimia lainaksi

OP Ryhmän Taidesäätiö luovutti lainaan Stradivarius-viulun lisäksi Lupot-sellon vuodelta 1795, Leonhard Maussiell -alttoviulun vuodelta 1722 ja Carlo Antonio Testore -viulun vuodelta 1730.

Leonhard Maussiellin alttoviulu on Nürnbergissä vuonna 1722 rakennettu tummaääninen, erityisen hyvin kamarimusiikkiin sopiva alttoviulu. Maussielin töihin on suuresti vaikuttanut aikansa merkittävin viulunrakentaja Jacob Stainer (1617–1683), jonka tyylillä oli suuri merkitys viulunrakentamiseen 1700-luvulla. OP Ryhmän Taidesäätiö hankki viulun vuonna 1944.

Leonhard Maussiell -alttoviulua soittaa seuraavaksi Gizem Güllü.

– Yhteistyö on suuri kunnia. Läheskään kaikki muusikot eivät pääse vastaavanlaisella historiallisella arvosoittimella soittamaan, joten tilaisuus on hieno ja ainutlaatuinen. 

Gizem Güllü soittaa Leonhard Maussiell -alttoviulua.

Taidesäätiön omistamat arvosoittimet ovat tarjonneet jo yli 100 nuorelle soittajalle mahdollisuuden kehittyä ja edetä urallaan. Monista heistä on tullut myös kansainvälisesti arvostettuja taiteilijoita. Heistä esimerkkeinä Pekka Kuusisto ja Antti Tikkanen, jotka ovat tämän hetken tunnetuimpia suomalasia viulisteja.  

– Yksi osa OP Ryhmän vastuullisuutta on se, että tuemme suomalaisen yhteiskunnan elinvoimaisuutta ja yhteisöllisyyttä kulttuurin avulla. Vastuullisuus on myös sitä, että edistämme ja tuemme kestävää tulevaisuutta. Taidesäätiön soittimet ovat hieno esimerkki siitä, miten taidolla kestäväksi tehdyt asiat kestävät aikaa, soittimet luovuttanut OP Ryhmän henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi sanoi.

OP Ryhmän Taidesäätiö on itsenäinen yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on lainata arvosoittimia ja edistää suomalaista kuvataidetta. Taidesäätiö tunnetaan arvosoitinkokoelmastaan, johon kuuluu viisi viulua, kaksi alttoviulua ja kolme selloa. Lisäksi säätiö hallinnoi myös noin 3 000 kuvataideteoksen kokoelmaa.

OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoitinten uudet haltijat 2024 alkaen:  

Maria Morfin Venäläinen, Nicolas Lupot-sello 1795  

Gizem Güllü, Leonhard Maussiell-alttoviulu, 1722  

Lotus Tinat, Carlo Antonio Testore-viulu, 1730  

Albert Sahlström, Antonio Stradivarius-viulu, 1702 

OP Ryhmän perustehtävänä on edistää omistaja-asiakkaidensa ja toimintaympäristönsä kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Tämä perustehtävä on lähes muuttumattomana muodostanut perustan ja tarkoituksen työllemme jo historiamme alkuvaiheista asti. Lue lisää.

Lue myös:

Vesijärvi oli ”katastrofi”, kunnes se päätettiin pelastaa

OP Tampereelta ennätysmäärä lahjoituksia paikallisille yhdistyksille, järjestöille ja seuroille – vastuullisuustyö ei kuitenkaan näy vain euroissa

Aineeton asuntokauppalahja auttaa pieniä potilaita – OP Koti Uusimaa ja Lastenklinikoiden Kummit aloittivat yhteistyön