Cityvarasto on Ville Stenroosin ja Matti Heiskasen vuonna 1999 perustama yritys, jonka liiketoiminnan ydintä on kiinteistöjen ostaminen ja muuntaminen pienvarastohotelleiksi.

– Liikeidean perustajat saivat tutustuessaan Yhdysvaltain kiinteistömarkkinoihin, missä pienvarastointi oli iso bisnes eikä vastaavia toimijoita Suomen markkinoilla ollut, kertoo Cityvarasto Oyj:n palvelujohtaja Eeva Rantala.

Vuosien varrella yritys on kasvanut sekä hankkimalla lisää uusia kiinteistöjä että yritysostoin. Yhtiön markkinaosuus on noin 27 prosenttia ja sillä on tällä hetkellä 52 pienvarastotoimipistettä suurimmissa kaupungeissa ympäri Suomen.

Pienvarastojen vuokraamisen lisäksi yhtiö myy asiakkailleen pakkaustarvikkeita, lähetys- ja vastaanottopalveluita, pienvarastovakuutuksia ja vuokraa toimitiloja sekä Business Center -toimistohuoneita sekä tarjoaa osoitepalvelua. Cityvarasto-konserniin kuuluu emoyhtiön lisäksi tytäryhtiöt Autokaupoille.com Oy, Pakuovelle.com Oy ja Suomen Opiskelijamuutot Oy.

– Asiakkaamme ovat pääasiassa kuluttajia, jotka ovat muuttamassa. Tyypillisiä tapauksia ovat omakotitalosta pienempään asuntoon muuttavat perheet, jotka tarvitsevat irtaimistolleen lisää säilytystilaa pienvarastosta. Yritysasiakkaiden osuus on tällä hetkellä noin 15 prosenttia, Rantala sanoo.

"Vuosien saatossa olemme oppineet, että on järkevämpää tähdätä tasaiseen vuotuiseen kasvuun kuin hallitsemattomiin kasvupyrähdyksiin", sanoo Cityvaraston palvelujohtaja Eeva Rantanen.

Tehokas kassanhallinta on kasvun avaintekijä

Rantalan mukaan Cityvaraston kasvustrategiana on tähdätä tasaiseen, vuotuiseen noin 15 prosentin kasvuun. Tälle antaa hyvät lähtökohdat pienvarastoliiketoiminnan erityisluonne, sillä ala ei ole suhdanneherkkä ja kannattaa paremmin kuin asuntosijoittaminen.

– Vuosien saatossa olemme oppineet, että on järkevämpää tähdätä tasaiseen vuotuiseen kasvuun kuin hallitsemattomiin kasvupyrähdyksiin. Tehokas kassanhallinta on ratkaisevaa, jotta voimme edetä kasvustrategiassamme ja investoida uusiin kiinteistöihin ja konvertoida ne pienvarastohotelleiksi. Kassassa pitää olla riittävästi pääomaa, jotta investoinnit saadaan toteutettua ja pysytään suunnitellussa budjetissa, Rantala sanoo.

Viime vuonna Cityvarasto investoi 12 miljoonaa euroa uusiin kiinteistökohteisiin, joista tänä vuonna on avattu toimipisteet muun muassa Helsingin Roihupeltoon, Lahteen, Hämeenlinnaan ja Savonlinnaan.

Monipankkiominaisuudella kaikkien tilien saldot ja maksut samasta paikasta

Liiketoimintansa kassavirran seurantaan Cityvarasto käyttää taloushallinnon ohjelmistoa, minkä avulla kirjanpidon ja ostoreskontran sekä eri pankeista tulevien kassatietojen seuranta ja talousraportointi on tehokasta. Tulojen ja menojen kehitystä voi seurata reaaliaikaisesti.

Digitaalisen taloudenhallinnan seurantaan Cityvarasto on alkanut käyttää OP Yritystalous -palvelua.

– Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Osuuspankin kanssa ja lähdimme innostuneina pilotoimaan meille suositeltua uutta digitaalista palvelua, sillä innovatiivisuus ja edelläkävijyys ovat toimintamme johtoajatuksia. Kokemukset OP Yritystaloudesta ovat olleet todella positiivisia. Palvelu helpottaa päivittäistä työskentelyä, tuo tehoa prosesseihin ja parantaa työn tuottavuutta, Rantala sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee monipankkiominaisuuden eli mahdollisuuden nähdä Cityvaraston kaikkien eri pankkitilien yhteissaldot yhdestä paikasta ilman tarvetta kirjautua erikseen useampaan eri verkkopankkiin.

– Toinen merkittävä hyöty on maksujen teko suoraan tileiltä. Prosessimme edellyttää kaikkien maksujen hyväksymistä kahdelta eri henkilöltä. OP Yritystalous helpottaa myös tätä prosessia, Rantala sanoo.

OP Yritystalouden tehokkaat hakutoiminnot saavat myös kiitosta käytettävyytensä ansiosta.

– Meille tulee asiakkailta paljon erilaisia maksuja ja etsittävien dokumenttien haut säästävät nyt huomattavasti talousassistenttiemme aikaa hyvän hakutoiminnon ansiosta, Rantala sanoo.