Eumer Fishing vie katsojan kuhapilkille ja avantoon – kalastusyrityksen somevideoita on katsottu jo seitsemän miljoonaa kertaa
Lisää aiheesta
Videot ovat tehokas tapa välittää asiakkaille yrityksen arvoja. Niiden tekemiseen ei myöskään tarvita suurta käyttökassaa, sanoo supersuosittuja kalastusvideoita tekevä yrittäjä Olli Ojamo.
Merikarvialaisen Olli Ojamon hihaa tullaan usein nykimään huoltoasemilla. Syy löytyy Ojamon tekemistä nettivideoista, joissa hän esiintyy säännöllisesti omalla äänellään ja kasvoillaan.
Eumer Fishing – Kalastusoppaasi somessa on Olli Ojamon ja hänen veljensä Jaakko Ojamon kalastusalan yrityksen ympärille perustama, suosituksi kasvanut Youtube-kanava, jonka sisältöä jaetaan myös muissa sosiaalisen median kanavissa. Eumer Finland Oy:n kanavalla on jo yli 20 000 tilaajaa, ja sen videoita on katsottu yli seitsemän miljoonaa kertaa.
Videoilla Ojamo tiimeineen vie katsojan milloin kuhapilkille, milloin opastaa kädestä pitäen perhokalastuksen saloihin. Välillä otetaan leikkimielistä kisaa avannossa uimisesta. Videoiden sävy on aina leppoisa ja lämmin.
Syy suosioon on Ojamon mielestä yksinkertainen.
– Jos yritys haluaa tänä päivänä pysyä pystyssä, sen pitää olla muutakin kuin logo. Ihmiset haluavat nähdä, keitä ihmiset yrityksen takana ovat, ja mitä firman arvot käytännössä tarkoittavat.
Video taas on tehokas ja nopea tapa välittää katsojille yrityksen luonnetta ja arvoja. Eumerin kohdalla näitä ovat ainakin nuorisoon panostaminen, luonnosta nauttimiseen ja ulkoiluun kannustaminen. Lisäksi Youtube-videoita voi tehdä hyvin edullisesti, Ojamo toteaa.
– Ei tarvita suurta käyttökassaa tai teknistä osaamista, pitää vain ottaa se älypuhelin käteen ja laittaa itsensä likoon. Suurin osa saamastamme palautteesta on sellaista, että olipa iloista meininkiä, vaikka käsi tärisikin kuvatessa.
Kalastustarvikkeista matkapalveluihin
Merikarvialla syntyneet ja kasvaneet Ojamon veljekset perustivat Eumer Finland Oy:n vuonna 2007. Yrityksen siemenet kylvettiin jo poikien lapsuudessa.
– Äiti sanoi aina, että jos ette mene lukioon, teillä ei ole tulevaisuutta. Päätimme, että sitten vain kalastamme koko elämämme, ja näin olemme myös tehneet.
Perhokalastukseen hurahtaneilla teineillä oli harvoin rahaa oikeiden kalastusvälineiden ostoon, joten he ryhtyivät valmistamaan niitä itse. Vähitellen kysyntä kasvoi, ja osakeyhtiön perustaminen tuli ajankohtaiseksi.
Nopeasti Ojamot kuitenkin ymmärsivät, että pelkät perhokalastajat olivat liian kapea markkina kannattavalle liiketoiminnalle. Kannattavuus lähti nousuun, kun yrittäjät alkoivat kehittää tuotteita myös virveliä käyttäville kalastajille ja järjestää yrityksille kalastukseen keskittyviä virkistysmatkoja.
– Keksimme muuttaa yrityksen pihapiirissä sijainneen vanhan saharakennuksen kokoushotelliksi ja kalastuskeskukseksi, Ojamo muistelee.
Nyt Eumer valmistaa ja kehittää itse kalastustarvikkeita, toimii muiden valmistajien jälleenmyyjänä ja järjestää kalastusmatkapalveluita sekä kalastuskursseja Merikarvianjoella.
Ei tuotteiden tuputukselle
Youtube-kanava ja vahva läsnäolo sosiaalisessa mediassa ovat yrityksen toiminnan kulmakiviä, mutta ne syntyivät ilman pitkään mietittyä strategiaa. Ennen kaikkea Ojamot halusivat tehdä jotain hieman erilaista kuin kilpailijansa.
Usein videoissa esitellään Eumerin kehittämiä kalastusvälineitä ja testataan niitä tositilanteissa. Nykyään monet yrityksen asiakkaat tietävät jo kauppaan mennessään tarkkaan, mitä haluavat, koska ovat innostuneet tuotteista Youtubessa.
Ojamo pyrkii kuitenkin pysymään kaukana tuotteiden tuputuksesta.
– On ihan turha lähteä kertomaan, että me olemme näin hyviä ja tuotteemme ovat näin ylivoimaisia. Ihmiset haluavat sisältöä, josta he oppivat jotain, ja josta tulee hyvä mieli.
Siksi Eumerin Youtube-kanavalla otetaan myös rohkeasti kantaa ja koetaan suuria tunteita. Kanavan suosituinta sisältöä ovat Kalakingi-nimiset videot, joilla Ojamo yllättää lapsia ja nuoria viemällä heidät koko päiväksi kalaan. Päivän lopuksi yllätetyt kruunataan kalakingeiksi.
– Retkistä ja lasten ylpeistä ilmeistä on ihan äärettömän hienoja muistoja. Mietimme, että kun ihmiset ostavat meiltä tuotteita niin mikä olisi se juttu, jolla voimme antaa takaisin.
Suoramarkkinointi on kuin parisuhde
Yleisön antamaa palautetta ja toiveita ei kannata väheksyä, Ojamo korostaa. Kaikenlainen aiheellinen kritiikki ja kehitysehdotukset kannattaa huomioida omassa tekemisessä, eikä turhasta pidä ottaa nokkiinsa.
Sosiaalisen median eri kanavat ja trendit myös elävät jatkuvasti. Ojamo kertoo, että he suunnittelevat sisältöään kohdeyleisöjen mukaan: nuoriso seuraa Instagramia ja Snapchatia, vanhemmat ihmiset ovat aktiivisia Facebookissa. Youtube tavoittaa melko lailla kaikki ikäryhmät.
Ojamon mielestä yleinen virhe on, että yritykset panostavat sosiaaliseen mediaan vain hetken, ja unohtavat kanavat sitten oman onnensa nojaan.
– Se ei vaan onnistu. Sosiaalisen median markkinointia pitää ajatella hieman kuin parisuhteena, jonka suhteen pitää olla jatkuvasti aktiivinen ja muistaa päivittää kuulumisia. Muuten yleisö karkaa.
Eumerilta toivotaan uutta sisältöä ”vaikka joka päivä”, mutta Ojamo pyrkii tekemään videoita vähintään kerran viikossa, usein enemmänkin. Hän ei kuitenkaan halua päivystää sosiaalisessa mediassa yötä päivää.
– Olen ehdottomasti sitä vastaan, että pitäisi olla läsnä ja päivittää 24 tuntia vuorokaudessa. Paljon sisältöä voi ajastaa ja tärkeintä yrittäjänä on huolehtia siitä, että on välillä myös täysin vapaalla. Töitä saa uusia, mutta kavereita ja perhettä ei niinkään.
Lue myös:
Kuinka kääntää moka voitoksi? Ravintolayrityksen jokeen päätynyt auto nousi somehitiksi
Asiakastoiveesta hittituotteeksi – ”Somessa sana leviää hurjan nopeasti”