Vuosi vaihtuu pian, ja uuden vuoden kunniaksi yrittäjät aikovat tehdä arkisia muutoksia. Op.median uudenvuodenkyselyyn vastanneiden yrittäjien lupauksissa korostuivat erityisesti ajanhallinta ja hinnoittelu.

1. Tarkistan hinnoittelun

Moni yrittäjä lupasi tarkistaa ensi vuonna yrityksensä hinnoittelun. Esimerkiksi viestintäalalla toimiva Inkeri kertoi aikovansa jättää alennukset pois.

Hinnoittelu on kiperä aihe, joka nousee säännöllisesti esiin myös Facebookin yrittäjäryhmissä. Op.median syksyllä haastattelema parturi-kampaaja Miia Hakkarainen vinkkaa tarkastelemaan hinnoittelua laajana kokonaisuutena:

– Sekä yrittäjän että kuluttajan on ymmärrettävä, että hinnat muodostuvat arvonlisäverosta, ainekuluista, eläkemaksuista, ennakkoveroista, työntekijäkuluista ja vuokrista. Sen lisäksi työntekijälle itselleen pitäisi jäädä korvaus.

Tilitoimistoketju Talousverkon asiakkuuksista vastaava Noora Monte muistuttaa, että hinnoittelun pitää lähteä aina yrittäjästä itsestään. Kilpailijan hintoja tärkeämpää on miettiä paitsi omia kuluja, myös sitä, miten arvostaa omaa työtään.

Hänkin kannustaa yrittäjiä tarkistamaan hinnoitteluaan säännöllisesti. Monten hinnoitteluvinkit pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä.

2. Opettelen uutta

Moni vastaajista aikoo uudistaa osaamistaan tulevana vuonna. Markkinoinnin parissa työskentelevä Lauri kertoo aikeistaan kehittää omaa osaamistaan entistä tavoitteellisemmin.

Uudistumisessa ja muutosten tekemisessä yrittäjää voi auttaa esimerkiksi oma mentori. Näin ABC-Business Oy:n yrittäjä ja mentorina toimiva Kirsti Toikka tiivistää sen, milloin mentorista on apua:

– Yrittäjän kannattaa pohtia mentorin käyttöä ainakin silloin, kun on edessä uusia tai haasteellisia tilanteita. Varsinkin pk- tai yksinyrittäjän on hyvä päästä puhumaan ja jakamaan kokemuksia.

Lue koko juttu mentoroinnista täältä.

Myös rohkeus kokeilla uutta voi viedä omaa yritystä eteenpäin ja kasvuun. Suomisen Maidon Olli Suominen kertoi op.medialle, kuinka Turun lähettyvillä toimivasta Vennan luomumaitotilasta tuli osa Jymy-brändiä. Suomisen veljekset lähtivät myös mukaan luomukanalaan. Mitä uuteen laajentaminen vaati? Unelmien lisäksi ainakin riskien kartoitusta ja kannattavuuslaskelmia.

3. Käytän aikani entistä paremmin

Työfysioterapeuttiyrittäjä Päivi kertoo puolestaan aikovansa rajata paremmin työn ja vapaa-ajan. Viikonlopputyöt hän on suunnitellut jättävänsä kokonaan pois.

Vuoden alku on yrittäjille myös hyvä tilaisuus käydä läpi asiakkuuksia ja projekteja.

– Parhaille asiakkaille parempaa palvelua ja luovun useammasta kannattamattomasta hankkeesta, kertoo digitalisaation parissa työskentelevä Pekka. Hyvä ajanhallinta tuo lisää aikaa omalle perheelle.

Muuttuvassa työelämässä ajanhallinta ja palautuminen ovat entistä keskeisempiä. Tulevaisuuden työn asiantuntijat arvioivat, että työpäivistä tulee entistä pirstaleisempia ja ne koostuvat useiden projektien hallinnasta. Tämä on jo monelle yrittäjälle tuttua.

Myös omasta terveydestä huolehtiminen korostuu muuttuvassa maailmassa. Yksinyrittäjän kannattaa suhtautua uupumukseen vakavasti, muistuttaa Pohjola Sairaalan työpsykologi Anneli Romana.

‒ Jos tiedät, että sinulla on taipumusta tehdä liikaa töitä, huolehtia asioista tai stressaantua, anna ystäväsi puuttua tilanteeseesi. Voit sopia jonkun läheisen kanssa, että hänen täytyy viheltää peli poikki ennen kuin olet uupunut.

Näiden vinkkien avulla voit auttaa estämään loppuunpalamisen. Paras tapa välttyä uupumukselta on kuulostella itseään ja omia tuntemuksiaan sekä tunnistaa uupumuksen oireet.

Omasta terveydestä sekä velvoitteista ja oikeuksista kannattaa huolehtia myös sairastuessa. Ensi vuonna yrittäjän sairausajan omavastuuaika lyhenee neljästä päivästä yhteen.

4. Lupausten sijaan asetan selvät tavoitteet

Vuodenvaihde on myös aika päivittää omia tavoitteitaan. Vakuutusalalla toimiva Sini kertoo, että lupausten sijaan hän aikoo määritellä ensi vuodelle selvät tavoitteet ja tehdä suunnitelman niiden saavuttamiseksi.

Tavoitteiden asettaminen lähtee yrittäjästä itsestään. Oululainen IT-yrittäjä Toni Väyrynen päätti toteuttaa elämäntaparemontin ja käänsi elämänsä suunnan terveemmillä elämäntavoilla. Rytmihäiriöt ja kiireinen arki vaihtuivat uuteen uraan ja tasapainoisempaan arkeen.

Lue, kuinka hän pääsi eroon kuolemanpelostaan.