Tyypillisiä yrityksiin kohdistuvia kyberuhkia ovat muun muassa kiristyshaittaohjelmat, palvelunestohyökkäykset, tietovuodot sekä tietojärjestelmien tai -varastojen tuhoaminen.

Yrityksiin kohdistuvat kalastelukampanjat, sähköpostitilien murrot tai niiden yritykset perinteisesti yleistyvät kesän korvilla. Ennen kesälomia ja kesätyöntekijöiden aloittaessa yritysten kannattaakin varautua lisääntyviin kalasteluyrityksiin, kuten toimitusjohtaja-sähköposteihin tai valheellisiin sähköposti-ilmoituksiin maksutietojen muutoksista.

”Varsinkin kesäaikana kannattaa yrityksessä käydä läpi maksujen hyväksytysprosessi, jotta se on selkeä myös kesätyöntekijöille. Näin esimerkiksi sähköpostikalasteluja osataan kyseenalaistaa paremmin”, neuvoo OP Yrityspankissa rahoitusjohtajana toimiva Jenni Anttila.

Käyttöoikeudet tileihin ja maksamisen järjestelmiin on hyvä pitää ajan tasalla ja hyväksymisketjut kaikkien tiedossa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa maksujärjestelmässä hyödyntää kahden hyväksyjän periaatetta, jotta vaaranpaikat huomataan todennäköisemmin.

Yrityksen toiminnan kannalta niin Suomen sisäisen kuin ulkomaille suuntautuvan maksuliikenteen toimivuus ja ajantasainen tieto kassatilanteesta ovat avainasemassa erityisesti poikkeustilanteessa.

”Yksi osa yrityksen ongelmatilanteisiin varautumista on, että pankkiin päin on avoinna erilaisia teknisiä maksamisen kanavia, joita pitkin likviditeetin hallintaa ja maksamista voidaan tehdä. Yleisimpien kanavien lisäksi on olemassa muitakin järjestelmiä ja esimerkiksi API-rajapintoja, joilla maksujen välittäminen voidaan varmistaa. Näiden varajärjestelmien käyttöä on hyvä harjoitella jo etukäteen”, Anttila vinkkaa.

Yrityksen sujuva maksuliikenne myös kesällä – tarkista ainakin nämä:

  1. Varmista, että maksujen hyväksytysketjut ovat selkeät ja myös kesätyöntekijöiden tiedossa. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnä kahden hyväksyjän periaatetta.
  2. Pidä oikeudet tileihin ja maksujärjestelmiin ajan tasalla, päivitä ne säännöllisesti.
  3. Suhtaudu maksutietojen muutosilmoituksiin aina varauksella. Toimittajan maksutietojen muuttuessa tarkista tiedon oikeellisuus esimerkiksi puhelimitse tunnetun tahon tai yhteyshenkilön kautta, ei pelkästään sähköpostitse.
  4. Keskustele pankin kanssa maksamisen varajärjestelmistä. Harjoittele varajärjestelmien käyttöä säännöllisesti.

OP Yritystalous helpottaa talouden ammattilaisten arkea kaikenkokoisissa yrityksissä. Palvelu tarjoaa sinulle kattavan kokonaiskuvan yrityksesi talouteen ja kassavirtoihin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 24.5.2023 ja sitä on muokattu 14.6.2024. 

 Lue myös:

Yrittäjä, varo näitä huijauksia