Mistä jatkaja yritykselle? Hinta ja henkilökemiat ratkaisivat yrityskaupan
Lisää aiheesta
Yrityskaupan suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja huolella. Timo Juurinen myi optiikan ja terveydenhuollon tuotteisiin erikoistuneen yrityksensä Optiikka Juurinen Oy:n yrityskauppoihin auktorisoituneen asiantuntijan avustamana.
Helsingin optikko-opistosta valmistunut Timo Juurinen perusti optiikan ja terveydenhuollon tukkuliikkeen Optiikka Juurinen Oy:n vuonna 1998. Parinkymmenen vuoden mittaisen yrittäjäuran jälkeen hän oli sitä mieltä, että olisi aika kokeilla jotain uutta ja myydä menestyvä ja monipuolinen liiketoiminta uusille omistajille.
– Halusin löytää yritykselle jatkajan, joka veisi omaa visiotani eteenpäin seuraavalle tasolle, sillä mielestäni omat resurssini eivät enää riittäneet uuteen loikkaan, hän sanoo.
Juurisen mukaan oli tärkeää löytää sellainen uusi omistaja, jolla olisi sekä realistinen käsitys alan tulevaisuuden mahdollisuuksista että kyky huolehtia henkilökunnan osaamisen kehittämisestä.
– Myytävänä oli toimiva yritys, asiakas- ja päämiessuhteet sekä muutamasta asiantuntijasta koostuva henkilökuntani, joten kiinnitin myyntihinnan ohella huomiota henkilökemioihin. Lopulta löytyi ehdokas, jonka kanssa näkemykset yrityksen tulevaisuudesta ja henkilöstön hyvästä johtamisesta osuivat yksiin, Juurinen sanoo.
Optiikka Juurinen Oy:n osakekannan osti huhtikuussa toimitusjohtaja John Ekholmin kiinteistöhallintoon keskittynyt perheyritys Ekhold Oy.
Hyvä kirjanpitäjä, tilitoimisto ja yrityskauppojen spesialisti tukena
Yrityskaupan järjestelyissä Juurinen otti yhteyttä Suomen Yrityskaupat Oy:n auktorisoituun yritysvälittäjään Mikko Ruosteenojaan, joka alkoi käytännössä kartoittaa yritykselle potentiaalisia uusia ostajia.
Juurisen mielestä yrityskaupassa kannattaa tukeutua ammattilaisten apuun, sillä yrittäjällä on jo ihan riittävästi töitä oman yrityksensä pyörittämisessä. Tärkeää on alusta alkaen löytää rinnalle hyvä kirjanpitäjä ja tilitoimisto, joka huolehtii siitä, että yrityksen liiketoiminta ja kassavirta kehittyvät suotuisasti ja on myyntitilanteessa hyvässä iskussa.
– Optiikka Juurinen Oy oli julkisessa myynnissä anonyyminä jo muutaman vuoden ajan. Yrityskaupalla ei ollut kiirettä. Tavoitteena oli löytää yritykselle sopivin jatkaja, joka lopulta löytyikin päämäärätietoisen myyntityön tuloksena, Ruosteenoja sanoo.
– Ehdimme trimmata rauhassa yrityksen kannattavuutta hyvään suuntaan. Yrityksen liiketulos tulee olemaan vuonna 2021 parempi kuin edellisenä vuonna, mikä luo hyvät lähtökohdat ja haasteet uudelle omistajalle, Juurinen sanoo.
Yritykselle hankitut ISO 9001- ja ISO 14001 -standardit lisäsivät yrityksen houkuttavuutta potentiaalisten ostajien piirissä.
– Yrityskauppojen yhteydessä tehtävät Due Diligence -tarkastukset ovat usein monimutkaisia, jopa satoja kyselyjä kattavia selvityksiä. Standardointivaiheessa olimme käyneet nämä asiat jo huolellisesti läpi, joten olimme hyvin varautuneet tarkastuksiin, Juurinen sanoo.
Haasteena alan vaikuttajan suuret saappaat
Mikko Ruosteenojan mukaan lähtökohdat Optiikka Juurinen Oy:n omistajanvaihdokselle olivat hyvät.
– Yritys oli erinomaisessa maineessa asiakkaiden ja päämiesten keskuudessa ja sillä oli pitkä menestyksekäs historia. Suomen Yrityskaupat Oy:n hakijakannassa on puolestaan noin 2000 henkilöä, jotka etsivät ostettavaa maahantuontiyritystä itselleen tai edustamalleen taholle, Ruosteenoja toteaa.
Tukkutoiminnan lisäksi Optiikka Juurinen Oy vastaa myös edustamiensa tuotteiden käyttökoulutuksesta sekä huollosta koko elinkaaren ajan. Yritys on erikoistunut linsseihin ja optisiin tutkimuslaitteisiin, turvallisuustarvikkeisiin sekä terveydenhoitotuotteisiin, joita toimitetaan silmäsairaaloihin ja optikkoliikkeisiin mutta myös apteekkeihin, hammaslääkäreille ja terveyskeskuksiin.
– Saimme paljon kiinnostuneita yhteydenottoja, mutta omat haasteensa yrityskaupassa kuitenkin oli. Sen ostaminen vaati rohkeutta. Alansa suurimpiin vaikuttajiin kuuluvan Timo Juurisen saappaat olivat isot ja potentiaalisten ostajien mielestä vaikeasti täytettävissä, Ruosteenoja kuvailee yrityskaupan vaiheita.
Juurinen jatkaa yrityksessä vielä neuvonantajana omistajanvaihdoksen jälkeen. Hänet pyydettiin myöhemmin mukaan myös yrityksen hallitustyöhön.
Viisikymppisenä on hyvä tehdä oman uran välitilinpäätös
Suomen Yrittäjien julkaiseman Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yli puolet yli 55-vuotiaista yrittäjistä haluaa luopua yrityksestään viimeistään vuonna 2024. Seuraavan kymmenen vuoden aikana kaksi kolmesta tähtää yrityskauppoihin tai sukupolvenvaihdokseen, mutta neljännes valmistautuu yritystoiminnan lakkauttamiseen.
Juurinen ei missään vaiheessa ajatellut yritystoiminnan lakkauttamista tai ylipäätään oman yritystoimintansa lopettamista.
– Viisikymppisenä yrittäjän on hyvä tehdä välitilinpäätös ja miettiä tulevaisuutta. Usealla on takana siinä vaiheessa parikymmentä vuotta yrittäjyyttä ja on aika miettiä, haluaako jäädä eläkkeelle yrittäjänä nykyisistä tehtävistä vai kokeilla jotain uutta, Juurinen sanoo.
Lue lisää:
Antti Rauhala siirtyi poliisista hirsialan yrittäjäksi: ”En ole katunut hetkeäkään”
OP:lta löydät asiantuntemuksen yrityskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja rahoitukseen. Tarjoamme tarpeeseesi parhaiten sopivan rahoitusratkaisun. Lue lisää. |